[ALL VW/MK2] odsadzenie lewarka / aktualizacja 24 luty
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
w A grupie nie ma znaczenia mechanizm zmiany biegow... mozna go dowolnie zmieniac.
Czesciej jest kadett gsi 2.0 16V spotykany w A 7 niz Golf II GTI 16V i pamietam ze te rajdowki ktore widzialem a tam jest na 90 % na sztywno nie mialy podniesionego.
ale sadze ze po lekkich modach da to rade zrobic..
Czesciej jest kadett gsi 2.0 16V spotykany w A 7 niz Golf II GTI 16V i pamietam ze te rajdowki ktore widzialem a tam jest na 90 % na sztywno nie mialy podniesionego.
ale sadze ze po lekkich modach da to rade zrobic..
"życie jest walką"
tak...
np w sc (wielu sztukach zapomnieli o dziurkach:P ) musisz sie przebijac przez sciane...zeby poprowadzic linki.Pozniej nikt tego nie kwestionowal na BK2
zastanawia mnie wlasnie ten mechanizm na sztywno jak to bedzie chodzic itd...mysle ze da rade ale napewno latwiej z linkami.
[ Dodano: 24 Sty 2007 00:40 ]
http://www.zymon.net/sam.htm
patrz SC srodkowe zdjecie.
On zrobil tak ze scial lewarek wywalil kosz bardzo wysoko.Linki ida przez miejsca na radio.
Dla mnie kiepska opcja...
druga wersja...
http://www.rally.bielak.pl/index_pliki/Page624.htm
Bielak(auto znam bo kupil moj znajomy) wyrzucil tylko koszyk nad tunel nie podnosil go.
Linki poprowadzil gora i pozniej znow w tunel...
Ja robilem opcje posrednia.Koszyk do gory linki caly czas nad tunelem i do sciany grodziowej.
np w sc (wielu sztukach zapomnieli o dziurkach:P ) musisz sie przebijac przez sciane...zeby poprowadzic linki.Pozniej nikt tego nie kwestionowal na BK2
zastanawia mnie wlasnie ten mechanizm na sztywno jak to bedzie chodzic itd...mysle ze da rade ale napewno latwiej z linkami.
[ Dodano: 24 Sty 2007 00:40 ]
http://www.zymon.net/sam.htm
patrz SC srodkowe zdjecie.
On zrobil tak ze scial lewarek wywalil kosz bardzo wysoko.Linki ida przez miejsca na radio.
Dla mnie kiepska opcja...
druga wersja...
http://www.rally.bielak.pl/index_pliki/Page624.htm
Bielak(auto znam bo kupil moj znajomy) wyrzucil tylko koszyk nad tunel nie podnosil go.
Linki poprowadzil gora i pozniej znow w tunel...
Ja robilem opcje posrednia.Koszyk do gory linki caly czas nad tunelem i do sciany grodziowej.
"życie jest walką"
Cześć, jestem bardzo zainteresowany tematem, jak sobie z tym poradzić, mam dokładnie takie same oczekiwania i potrzebe jak sas_gti - będę wkrótce zakładał skrzynke w MkIII z 02A na 020, zmiana biegów na wodziki, linki wyrzucam, chciałbym dokładnie tego samego, czyli nie ingerować w skok dźwigni, chciałbyym jedynie przenieść gałke zmiany biegów, bliżej kierownicy, czyli wyżej.. Wydawało mi się że wystarczy jedynie wydłużyć drążek i będzie okey, ale nie wyobrażałem sobie jeszcze jakie przeszkody napotkam.. Myślałem że to będzie prostsze, a tu się okazuje..
Taką skrzynie niestety/stety znalazłem, szukałem ultra krótkiej skrzyni, no i trafiła się 020 z Golfa II 16v, aby ją załozyć do ABFa muszę zmienić cały system wybierania biegów z linek na wodziki (z GOLFa III z motorkiem 2e najlepiej, wg Borysa..) .. Ja osobiście nie jestem zadowolony ze zmiany biegów w MKIII na linkach, jak chce szybko zmienić bieg, to zdarza się czasami że zgrzytnie i bieg nie wchodzi.. Przy skrzynce 020 i wodzikach stalowych, taka sytuacja ponoć nie występuje, owszem może i zgrzytnąć, ale bieg wejdzie ponoć zawsze.. Tę przekładke robię w aucie które służyły do upalania i zabawy tylko i wyłącznie, czyli nie ma mowy o kompromisach, chce spróbowac jak to faktycznie będzie na skrzynce 020.. Z resztą przeglądałem troche vortexa i clubgti forum, a tam często zaleca się pozostawienie 020 w 16Vce..Berni pisze:dlaczego wyrzucasz linki?ja bym zostawil.Opisywalem ze jest to latwiej zrobic niz jesli jest mechanizm na sztywno.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
kkk13, chyba dobrze gadasz :green_fuck:
[ Dodano: Sro Sty 24, 2007 20:06 ]
dokladnie tak jak i jakkk13 pisze:Tę przekładke robię w aucie które służyły do upalania i zabawy tylko i wyłącznie
[ Dodano: Sro Sty 24, 2007 20:06 ]
jaka dokładnie, mozesz podac symbol , oblookam ja sobiekkk13 pisze:szukałem ultra krótkiej skrzyni, no i trafiła się 020 z Golfa II 16v,
Nie wiem jakie oznaczenie ma ta skrzynia, sprawdzę przy okazji i jak uda się cos rozczytać to Ci podam, w każdym razie jest bardzo krótka, przełożeń głównych jest kilka od 3,94 do 4,46, zostane na razie przy 3,9 bo w tej skrzyni i tak ostatni bieg (5ty) ma 1,27, zatem będzie i tak krótko Co sądzicie o czymś takim http://cgi.ebay.de/VW-Motorsport-Rennsp ... dZViewItemsas_gti pisze:[ Dodano: Sro Sty 24, 2007 20:06 ]jaka dokładnie, mozesz podac symbol , oblookam ja sobiekkk13 pisze:szukałem ultra krótkiej skrzyni, no i trafiła się 020 z Golfa II 16v,
koleś pisze że miał to w MkI, twierdzi że można założyć do wszystkich VWów z 020, ale czy ma racje??
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
o kurfa ale wypassskkk13 pisze:http://cgi.ebay.de/VW-Mot...1QQcmdZViewItem
[ Dodano: Sro Sty 24, 2007 20:43 ]
chyba mówi prawdekkk13 pisze:koleś pisze że miał to w MkI, twierdzi że można założyć do wszystkich VWów z 020, ale czy ma racje??
[ Dodano: Sro Sty 24, 2007 20:45 ]
poza tym jest na uniballach, nie wiedzialem ze mozna miec lewarek na uniballach hehe
[ Dodano: Sro Sty 24, 2007 20:47 ]
podoba mi sie glwonie daltego ze jest VW-motorszportowy
[ Dodano: Czw Lut 08, 2007 18:27 ]
dobra mam nowe info na temat tej operacji
POpierwsze to nie sugerujcie sie screenem z Etki ktory wczesniej wrzucilem bo nie wiem jak ja to zrobilem ale on jest od skrzyni 4 biegowej wiec mzoe zaczne wklejeniem odpowiedniego screena z etki, oto on
A oto co ustalilem po ostanim nurkowaniu pod samochód
Drazek jest prowadzony na sztywno i jest podparty na dwóch podporach widocznych na schemacie(nr 20) oraz na rysunkach ponizej
zeby przeniesc caly mechanizm nad tunel trzeba to zrobic tak zeby nie ingerowac w ruch oryginalnego drazka przełączania
Zeby byla jasnosc - drazek przelaczania jest to ten dlugi drazek co idzie w tunelu, nie mylic z lewarkiem czy drazkeim zmiany biegow!!!...
Ruch tego drazka (oryginalnego) wyglada nastepujaco, jest to ruch złozony w dwoch plaszczyznach:
1 ruch - po osi drazka przelaczani, czyli do przodu i tyłu
2 ruch - ruch obrotowy drazka w plaszczyznie prostopadlej czyli po prsotu obrot drazka w lewo albo w prawo, wyglada to tak:
Schemat ruchow drazka oryginalnego
czarne kółka to te dwie podpory na ktorych podtrzymany jest oryginalny walek przelaczania
I teraz co musmy zrobi? Musimy zrobic tak zeby przeniesc obydwa te ruchy do mechanizmy zminy biegow zamocowanego nad tunelem.
Najłatwiej to zrobic stosujac wałek z dwoma przegubami, jednak niesie to ze soba problem prowadzenia wałka przelaczania ktory traci swoja pierwtną sztywnosc (przez przguby)
I teraz warto wrzucic foto oryginalnego lewarka zmiany biegow od VWmotorsport , oto on
[ Dodano: Czw Lut 08, 2007 18:44 ]
jak widac zastosowany został wlasnie taki walek w dwoma przegubami.
Problem prowadzenia wałka rozwiazemy nastepująco.....zanim przeniesiemy nasz mechanizm na góre trzeba zrobic na starym mechanizmie odpowiednie prowadzenie wałka (mimo ze tego nie wyamga)
Zrobimy to stoujaca odpowiedniej srednicy prowadnice, jedna przeykrecimy/przyspawamy do sciany grodziowej, a druga do obudowy mechanizmu zmiany biegow...(w tym oryginalnym mechanizmie od VWmotorsporta ta druga prowadnica przy lewarku nie jest konieczna bo inna konstrukcja samego lewarka stanowi juz takie prowadzenie, niestety my musmy je wykonac, natomiast praowadnice ktora mocujemy do sciany grodziowej mozna zoabczyc takze na tym foto , jest to po prostu kawałek rurki o odpowiedniej srednicy
rys. pogladaowy prowadnic
im dluzsze je zrobimy tym pewniejsze bedzie prowadzenie drazka, nie wiem tylko jakiej srednicy zastosuje drazek wiec nic na razie o wymiarach nie pisze
ostatnim elementem bedzie dobranie odpowiedniego walka z przegubami, ja znalazlem tani walek przgubowy do kolumny kierowniczej od fiata tipo za 20 zł i na nim chyba bede to robił, z tego co patrzylem to nadaje sie do tego rowniez walek kolumny kierowniczej z mk3
ten z tipo
potem wystarczy wsztyko tylko pomontowac i musi dzialac
aha mala podpowiedz , chyba latwiej bedzie obie te prowadnice spasowac i porzadnie przymocowac jeszcze na starym oryginalnym drazku. Wtedy jesli stary drazek bedzie chodzil ok z prowadnicami jak nalezy to po przeniesieniu mechanizmu na gore nowy drazek z przeguabmi tez musi dzialac bo nie przesuwany mocowan (jedna do sciany grodziowej, drugie do obudowy mechanizmu zmiany biegow)
to chyba tyle, kolejne foto beda jak zrobie , pozdrawiam
[ Dodano: Czw Lut 08, 2007 18:48 ]
a na tym foto jeszcze zeby byc lepiej zrozumainym zaznacze jjak mocowane beda te prowadnice
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
nie mam, a co ? jakies wątpliwosci co do mojego prodzektu heheh? przeciez jakbym mial to rzecz jasna bym je wrzucił
[ Dodano: Nie Lut 11, 2007 14:50 ]
jakubu, ty masz mechanizm na linkach wiec u ciebie to jest bardzo proste, wystarczy mechanizm odkrecic od doly, zamocowac na tunelu w środku kabiny i przymocowac linki....jest tu duzo wieksza dowolnosc , bo jeli nie pasuje ci miejsce gdzie jest przymocowany mechanizm mozna go odkrecic i przesunac o kilka cm i nie trzeba kombinowac z mechanizmem przelacznia...tak samo bedize u kkk13
[ Dodano: Nie Lut 11, 2007 14:50 ]
jakubu, ty masz mechanizm na linkach wiec u ciebie to jest bardzo proste, wystarczy mechanizm odkrecic od doly, zamocowac na tunelu w środku kabiny i przymocowac linki....jest tu duzo wieksza dowolnosc , bo jeli nie pasuje ci miejsce gdzie jest przymocowany mechanizm mozna go odkrecic i przesunac o kilka cm i nie trzeba kombinowac z mechanizmem przelacznia...tak samo bedize u kkk13
- Apsik