Dałem schemat. Te zapinki są chyba z czymś jeszcze.
Moderator: VIP
leci przez brązowy kabel (br) do linii 109 (brązowy w grupie VW to masa). obok w legendzie masz napisane że 109 w kółku to "ground connection" czyli masa do tego jest dopisek, że leci w wiązce airbagu (czyli leci w wiazce idącej do fotela do poduszki bocznej). Wniosek z tego jest taki jak pisał Qto -> zapinka zwiera do masy. Wg schematu wygląda na to, że zwarte z masą jest cały czas przez dwa rezystory (ich opór się sumuje), w momencie wyzwolenia styku jeden z rezystorów jest pomijany czyli masa spada (większy prąd poleci). Ma to sens, bo wtedy uszkodzenie przewodu (przerwanie) da się identyfikować, jak również można zauważyć zmianę stanu (zmieni się rezystancja). W takim wypadku albo znajdź zapinkę, albo poszukaj zdjęć jakie tam są rezystory. Jak je znajdziesz (choćby ich zdjęcia) to sobie je kupisz w sklepie elektronicznym (pewnie za oba zapłacisz ze 20-40gr).
Masz rację, dopiero na powiększeniu zauważyłem że jest tam przerwa. Ehhh chyba czas zacząć nosić okulary zamiast trzymać je w biurku
Podeślij email na PW, podeślę ci schematy bo jakieś mam. Kiedyś Kewinpol robił zmianę manualnej na climatronic w oparciu o te schematy. Nie pamiętam tylko czy zakończyło się to powodzeniem czy nie, ale chyba tak.Vwolf86 pisze: ↑pn kwie 25, 2022 10:22Zakladaliscie kto klimatronik zamiast zwykłej klimy? Mam instalacje, panel i kombajn. Wszystko z auta z silnikiem benzynowym chyba 1.4. Chcę to załozyc do golfa z 2001r z silnikiem tdi ALH. Poważnie są różne instalacje do aut z różnymi silnikami? Kombajn ma kostki T12 i T17. Panel czarny krótki. Sterownik wentylatorów jest taki sam jak mój w aucie. Na 14pin. Ma kto opis kostek gdzie co idzie? Klimatronic pracował na liczniku immo2, chyba 1/2 FIS, nie pamiętam. Mój jest immo3 full. Mam też wiazke z tamtego auta od wtyczek kombajnu kable do czujnika naslonecznienia, licznik, bezpieczników itp, ale parę kabli mogą być pociete- ciężko rozplatac to z głównej wiązki w aucie. Do tych paneli krótkich podobno podświetlenie jest po can, ale ja tu takiej wiązki nie widzę. Tylko kabel szaroniebieski. Dlatego myślę że można by było wyprowadzić ten can bus odrazu z licznika do panelu przy montażu tego klimatronika.
wolf-mk@o2.plsebekgolf pisze: ↑pn kwie 25, 2022 19:57Podeślij email na PW, podeślę ci schematy bo jakieś mam. Kiedyś Kewinpol robił zmianę manualnej na climatronic w oparciu o te schematy. Nie pamiętam tylko czy zakończyło się to powodzeniem czy nie, ale chyba tak.Vwolf86 pisze: ↑pn kwie 25, 2022 10:22Zakladaliscie kto klimatronik zamiast zwykłej klimy? Mam instalacje, panel i kombajn. Wszystko z auta z silnikiem benzynowym chyba 1.4. Chcę to załozyc do golfa z 2001r z silnikiem tdi ALH. Poważnie są różne instalacje do aut z różnymi silnikami? Kombajn ma kostki T12 i T17. Panel czarny krótki. Sterownik wentylatorów jest taki sam jak mój w aucie. Na 14pin. Ma kto opis kostek gdzie co idzie? Klimatronic pracował na liczniku immo2, chyba 1/2 FIS, nie pamiętam. Mój jest immo3 full. Mam też wiazke z tamtego auta od wtyczek kombajnu kable do czujnika naslonecznienia, licznik, bezpieczników itp, ale parę kabli mogą być pociete- ciężko rozplatac to z głównej wiązki w aucie. Do tych paneli krótkich podobno podświetlenie jest po can, ale ja tu takiej wiązki nie widzę. Tylko kabel szaroniebieski. Dlatego myślę że można by było wyprowadzić ten can bus odrazu z licznika do panelu przy montażu tego klimatronika.
masz na emailuVwolf86 pisze: ↑pn kwie 25, 2022 20:32wolf-mk@o2.plsebekgolf pisze: ↑pn kwie 25, 2022 19:57Podeślij email na PW, podeślę ci schematy bo jakieś mam. Kiedyś Kewinpol robił zmianę manualnej na climatronic w oparciu o te schematy. Nie pamiętam tylko czy zakończyło się to powodzeniem czy nie, ale chyba tak.Vwolf86 pisze: ↑pn kwie 25, 2022 10:22Zakladaliscie kto klimatronik zamiast zwykłej klimy? Mam instalacje, panel i kombajn. Wszystko z auta z silnikiem benzynowym chyba 1.4. Chcę to załozyc do golfa z 2001r z silnikiem tdi ALH. Poważnie są różne instalacje do aut z różnymi silnikami? Kombajn ma kostki T12 i T17. Panel czarny krótki. Sterownik wentylatorów jest taki sam jak mój w aucie. Na 14pin. Ma kto opis kostek gdzie co idzie? Klimatronic pracował na liczniku immo2, chyba 1/2 FIS, nie pamiętam. Mój jest immo3 full. Mam też wiazke z tamtego auta od wtyczek kombajnu kable do czujnika naslonecznienia, licznik, bezpieczników itp, ale parę kabli mogą być pociete- ciężko rozplatac to z głównej wiązki w aucie. Do tych paneli krótkich podobno podświetlenie jest po can, ale ja tu takiej wiązki nie widzę. Tylko kabel szaroniebieski. Dlatego myślę że można by było wyprowadzić ten can bus odrazu z licznika do panelu przy montażu tego klimatronika.
Będę robił wymianę nawiewów to odrazu wyprowadze te przewody z airbagu do zapinek. Jak będzie wszystko na wierzchu. Bo teraz mi się niechce tam nurkować.
z takim zestawem części nie powinieneś mieć problemów z uruchomieniem climatronica
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości