Co lubi się sypnąć w 7R
Moderatorzy: G0 Karcio, zlos, VIP
Co lubi się sypnąć w 7R
Witam,
Pojawiła u mnie się taka dolegliwość:
Po jeździe (wystarczy kawałek byle by się silnik zagrzał) pojawia się dym w okolicach chłodnicy (spod prawego reflektora). Ktoś miał podobny przypadek? Oczywiście w ASO nie potrafią zdiagnozować problemu i stwierdzili że tak ma być. Dodam że także u mnie pojawia się podciśnienie w układzie płynu chłodzącego i już kilka razy czerwony alert że mam dolać płyn chłodzący.
Mowa o 7R 300km
Paweł
Po jeździe (wystarczy kawałek byle by się silnik zagrzał) pojawia się dym w okolicach chłodnicy (spod prawego reflektora). Ktoś miał podobny przypadek? Oczywiście w ASO nie potrafią zdiagnozować problemu i stwierdzili że tak ma być. Dodam że także u mnie pojawia się podciśnienie w układzie płynu chłodzącego i już kilka razy czerwony alert że mam dolać płyn chłodzący.
Mowa o 7R 300km
Paweł
Re: Co lubi się sypnąć w 7R
Jeżeli ktoś ma jeszcze gwarancję to warto spojrzeć na soczewkę w lampach. O problemie z odciskami palców dowiedziałem się niestety po gwarancji (u mnie soczewki wyglądały jeszcze gorzej niż u kolegi). Problem na pewno występował w rocznikach 2014 i 2015 - ewidentnie brak kontroli na produkcji przy składaniu lamp i źle wyszkoleni pracownicy.
- Popielniczka
- Forum Master
- Kontakt:
Rojam pisze:Witam,
Mowa o 7R 300km
Paweł
Jeśli chodzi o płyn chłodniczy, to w silnikach 2.0 od VAG chyba od 8 lat jest to samo, ASO pewnie będzie proponować wymianę uszczelki pod głowicą, a w większości przypadków problem sam znika
Mój golf na forum: viewtopic.php?f=180&t=615360
Mój golf na YT: http://www.youtube.com/playlist?list=PL60121CBC1B532BF4"
Było : Volvo V50 2.0D
Było: MK6 GTI 272km
Jest: MK7.5 R 2018
U mnie to samo zauważyłem po jeździe po mokrym, ale dla mnie to raczej parująca woda którą ochlapana została chłodnica.Rojam pisze:Witam,
Mowa o 7R 300km
Paweł
Co lubi się sypnąć w 7R
Dla testów można polać chłodnicę wodą i zobaczyć czy efekt będzie podobny. Moim zdaniem to nie jest normalne.
Mój Golf IV Generation - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=517692" onclick="window.open(this.href);return false;
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
Co lubi się sypnąć w 7R
Przeglądając ten temat można spotkać się z opinią, że DSG szarpie. Mógłby ktoś opisać bardziej ten problem? Szarpie przy ruszaniu, zmianie na wyższy/niższy bieg, przy spokojnej/szybkiej jeździe itp?
Co lubi się sypnąć w 7R
Nie spotkałem się z szarpaniem w swoim 7r.
Czasami czuć LEKKIE szarpnięcie przy przełączeniu 2 -> 3 lub 3 -> 4 między 4-5tys obrotów pod pełnym obciąrzeniem, zmieniając manualnie, ale może to ja jestem za bardzo wyczulony .
Czasami czuć LEKKIE szarpnięcie przy przełączeniu 2 -> 3 lub 3 -> 4 między 4-5tys obrotów pod pełnym obciąrzeniem, zmieniając manualnie, ale może to ja jestem za bardzo wyczulony .
Co lubi się sypnąć w 7R
Czasem delikatnie szarpnie szczególnie w sytuacji kiedy robisz jakieś niezdecydowane ruchy gazem, ale 99% zmian biegów jest wykonywanych płynnie i bez szarpnięć.
W mojej nie szarpie ale niedawno testowalem w salonie Rke i strasznie szarpala az mnie troche odrzucilo wiec cos bylo w niej nie tak. Przy lekkim dodawaniu gazu bylo czuc nieprzyjemne szarpniecia.
Co lubi się sypnąć w 7R
Byłem ze swoim 7R w ASO w celu rozwiązania problemu drgań samochodu podczas jazdy (prędkości 50-80), ale uzyskana odpowiedz jest dla mnie mało satysfakcjonująca. Powiedziano mi, że występujące u mnie drgania są normalne "ten typ tak ma" co więcej, że wynika to z połączenia DSG z napędem 4x4. Przytoczono przykład innego auta w którym drgania też występowały. Podobno ostatecznie auto pojechało do Poznania i odpowiedz była "tak ma być". U mnie drgania nie występowały od nowości tylko pojawiły się mniej więcej jakieś 2 miesiące temu. Byłem u wulkanizatora i twierdzi, że koła i opony są OK. Ktoś kiedyś słyszał, żeby połączenie DSG z Haldexem powodowało jakieś dodatkowe drgania odczuwalne na całym samochodzie? Mam wrażenie, że zostałem w ASO spławiony. Troszkę mam obawy, że może się coś uszkodzić od tych drgań bo czasami dość porządnie to czuć.
- manios
- Mały gagatek
- Auto: Jetta A5
- Silnik: BKD
- Kontakt:
Co lubi się sypnąć w 7R
Kojarzę że wiele innych starszych modeli z Haldexem miało podobny problem drgań podczas jazdy i winowajcą często był tłumik drgań skrętnych na wale przed Haldexem. Zerwana, popękana guma.
Sprawdzali to?
Sprawdzali to?
Co lubi się sypnąć w 7R
Odniosłem wrażenie, że oni nie sprawdzili nic poza DSG. Diagnoza była szybko, że to kwestia DSG + 4x4. Nikt nie wspominał nic o kołach, haldexie. Dodam tylko, że drgania występują zarówno podczas jazdy na biegu jak i również w trybie N. Dzięki za sugestię, przed następną wizytą w ASO zrobię listę rzeczy do sprawdzenia bo bez pomocy to chyba nic z tego nie będzie. Dla informacji samochód ma przejechane 18 tyś km tym bardziej niezbyt wesoła sytuacja.
- Popielniczka
- Forum Master
- Kontakt:
Co lubi się sypnąć w 7R
Może to pomoże, ale w MK6 u mnie drgania na całe auto szły a) z wydechu , gumy były uszkodzone i przy takich prędkosciach też drgało, b) drążek kierowniczy, do teraz sobie czasami cos w nim skrzypi,ale podobno, TAK MUSI BYC
Mój golf na forum: viewtopic.php?f=180&t=615360