Hamulce- bębny czy tarcze???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- Kapibara
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
czyli tak, do zmianyy tych hamulcow bede potrzeboewal kompletnego hamulca z zaciskami piastem i tarcza, linki hamulca recznego i normalnego od wersji gti?????
i jeszcze podobno jest potrzebny regolator sily hamowania bo tylne kola sie blokuja przy ostrym hamowaniu i znosi na boki ewentualnei pompe trzeba wymienic. mam unieruchomione autko i niezbedna jest pomoc
i jeszcze podobno jest potrzebny regolator sily hamowania bo tylne kola sie blokuja przy ostrym hamowaniu i znosi na boki ewentualnei pompe trzeba wymienic. mam unieruchomione autko i niezbedna jest pomoc
A ja wam powiem tak mam mocno zglebione MK II i sie zastanawiam czy na bęben nie zmienic...przy obnizeniu -80 i -80 tył stoji lekko nizej niz przod i na szybkich zakrętach przy ostrym hamowaniu obraca auto poniewaz tarcze łapia szybciej z tyłu niz z przodu...
Nie było wiadomo czemu tak jest kombinowalismy z korektorem hamowania i nic...
Dopiero jak kolega rozwalił Ibize z VRem pod maska(auto uległo wypadkowi na zakręcie przy ostrym hamowaniu) to doszlismy do wniosku ze moze tak tył do góry dac
w góre i problem zniknoł....ale to znowu nie wygląda...
Nie wiem czy sie spotkaliscie z takim czyms?
To taki mały OT w temacie o tarczach czy bębnach..
pozdro
Nie było wiadomo czemu tak jest kombinowalismy z korektorem hamowania i nic...
Dopiero jak kolega rozwalił Ibize z VRem pod maska(auto uległo wypadkowi na zakręcie przy ostrym hamowaniu) to doszlismy do wniosku ze moze tak tył do góry dac
w góre i problem zniknoł....ale to znowu nie wygląda...
Nie wiem czy sie spotkaliscie z takim czyms?
To taki mały OT w temacie o tarczach czy bębnach..
pozdro
- Apsik
- Powered by G60
- Kontakt:
I tak właśnie zrobie... miałem okazje porównać siłe hamowania GTI, a mojego G60 i może rzeczywiście mój tył już pada, ale reszta hamuje wzorowo, co mnie bardzo cieszy, a jak wiadomo i tak przód przejmuje wiekśzość siły hamowania.Rapix pisze:Apsik daj spokój! w G60 sa bardzo dobre hamulce!!! Kup dobre tarcze i klocki i bedzie ok!!!
Narazie wymieniam tył (przód póki co jest OK), klocków z tyłu prawie brak - popękały i sie powoli kruszą
Wybór padł na nawiercane tarcze Nordmann http://www.nordmannbremsen.de/ (jeżeli wiecie coś o nich to piszcie) ja znalazłem na niemieckim forum opinie użytkowników Golfa Rallye no i wszystkie pozytywne wiec sprubuje wraz z tylnymi hamulcami kupie nowe przewody w metalowym oplocie i płyn DOT 4
Tarcze:
Artikel-Nr. - BS 8935 LOT
Bezeichnung - Bremsscheibe gelocht ohne ABE
Abmessung - VAG, Abm.:226 X 10, Gesamthöhe=71.5, Bef. Lochzahl=4
cena za komplet (2 tarcze) 112Euro
Klocki:
Artikel-Nr. - BK 8970 G
Bezeichnung - Bremsklötze, Sportversion Grün
Abmessung - ECE-REG90 geprüft
cena za komplet (na tylną oś) 53Euro
[lub kupie Ferrodo DS2000]
Przewory:
Stahlflexleitungssatz 6-Teilig
Artikel-Nr. - VW0599-6P
Bezeichnung - BL Kit VW Golf G60
cena kompletu (6 części) 139Euro
[w sumie to sie zastanawiam czy nie dało by rady znaleźć tych przewodów w tańszej cenie ]
It doesn't mater what U have - YOU can always tune it!
troche puzno ale na temat. zmiana tylnich hamulców bębnowych na tarczowe niesie za sobą pewne niebezpieczenstwo. mianowice srednica tłoczka w tarczówkach jest znacznie większa co przy identycznym cisnieniu daje większą siłe hamowania, zjawisko potęguje też fakt że w przypatku hamulców tarczowych, hamowanie odbywa sie ma większej średnicy twrczy za czym idze większy moment hamowania co w skrajnych przypadkach (gwałtowne hamowanie na zakręcie itp.) spowoduje zarzucanie tyłu samochodu.
mozna pozbyć sie tego problemu montując komplet przud i tył.
Co do sportowego zawieszenia, aby uniknąc blokowana tylniej osi należy skrusić ramie korektora siły hamowana adekwatnie do zmiany wysokosci zawieszenia ( w %)
mozna pozbyć sie tego problemu montując komplet przud i tył.
Co do sportowego zawieszenia, aby uniknąc blokowana tylniej osi należy skrusić ramie korektora siły hamowana adekwatnie do zmiany wysokosci zawieszenia ( w %)
- Kapibara
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
volski1 pisze:Co do sportowego zawieszenia, aby uniknąc blokowana tylniej osi należy skrusić ramie korektora siły hamowana adekwatnie do zmiany wysokosci zawieszenia ( w %)
a wyjasnij mi jaki to ma wplyw?? bo przeciez nizaleznie jaki przeowd dlugi cisnienie jest to samo tylk ocza wiecej oplynyu wlasc?