Natrysk wody/metanolu do tlokow
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- Golf GTi
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Natrysk wody/metanolu do tlokow
W/g niektorych zrodel 10-15% mocy wiecej przy max RPM , oczywiscie w odpowiedniej proporcji 55%woda i 45%metanol, i odpowiednia dawka oczywiscie. Metanol podnosi liczbe oktanowa a woda niweluje spalanie stukowe i chlodzi komory spalania dodatkowo. Dzis zalozylem kolektor dolotowy z mk1 i jest tam dodatkowy wtryskwacz rozruchowy,ktory mogl bym wykorzystac przy max RPM do takiego "strzalu". W turbo to dobre rozwiazanie, czesto stosowane w Japonii i USA, w Polscee niezbyl.
- olozwirski
- 2 SLOW 2 PLAY
Re: Natrysk wody/metanolu do tlokow
U nas tez jest stosowane, glownie w 1/4 mili. Na ulice sie niezbyt nadaje i nie jest za bardzo potrzebne. Szczerze mowiac to w seryjnym silniku nie widze sensu montowania takiej instalacji, jak nie zwiekszasz stopnia sprezania ani nie przyspieszasz zaplonu to i stuk sie nie pojawia, juz lepiej wydac pieniadze na gaz rozweselajacy.Golf GTi pisze:W/g niektorych zrodel 10-15% mocy wiecej przy max RPM , oczywiscie w odpowiedniej proporcji 55%woda i 45%metanol, i odpowiednia dawka oczywiscie. Metanol podnosi liczbe oktanowa a woda niweluje spalanie stukowe i chlodzi komory spalania dodatkowo. Dzis zalozylem kolektor dolotowy z mk1 i jest tam dodatkowy wtryskwacz rozruchowy,ktory mogl bym wykorzystac przy max RPM do takiego "strzalu". W turbo to dobre rozwiazanie, czesto stosowane w Japonii i USA, w Polscee niezbyl.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
wtrysk wody z metanolem( metanolu) tylko do mocno grzebanych silników, na uzytek domowy zupelnie bez przyszlosci..
jak dziala...
metanol wtrsyniety do komory spalania dzieki duzej pojemnosci cieplnej odbiera temperature z komory spalania, w zwiazku z tym ze jest substancja palna spala sie pozniej wytwarzajac energie, mankament jest taki ze posiada w czasteczce atom tlenu, ktory uwalnia sie podczas spalania i wymusza podanie wiekszej dawki palwia niz mogloby wynikac to z rownania masa paliwa przy metanolu plus masa metanolu= masie paliwa przy zwyczajnej pracy silnika. drugi mankament jest taki ze trzeba wtryskiwac z cisnieniem duzo wiekszym niz paliwo... ile nie powiem, wiem ze znalezienie pompy ktora wydolila z presure tak aby byla mgla nie struzka zajelo 3 miesiace mi.
posiadalem taki wtrysk przez 2 miesiae dluzszy czas temu.. wywalilem
jak dziala...
metanol wtrsyniety do komory spalania dzieki duzej pojemnosci cieplnej odbiera temperature z komory spalania, w zwiazku z tym ze jest substancja palna spala sie pozniej wytwarzajac energie, mankament jest taki ze posiada w czasteczce atom tlenu, ktory uwalnia sie podczas spalania i wymusza podanie wiekszej dawki palwia niz mogloby wynikac to z rownania masa paliwa przy metanolu plus masa metanolu= masie paliwa przy zwyczajnej pracy silnika. drugi mankament jest taki ze trzeba wtryskiwac z cisnieniem duzo wiekszym niz paliwo... ile nie powiem, wiem ze znalezienie pompy ktora wydolila z presure tak aby byla mgla nie struzka zajelo 3 miesiace mi.
posiadalem taki wtrysk przez 2 miesiae dluzszy czas temu.. wywalilem
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
A widzisz tego nie wiedziałem jak robiłem próby z metanolem, dzięki Jacek Jeśli się nie mylę to metanol potrzebuje 7.5-1 masowo tlenu, bena 14.7-1evolution pisze:drugi mankament jest taki ze trzeba wtryskiwac z cisnieniem duzo wiekszym niz paliwo... ile nie powiem, wiem ze znalezienie pompy ktora wydolila z presure tak aby byla mgla nie struzka zajelo 3 miesiace mi.