na 1 stronie sąbecior pisze:Możnaby poprosić jakieś fotki silnika i całego samochodu aktualne??
ja nie żałuje, w sumie ucze się o tym, co lubiebecior pisze:Zaczynam żałować, że na polibudę nie poszedłem, chociaż jeszcze mam czas.

Moderator: G0 Karcio
na 1 stronie sąbecior pisze:Możnaby poprosić jakieś fotki silnika i całego samochodu aktualne??
ja nie żałuje, w sumie ucze się o tym, co lubiebecior pisze:Zaczynam żałować, że na polibudę nie poszedłem, chociaż jeszcze mam czas.
jestes nieco w bledzie ale wyjasnie tylko z tematem obiegu wody po wylaczeniu silnika, nie wiem czy wiesz ze wiekiszosc elementow silnika i wydechu tuz po zgaszeniu uzyskuje coraz wyzsza temperature, ktora swoje maximum uzyskuje po okolo 40 sekundach od zgaszenia. motyw z elektryczna pompka wody jest stosowany od lat w wiekszosci silnikow narazonych na gotowanie plynu po zgaszeniu silnika w tym volkswagen zastosowal takie rozwiazanieDario84 pisze:No to moim zdaniem rozwiazanie jest kompletnie bez sensu, po co sie chlodzi turbine ?? po to zeby olej ktory przeplywajac w turbinie nie zapiekl sie na uszczelniaczach (lozyskach), oraz zeby centralne miejsce, czyli walek razem z lozyskowaniem nie nagrzalo sie do duzych temp.
Chlodzenie ciecza polega na chlodzeniu obudowy sprezarki, a nie samego walka razem z lozyskowaniem, w zwiazku z tym kiedy wylaczysz samochod olej przestaje przeplywac przez turbinke, tym samym mocno nagrzewajac walek i lozyska, a chlodzenie muszli niczego nie zmieni.
toffic pisze:u mnie właśnie występowało takie zjawisko po zgaszeniu silnika i dlatego zrobiłem prostą czasówkę a teraz doszła korekta od temperatury płynudodatkowy + takiego rozwiązania to grzanie samochodu podczas postoju, można iść do sklepu na dłuuugie zakupy i po powrocie w środku jest przyjemnie ciepło
No wiem że fotki są, ale mogłoby być więcej, tak z pod kąta fotkę cyknąłeś silnikowi, że naprawdę dużo widać...toffic pisze:fotki przecież są, filmik postaram się jakiś nakręcić przy najbliższej okazjibecior pisze:Zarzuć jakimś foto szczegółowym silnika i jakimś filmem, dlaczego nikt tutaj nie chce swojego turbo pokazać innym co nie mają szansy zobaczyć na codzień...?!
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości