Kącik posiadaczy MK4

Wymiana doświadczeń użytkowników poszczególnych modeli VW.

Moderator: VIP

piotrek233
Forum Master
Forum Master

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: piotrek233 » czw lip 07, 2016 18:18

Panowie mam słabe hamulce gdzie szukać przyczyny, wszytko opisane w temacie:
viewtopic.php?f=183&t=597596" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
HojaNT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: HojaNT » czw lip 07, 2016 18:45

Chrzanek`, chyba zdecyduje się na regenerację - niby 250zł robota + 500zł regeneracja.

Mamy tu na forum temat odnośnie tabletu w mk4? Jeśli nie ktoś coś podpowie? Jaki model tableta + wzmacniacz, coś jeszcze potrzebne do takiego zestawu?

Sprzedam MFD G w komplecie ze zmieniarką z kablem, kablem aux, kod, klucze - wszystko sprawne.

Kupię:
- Wahacze regulowane do 4motion
- Gwint 4 motion

Moje MK4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=579960" onclick="window.open(this.href);return false;

Skrzak
Forum Master
Forum Master
Auto: Bora kombi Highline
Silnik: ARL

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Skrzak » czw lip 07, 2016 19:01

Ja trochę porobiłem w temacie tableta. Rzeźbiłem z Galaxy Tab 2 7.0 ale on jest generalnie minimalnie za duży i zbyt duża rzeźba z nim jest. Obczaiłem, że Galaxy Tab 4 7.0 pasuje idealnie. Wzmacniacz mam na bluetooth, taki maleńki ten:
http://www.soniadraga.com.pl/produkt/29 ... 752bt.html
Podłączyłem go pod kostki od radia - tu trochę trzeba pogrzebać, nie ma p&p, najlepiej dokupić kostki iso żeby sieczki nie robić z ori instalacji golfa. Poza tym zasilanie tableta podłączyłem też pod kostkę radia, żeby było ładnie po stacyjce, do tego dwie aplikacje - automate oraz macrodroid. Automate to taki fork android auto a macro droid to pełne zautomatyzowanie, możesz ustawić że jak przekręcasz kluczyk to tab odpala ekran, włącza radio (ja mam po 3g bo mam w nim kartę na abonamet internetowy), włącza janosika, podłącza się pod wzmacniacz bluetooh i co tylko chcesz. Wiadomo - kilkusekundowe opóźnienie w porównaniu do zwykłego radia ale polecam.
Inna sprawa, wrzeźbiałem tablet w ramkę radia żeby był jak radio 2 din, ale ostatecznie teraz mam na uchwycie brodit do tableta, który jest umocowany w głębi wyższej półki w ramce radia - jest mega wygodnie bo tablet tak do połowy zakrywa mi przyciski (awaryjne, grzanie szyby) i jest na takiej wysokości że wzrok poziomo przesuwam od zegarów na tablet a nie muszę patrzeć na dół czyli tak jak w nowszysch vagach. To jest jedna z gorszych porażek mk4 że tą ramkę 2din ma umieszczoną tak nisko. Także tą kwestię mam na razie w trakcie obmyślania, bo i teraz kabelek od zasilania trochę wystaje. Ale mam zamiar jednak kupić galaxy tab 4 i jeszcze raz spróbować wrzeźbic w 2 din ale nie wiem czy się przyzwyczaję do ori wysokości. Mogę podesłać fotke jak to wyglada choc z wystającą ramką to nie wyglada ciekawie.

Awatar użytkownika
HojaNT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: HojaNT » czw lip 07, 2016 19:27

Skrzak, dzięki za odpowiedź obszerną :pub:

Taki wzmacniacz da radę? Nie lepiej standardowy wzmacniacz w bagażniku? Chcę przyszłościowe założyć mały subwoofer w boczku audio filem nie jestem chce po prostu żeby grało w miarę dobrze. O tych aplikacjach już słyszałem fajnie można sobie poukładać wszystko. Jeśli chodzi o internet chce zrobić przez WiFi router z tel kom mam 13gb więc druga karta sim jest raczej bez sensu. A montaż chce właśnie ori 2din wykorzystać i zastanawiam się czy jeśli umieszczę tablet w ramce gdzie upchać kabel od ładowania chce wszystko mieć schowane :-)

Kupię:
- Gwint 4 motion

Moje MK4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=579960" onclick="window.open(this.href);return false;

Skrzak
Forum Master
Forum Master

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Skrzak » czw lip 07, 2016 19:36

To jest jedyny wzmak bt samochodowy dostępny na rynku. Jak juz robisz tablet to uwierz mi - zrobienie zasilania dla taba jest wyzwaniem ale się da. Gdybym miał do tego jeszcze sie męczyć z wycinaniem miejsca na jacka to by mnie hooj strzelił. Chyba że dobierzesz takiego taba, że jakąś stacje dokującą wrzeźbisz i z niej tez wyprowadzisz audio. Generalnie najlepiej zrobić taki patent, żeby tablet był wyjmowalny - wsuwasz go bokiem i odrazu wsuwasz go we wtyczke zasilania. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to maleństwo było oprócz jakiegoś większego wzmaka. Tylko nie wiem po co bo ten na prawdę daje radę, no chyba że rzeczywiście chcesz subwoofer to nie pamiętam czy ten wzmak ma wyjście, raczej nie, raczej zwykłe stereo bez wodotrysków. Jedyna rzecz trochę na początku denerwująca to jak odpalasz stacyjkę to w głośniki ten wzmak daje dwa sygnały że się podłączył i dalej jeden sygnał jak podłączy się do niego jakis smartfon po bt ale idzie sie przyzwyczaić. Popatrz w moim temacie, miałem zrobiona rzeźbę tylko malowania nie zrobiłem. Teraz jak wrócę do tematu to juz na pewno z Galaxy tab 4 (to takie przywiązanie do samsungów, bo do nich jest pełno custom romów na xda). Poza tym na yt jest filmik jak gość zrobił ramke na ipada - genralnie efekt końcowy jest zayebisty. Ipad jest o tyle lepszy, że nie ma jak taby androidowe że jakieś przyciski na bocznych krawędziach. Miedzy innymi też tab 4 bardziej się nadaje niż tab2 bo ma na frontowym panelu przyciski, w tym jeden fizyczny żeby go wogle wybudzić gdyby po stacyjce cos nie zadziałało. Trzebaby go zremapować, żeby był od wybydzania i od usypiania. I tak pozostaje kwestia przycisków głośności, jak są na górze to trzeba zrobić tak żeby były odkryte czyli musi być szpara. Tam u mnie była do połowy, w trzeciej wersji (juz nie mam fot) całkiem wywaliłem górne zakrycie czyli górna krawędź była całkiem odkryta.

Acha i ten wzmak jest taki malutki że spokojnie zmieściłby się za tabletem na powierzchni jednej półki 1din ale ja go mam dla wygody na półce pod kierownicą po prostu położony zaraz obok ramki radia, żeby była wygoda z wpięciem się w kostki iso.

Awatar użytkownika
HojaNT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: HojaNT » czw lip 07, 2016 19:53

Widziałem na yt właśnie tą rzeźbę pod iPoda całość wyszła super sporo pracy rzywica itd. Jestem ciekaw czy uda mi się coś dopasować właśnie żeby było bez kabli tablet może być na stałe zamontowany.

Hmm pójdę chyba w zmacniacz tradycyjny w bagażniku. Najpierw trzeba by kupić ramkę dwa DIN potem dobrać taba :). Samsung to jedyna rozsądna propozycja czy warto jeszcze na coś spojrzeć sam mam 10 cali taba s2 ale wydaje mi się że na potrzeby samochodowe może być coś tańszego.

Tak już kminie czy np dało by radę zrobić drymlem w ramce otwory na kable :grin:

Kupię:
- Gwint 4 motion

Skrzak
Forum Master
Forum Master

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Skrzak » czw lip 07, 2016 20:13

Dremelem wszystko się da, polecam też wiertła precyzyjne proxxon (chyba w castoramie kupiłem), no i wiadomo reszta osprzętu od dremela jest niezastapiona w rzeźbieniu takich rzeczy. Najlepiej mieć tą przedłużkę giętką to się wszędzie nią dostaniesz.

Awatar użytkownika
BartesWZL
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: BartesWZL » czw lip 07, 2016 23:28

Ale się dzisiaj namordowałem ze stabilizatorem, i na koniec go ch*ja przeciąłem w pół :D Założony od s3, jeszcze końcówki drążków, osłona przegubu, nowy smar i będzie jeździć ;P

Moje MKIV 2.0 Votex/X3
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=578589" onclick="window.open(this.href);return false;

Corrado VR6 <3
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=605382" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Chrzanek`
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Chrzanek` » pt lip 08, 2016 09:08

BartesWZL pisze:Ale się dzisiaj namordowałem ze stabilizatorem, i na koniec go ch*ja przeciąłem w pół :D Założony od s3, jeszcze końcówki drążków, osłona przegubu, nowy smar i będzie jeździć ;P
A co tam takiego trudnego? :D

http://bit.ly/sklep-fm_world
:gora: Mój sklep internetowy :gora:

dany_47
Forum Master
Forum Master

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: dany_47 » pt lip 08, 2016 10:30

Panowie potrzebny schemat kabli z opisem do ECU w silniku 1.8T AUQ.
Macie może ten tzw pinout? muszę sprawdzić instalację [wiązkę do sondy] a nigdzie nie mogę namierzyć sensownego schematu.
W leonie mam cały czas błąd ELECTRICAL MALFUNCTION, sonda jest nowa i błąd został więc tylko kabelki zostały.
Będę wdzięczny za podzielenie się schematem lub chociaż za krótki opis które piny/kolory kabli z ECU idą do którego pinu/koloru kabla w sondzie regulującej [pre-cat]
A i pytanko, czy tam nie ma jakiegoś bezpiecznika, który mógłby powodować taki błąd?

Było: MK4 1.8 BIG TURBO 370KM i 470Nm

Obrazek

Jest: Passat B5.5 R32 TURBO 740KM i 790Nm

Awatar użytkownika
BartesWZL
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: BartesWZL » pt lip 08, 2016 18:38

Młody golfiarz robił swapa na auq i ma schematy ;P
Chrzanek` pisze:
BartesWZL pisze:Ale się dzisiaj namordowałem ze stabilizatorem, i na koniec go ch*ja przeciąłem w pół :D Założony od s3, jeszcze końcówki drążków, osłona przegubu, nowy smar i będzie jeździć ;P
A co tam takiego trudnego? :D
Sanki odpuszczone w dól na maska a szmaciarz nie chciał wyjść, blokował się o skrzynie biegów, na koniec nie dało się go obrócić żeby wyszedł bo półosie blokowały i pupa.

Moje MKIV 2.0 Votex/X3
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=578589" onclick="window.open(this.href);return false;

Corrado VR6 <3
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=605382" onclick="window.open(this.href);return false;

perki
...
...

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: perki » sob lip 09, 2016 10:20

Witam.

Posiada ktos instalke programu do diagnostyki golfa działający na win10. Vcds Little lub cos lepszego?

Jak tak to priv ;)

dany_47
Forum Master
Forum Master

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: dany_47 » sob lip 09, 2016 11:56

Wrzuć sobie xp-mode. Pod win 10 nie wiem czy znajdziesz program.

Było: MK4 1.8 BIG TURBO 370KM i 470Nm

Obrazek

Jest: Passat B5.5 R32 TURBO 740KM i 790Nm

Awatar użytkownika
mat06
Storm Beige
Storm Beige
Auto: Golf IV
Silnik: AZD

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: mat06 » sob lip 09, 2016 12:10

Spokojnie znajdzie, VAG-COM bez problemu śmiga na dziesiątce.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kąciki”