dostrojenie 1.6 turbo diesla.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
mam kilka ostatnich pytań i temat zamykam.
1. chce około 110KM wiec do osiągniecia tego wyniku będzie lepsze t2 czy t3? ale chce by ciągnoł od jak najniższych obr.
2 .Czy np gdy silnik bedzie miał te 110KM to odczucia będa takie same jak w sikniku 1.9tdi 110KM? czy może auto będzie inaczej przyśpieszało?
3.boost pin zrobiony przez zeszkifowanie podkładki, ale czy jescze coś z tym można zrobić?
4.co daje zrobienie gov moda? czy spalanie wzrośnie ? zastanawiam sie nad zrobieniem tego, no chyba że obejdzie sie bez tego by uzyskać 110KM?
5.co do przelotu to jaka jest najlepsza średnica? czy może zostac ostatki tłumik z 1.8 na podwójnej końcówce?
6. gdy była założona t2 to max ile cyciągła to 1,0bar co zrobic by było wiecej? dodam że jest ic z SB mniej wiecie w niejscu filtra powietrza tak ze nie jest daleko.dodam ze nie chciał bym wielkiego laga, czyba że możliwe jest ze t3 bedzie się wkręcać jak t2 od 1.8tys?
7 jak lepiej chodzi siknik, na wczesnym zapłonie czy późnym? i czy włączenie ssana poprawi osiągi? bo wydaje mi sie ze wtedy jest mocniejszy.
8.mam aktualnie skrzynie 4S i jęst wolna, czy na 4T będzie mocniejszy lub szybszy?
9.czy standardowa pompa jest w stanie uzyskać tę moc? (zdjęcie pompy)
10.czy jest taka zożliwość zeby ten silnik po modach palił mniej wieciej 6l/100km przy naturalnej jeżdzie? a dopiero przy ścignieciu wiecej?
11.jaki to jest rodzaj silnika bo nigdzie nie mogę się dowiedzieć. oryginalnie turbo kkk14, pompa taka jak na zdjęciu, i na bloku pisze 1.6 D. ma chłodniczke oleju i nie było ic. może ktoś wie jaki jest jego symbol? i ile ma oryginalnie koni?
prosze odpowiadać punktani by było czytelnie.
1. chce około 110KM wiec do osiągniecia tego wyniku będzie lepsze t2 czy t3? ale chce by ciągnoł od jak najniższych obr.
2 .Czy np gdy silnik bedzie miał te 110KM to odczucia będa takie same jak w sikniku 1.9tdi 110KM? czy może auto będzie inaczej przyśpieszało?
3.boost pin zrobiony przez zeszkifowanie podkładki, ale czy jescze coś z tym można zrobić?
4.co daje zrobienie gov moda? czy spalanie wzrośnie ? zastanawiam sie nad zrobieniem tego, no chyba że obejdzie sie bez tego by uzyskać 110KM?
5.co do przelotu to jaka jest najlepsza średnica? czy może zostac ostatki tłumik z 1.8 na podwójnej końcówce?
6. gdy była założona t2 to max ile cyciągła to 1,0bar co zrobic by było wiecej? dodam że jest ic z SB mniej wiecie w niejscu filtra powietrza tak ze nie jest daleko.dodam ze nie chciał bym wielkiego laga, czyba że możliwe jest ze t3 bedzie się wkręcać jak t2 od 1.8tys?
7 jak lepiej chodzi siknik, na wczesnym zapłonie czy późnym? i czy włączenie ssana poprawi osiągi? bo wydaje mi sie ze wtedy jest mocniejszy.
8.mam aktualnie skrzynie 4S i jęst wolna, czy na 4T będzie mocniejszy lub szybszy?
9.czy standardowa pompa jest w stanie uzyskać tę moc? (zdjęcie pompy)
10.czy jest taka zożliwość zeby ten silnik po modach palił mniej wieciej 6l/100km przy naturalnej jeżdzie? a dopiero przy ścignieciu wiecej?
11.jaki to jest rodzaj silnika bo nigdzie nie mogę się dowiedzieć. oryginalnie turbo kkk14, pompa taka jak na zdjęciu, i na bloku pisze 1.6 D. ma chłodniczke oleju i nie było ic. może ktoś wie jaki jest jego symbol? i ile ma oryginalnie koni?
prosze odpowiadać punktani by było czytelnie.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: dostrojenie 1.6 turbo diesla.
Chlopie ty jestes jakis niepowazny! Ty chcesz 6L i 100HP+ to mozesz liczyc przy lekiej jezdzie 8L , przy palowaniu 10+ , 110KM z TD nie da sie porownac ze 110KM z TDI , te silnik sa calkiem inne ,inne maja ch-ki, TD kreci do samego konca 5200 na przy dobrych nastawach i mocy praktycznie nie traci, TDI umiera powizej 4000 , ale za to ma duzo lepszy moment itp. na twojej sprzyni powinno byc potezne przyspiesznie. najpierw sprawdz stan silnika czy on sie nadaje na takie przerobki.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
nadaje się bo robiłem miesiąc temu remont. nowe pierscienie, tuleje, planowana głowica,nowe panewki.
Wrzucałem Ci link do tematu o aucie marcinas1983, jakiś czas temu miał dokładnie chyba 109,5 KM przy niewielkich przeróbkach (wydech, IC, dawka i ciśnienie). Teraz pewnie ma trochę więcejchris4286 pisze:chce około 110KM
W takim razie to chyba oczywiste, że mniejsza sprężarka lepsza, ale ma ona swoje wady. TD nie jest konstrukcyjnie stworzony do "ciągnięcia" od niskich obrotów.chris4286 pisze:ale chce by ciągnoł od jak najniższych obr.
Moc maksymalna a odczucia z jazdy do dwie różne rzeczy, TD trzeba kręcić, żeby była moc. Wystarczy spojrzeć na wykresy mocy i momentu takich silników, TD ma charakterystykę bardziej zbliżoną do silnika benzynowego.chris4286 pisze:odczucia będa takie same jak w sikniku 1.9tdi 110KM?
Obrócić max. wcięciem i chyba więcej nie ma co kombinować.chris4286 pisze:boost pin zrobiony przez zeszkifowanie podkładki, ale czy jescze coś z tym można zrobić?
Raczej się obejdzie, a przy małej sprężarce to pewnie i tak jakichś wielkich korzyści z niego nie będzie, bo i tak turbinka dławi motor przy wysokich RPM. Spalanie zależy głównie od prawej nogi, jak chcesz ganiać te koniki, to trzeba je wykarmić.chris4286 pisze:co daje zrobienie gov moda? czy spalanie wzrośnie ? zastanawiam sie nad zrobieniem tego, no chyba że obejdzie sie bez tego by uzyskać 110KM?
Ja mam 60mm i myślę, że więcej nie ma sensu, a w sumie to po wywaleniu seryjnego DP reszta seryjnego układu od biedy może zostać. Tłumik ewentualnie można w środku podziurawić. Wiele osób jeździ na przelocie i też jest znośnie, zależy ile czasu spędzasz w trasie. Mnie osobiście boli głowa od długiego buczenia i wolę wersję z tłumikiem, ale ja robię dziennie 130km do samej pracy, a zazwyczaj na tym się nie kończy.chris4286 pisze:co do przelotu to jaka jest najlepsza średnica? czy może zostac ostatki tłumik z 1.8 na podwójnej końcówce?
T2 z tyłu ma chyba regulowaną sztangę, ale do garrettów najlepiej dać MBC.chris4286 pisze:gdy była założona t2 to max ile cyciągła to 1,0bar co zrobic by było wiecej?
Będzie trochę szybszy i słabszy na przyspieszeniu, ale różnica jest zaledwie rzędu 5%. Jak już się bawić, to w skrzynię z TDI z większym sprzęgłem.chris4286 pisze:czy na 4T będzie mocniejszy lub szybszy
Pompa jest OK, o ile jest w dobrym stanie.chris4286 pisze:czy standardowa pompa jest w stanie uzyskać tę moc?
Trzeba mieć dużą siłę woli, żeby nie korzystać z osiągów w modowanym silniku ponad to, co dała fabryka, ale raczej się da.chris4286 pisze:czy jest taka zożliwość zeby ten silnik po modach palił mniej wieciej 6l/100km przy naturalnej jeżdzie? a dopiero przy ścignieciu wiecej?
Trochę dziwna konfiguracja, raczej nie fabryczna. Nie ma IC, więc to nie SB, pompa z grzybem, więc nie 1V, ale sprężarka mała, więc nie JR. Skrzynia 4S wskazuje, że najprawdopodobniej był to jednak 1V (60KM), tylko ma zmienioną pompę Jeśli silnik fabrycznie był w tej budzie, to w bagażniku powinieneś znaleźć wlepkę z symbolem silnika.chris4286 pisze:jaki to jest rodzaj silnika
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
to kup sobie AFN'a bo nic nie zrobisz z takimi wymaganiamichris4286 pisze:1. chce około 110KM wiec do osiągniecia tego wyniku będzie lepsze t2 czy t3? ale chce by ciągnoł od jak najniższych obr.
to Ci kolega spawacz, już wyjaśniłchris4286 pisze:2 .Czy np gdy silnik bedzie miał te 110KM to odczucia będa takie same jak w sikniku 1.9tdi 110KM? czy może auto będzie inaczej przyśpieszało?
nie obejdzie sie raczejchris4286 pisze:4.co daje zrobienie gov moda? czy spalanie wzrośnie ? zastanawiam sie nad zrobieniem tego, no chyba że obejdzie sie bez tego by uzyskać 110KM?
ja mialem DP 2,5cala i reszta 2,2 cala i było ok od DP do końcowego tlumika z TDI tylko rurachris4286 pisze:5.co do przelotu to jaka jest najlepsza średnica? czy może zostac ostatki tłumik z 1.8 na podwójnej końcówce?
niechris4286 pisze:czyba że możliwe jest ze t3 bedzie się wkręcać jak t2 od 1.8tys?
na prawidlowymchris4286 pisze:7 jak lepiej chodzi siknik, na wczesnym zapłonie czy późnym? i czy włączenie ssana poprawi osiągi? bo wydaje mi sie ze wtedy jest mocniejszy.
4s jest krótsza i wolniejsza przez co auto szybciej przyśpiesza 4T na odwrót czyli masz wiekszy V-maxchris4286 pisze:8.mam aktualnie skrzynie 4S i jęst wolna, czy na 4T będzie mocniejszy lub szybszy?
takchris4286 pisze:10.czy jest taka zożliwość zeby ten silnik po modach palił mniej wieciej 6l/100km przy naturalnej jeżdzie? a dopiero przy ścignieciu wiecej?
Dołączę się do tematu, ponieważ interesuje mnie podkręcenie turbo. Oczywiście dokupie wskaźnik ale czy jest sens na moim turbo. Po zmianie pompy wtryskowej praktycznie zamilkła, a w zamian za to podczas dmuchania (od 2500 obr) silnik wprawia kokpit w silne drgania. Czy to sygnalizuje rychły koniec mojej turbiny?
wymieniłem wczoraj wtryski i jeszcze lepiej chodzi. na wtryskach oznaczenie standardowe więc niczym się nie różnia od tamtych,i teraz słychać prace wtrysków tak ze pewnie lały. dzić jeszcze pogrzebie przy booscie i zwiększe doładowanie z 0.6 do 1.2bar. scigałem sie z passatem 1.8turbo i siedziałem mu cały czas na ogonie tak ze słaby to nie jest.