Turbo w mk3 1.4 :) ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Turbo w mk3 1.4 :) ?
Halo. Czy ktos z was, kiedys robił coś takiego lub wie coś o podobnym przypadku, chodzi o montaż turbinki w golfio mk3 1.4. Oplaca się coś takiego robić, czy lepiej zamontować większą jednostkę. Ogólnie jaki jest koszt takiej operacji i co jest potrzebne? Chodzi mi po głowie taki eksperyment...
omg, jak otwierałem ten temat to myślałem że ktoś jakiś śmieszny filmik znalazł albo fotkę. Ale okazuje się że kolega nawet nie zdążył się przywitać a już sieje zamęt w głowach posiadaczy abd pluca, życzę powodzenia w pionierskiej modyfikacji, bedziemy kibicowac, ale rad z przbiegu takiego projektu raczej tu nie znajdziesz... Poczytaj temat "Przygotowanie silnika pod turbo" - dostępny choćby w szukajce.
[+]
Bodaj dzis rano był wałkowany temat czy lepiej wpychac kasę w abd czy lepiej sprzedac i kupic np 1.8 czy 2E... 6446327846934 razy wyszło juz nam ze ta druga opcja jest najrozsądniejsza.
[+]
Bodaj dzis rano był wałkowany temat czy lepiej wpychac kasę w abd czy lepiej sprzedac i kupic np 1.8 czy 2E... 6446327846934 razy wyszło juz nam ze ta druga opcja jest najrozsądniejsza.
Nocne Mary Squad
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję.
Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.
Uwioerz mi ze nie opłaca sie nawet swap, a tym bardziej jezeli Twoja wersja to CL lub nawet GL. Jesli naprawde tak Cie kręci siła nacisku na denko tłoka to sprzedac i kupic 1.8 GT lub wyzej.
Nocne Mary Squad
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję.
Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.
- barteKKK03
- V.I.P.
- Apsik
- Powered by G60
- Kontakt:
coś wesoły ostatnio jesteścyarnz pisze:
A ja napisze tak... jak masz zapał do zabawy to czemu nie - zakładaj turbo do 1.4 - chetnie bym zobaczył jakies wyniki, ale osobiście sadzę, że 1.4 to bardzo kiepska baza pod Turbo.
Gdzies nawet na forum było uturbione 1.8 ABS, a mówią że to tak nierozwojowa jednostka (fakt faktem że głowa i tłoki z G60, moze nawet coś wiecej) ale dalej na momotroniku
Ogólnie wiele rzeczy da sie zrobic (np. podnosimy moc w 1.6 8v), ale czasami rzeczywiście lepiej postawić na SWAPa jeżeli mowa o "opłacalnym" przyroście mocy.
PS. Po SWAPie zawsze pozostaje opcja podniesienia mocy w "nowym" silniku
It doesn't mater what U have - YOU can always tune it!
Masz racje, to drugie w tej chwili. Chce znac po prostu, jakiego rzedu moze to byc kwota. Przymierzam sie do moda, byc moze za jakis czas bede mogl zrobic cos wiekszego, a jesli swap na jakas kokretna jednostke bedzie sensowny, to coz ... mozna dzialac Jesli chodzi o obecny motor to jest tragedia, a z autkiem mialem takie przygody, ze szkoda mi jest zmieniac go na inne.
- maro
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Turbine mozesz wsadzic ale moc podniesiesz do ok 80 KM dalej to moga byc problemy silnik moze nie wytrzymac, a co do wymiany tlokow itp to nie zawsze trzeba to robic zalezy jak ustawisz turbine, moj kumpel wlozyl 4 turbiny do daewo nexia z silnikiem 1.5, pierwsza wlaczala sie od 2000 obr a nastepne co 1000, na jedynce poszedl do 80 km/h, w silniku nic nie zmienial, jezdzi juz tak chyba rok i nic sie nie dzieje, mocy w tym ma ok 170 KM, max predkoscia jaka jechal to 220 ale jeszcze sie dalo, on kupowal turbinki nowe za ok 1200 zł, a robil to sam, spalanie wzroslo do ok 12 l jak porzadnie deptal, sam sie dziwie jak to wytzrymuje bez robienia tlokow itp , wiec moze warto.
Żeby mi sie chciało tak jak mi sie nie chce !!!
Projekt swap 1.4 ABD na 1.8 ABS http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=59966
Projekt swap 1.4 ABD na 1.8 ABS http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=59966