Opinie wady zalety Silnik V5
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Witam
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad wsadzeniem v5 do mojego mk2
i jak w temacie szukam konkretnych opinii na temat tego motoru bo szperam po forum i nic konkretnego nie mogę znaleźć .
Interesuje mnie wszystko na temat wersji 170 km
Od dłuższego czasu zastanawiam się nad wsadzeniem v5 do mojego mk2
i jak w temacie szukam konkretnych opinii na temat tego motoru bo szperam po forum i nic konkretnego nie mogę znaleźć .
Interesuje mnie wszystko na temat wersji 170 km
SPRZEDAM SWAP 1.8PF więcej na pw
-
- Mały gagatek
Najlepiej podpytaj osób które zrobiły takiego swapa do MKII dostaniesz najwięcej konkretów
- MaciekV5
- ...
- Auto: bmw
- Silnik: CUNA
- Kontakt:
siwers654,
viewtopic.php?f=71&t=422148" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=15&t=251706" onclick="window.open(this.href);return false;
A jak masz sprecyzowane pytania to zadawaj w odpowiednim dziale. Na forum są przynajmniej dwa MK2 z V5, spróbuj też uderzyć do tych osób z pytaniami
viewtopic.php?f=71&t=422148" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=15&t=251706" onclick="window.open(this.href);return false;
A jak masz sprecyzowane pytania to zadawaj w odpowiednim dziale. Na forum są przynajmniej dwa MK2 z V5, spróbuj też uderzyć do tych osób z pytaniami
chciałem uzyskać jakieś info od posiadaczy takich motorów
ale sami jeszcze nie wiedzą bo dopiero wsadzili
taka była odpowiedz na moje pytania . I dlatego tu napisałem żeby dowiedzieć się cos więcej
ale sami jeszcze nie wiedzą bo dopiero wsadzili
taka była odpowiedz na moje pytania . I dlatego tu napisałem żeby dowiedzieć się cos więcej
jest to trwalszy silnik niż vr6?
czy się tak nie sypie
czego w tym silniku pilnować żeby nie tracił swojej kondycji
na co zwracać uwagę
czy się tak nie sypie
czego w tym silniku pilnować żeby nie tracił swojej kondycji
na co zwracać uwagę
- MaciekV5
- ...
- Auto: bmw
- Silnik: CUNA
- Kontakt:
Mówimy o AQN 170KM 20V teraz.
1) To ten sam silnik co 2.8 VR6 24V 204KM tyle, że bez jednego cylindra więc jego trwałość jest porównywalna z VR6.
2) Nie psuje się jeśli jest prawidłowo eksploatowany i nie ma przebiegu 1mln km. Osobiście uważam, że V5 to bardzo udane konstrukcje pod względem trwałości i niezawodności. Niestety części nowe są drogie, niektóre niedostępne w zamiennikach (więc zostaje ASO), a używek nie ma porażającej ilości.
3) Regularny serwis, dobry olej, dobre filtry (nie filtron), rozrząd w perfekcyjnym stanie.
4) Przy zakupie zwrócić uwagę na rozrząd (łańcuch) czy nie dzwoni, stuka itp.
Oryginalnie do tego silnika była wkładana skrzynia 6-biegowa, sprzęgło z dwumasą, dwie sondy (przed i za katalizatorem) co wyklucza w zasadzie możliwość usunięcia kata. Wadą wg mnie jest nisko zawieszona miska, przydzwonić nią choćby o krawężnik to nie problem. Miski olejowej w zamienniku nie ma, tylko ASO - koszt ok. 1000zł i oczekiwanie min. tydzień.
1) To ten sam silnik co 2.8 VR6 24V 204KM tyle, że bez jednego cylindra więc jego trwałość jest porównywalna z VR6.
2) Nie psuje się jeśli jest prawidłowo eksploatowany i nie ma przebiegu 1mln km. Osobiście uważam, że V5 to bardzo udane konstrukcje pod względem trwałości i niezawodności. Niestety części nowe są drogie, niektóre niedostępne w zamiennikach (więc zostaje ASO), a używek nie ma porażającej ilości.
3) Regularny serwis, dobry olej, dobre filtry (nie filtron), rozrząd w perfekcyjnym stanie.
4) Przy zakupie zwrócić uwagę na rozrząd (łańcuch) czy nie dzwoni, stuka itp.
Oryginalnie do tego silnika była wkładana skrzynia 6-biegowa, sprzęgło z dwumasą, dwie sondy (przed i za katalizatorem) co wyklucza w zasadzie możliwość usunięcia kata. Wadą wg mnie jest nisko zawieszona miska, przydzwonić nią choćby o krawężnik to nie problem. Miski olejowej w zamienniku nie ma, tylko ASO - koszt ok. 1000zł i oczekiwanie min. tydzień.
Dzięki wielkie
o to właśnie mi chodziło żeby dowiedzieć się coś konkretnego
myślę że niedługo będzie śwapowanie
o to właśnie mi chodziło żeby dowiedzieć się coś konkretnego
myślę że niedługo będzie śwapowanie