Tuning mechaniczy+elektroniczny silnika TDI 1Z z automatem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Tuning mechaniczy+elektroniczny silnika TDI 1Z z automatem
Witam,
mam takie pytanie: Posiadam Golfa mk3 TDI (1Z) z 1995 roku. Czy sa zalecane jakiekolwiek przerobki silnika? Kupilem autko od niemca wiec kilometry sa prawdziwe (ksiazka serwisowa). Druga kwestia jest taka ze auto jest wyposazone w skrzynie automatyczna-planuje zmiany typu wydajniejsze wtryski (z AFN), turbo VTG (VNT15) oraz nowe oprogramowanie zeby dostroic zmiany-celem jest uzyskanie mocy ok. 120-130 KM.
Jak taka skrzynia zareaguje na takie zmiany&czy w ogole sa one mozliwe?
Z jakimi kosztami musze sie liczyc przeprowadzajac taki zabieg?
Ma ktos moze doswiadczenia z tuningiem na automacie????
mam takie pytanie: Posiadam Golfa mk3 TDI (1Z) z 1995 roku. Czy sa zalecane jakiekolwiek przerobki silnika? Kupilem autko od niemca wiec kilometry sa prawdziwe (ksiazka serwisowa). Druga kwestia jest taka ze auto jest wyposazone w skrzynie automatyczna-planuje zmiany typu wydajniejsze wtryski (z AFN), turbo VTG (VNT15) oraz nowe oprogramowanie zeby dostroic zmiany-celem jest uzyskanie mocy ok. 120-130 KM.
Jak taka skrzynia zareaguje na takie zmiany&czy w ogole sa one mozliwe?
Z jakimi kosztami musze sie liczyc przeprowadzajac taki zabieg?
Ma ktos moze doswiadczenia z tuningiem na automacie????
Ostatnio zmieniony sob kwie 12, 2008 23:49 przez fiLc, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzieki za odpowiedz Damcio,
napisalem do firmy TuneUp z podobnym zapytaniem i blyskawiczne dostalem odpowiedz:
Witam
Przebieg jesli realny to naprawde nie ma co sie bac. Nie ma sensu montowac turbiny VNT gdyz wczesniej wstajace turbo powoduje wieksze walniecie momentem z dolu co moze wplynac na getriebe (skrzynie).
Proponuje zalozyc wtryski od 110 (AHF ASV AFN) i na orginalnej turbinie 125KM jest jak najbardziej do zdobycia, turbiny bez geometrii nie dosc ze sa trwalsze to jeszcze mniej klopotliwe w eksploatacji. Pozatym plynnie wstajacy moment oszczedza skrzynie.
Wtryski 110KM w zaleznosci od stanu i przebiegu 600-800zl Program 1400zl
Na mnie firma robi dobre wrazenie-ciekaw jestem waszych opinii...
napisalem do firmy TuneUp z podobnym zapytaniem i blyskawiczne dostalem odpowiedz:
Witam
Przebieg jesli realny to naprawde nie ma co sie bac. Nie ma sensu montowac turbiny VNT gdyz wczesniej wstajace turbo powoduje wieksze walniecie momentem z dolu co moze wplynac na getriebe (skrzynie).
Proponuje zalozyc wtryski od 110 (AHF ASV AFN) i na orginalnej turbinie 125KM jest jak najbardziej do zdobycia, turbiny bez geometrii nie dosc ze sa trwalsze to jeszcze mniej klopotliwe w eksploatacji. Pozatym plynnie wstajacy moment oszczedza skrzynie.
Wtryski 110KM w zaleznosci od stanu i przebiegu 600-800zl Program 1400zl
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Znam osobiscie Krystiana, który robi tam mechanike i Roberta, który pisze programy. Polecam ich zdecydowanie. Krystian zrobil wiecej swapow niż ma lat a Robert pisze programy takie jak sobie klient zazyczy. Chcesz sprawdzic co mozna osiagnac zobacz wyniki jakie ma jego cordoba ))fiLc pisze:
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Aha-no to juz praktycznie wszystko wiem Teraz trzeba zaczac odkladac srodki&polowac na dobre wtryski z ASV Jak mowicie ze zaklad dobry to bajka-jeszcze slyszalem ze kolga Uysy pisze fajne programy-dla mnie rybka czy do Gdanska,czy do Lodzi....Wtryski moge wymienic w Szcz. Kolega Leo zadeklarowal sie ze jak co pomoze swoim magicznym "korkociagiem"do wtryskow
Dobra wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi-teraz jedynie realizacja
Dobra wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi-teraz jedynie realizacja
a ja znam przypadek gdy na AFNach wyszło 112KM ....damcio151 pisze:dokładnie nie pamiętam ale to były różnice w okolicach 8-10KM ...... z tego co pamiętam to na AFN wyszło 98KM a na ASV 107-108
test był z dupy, seria w 1Z powinna mieć ~95km
wtryski AFN starczają do 140KM i spokojnie wystarczają na seryjne graty 1Z
wymiana końcówke moim zdaniem ma sens przy budowie hybrydek, seryjne 110 nieważne czy AFN/AHF/ASV są dostępne po 500 PLN na Allegro wiec nie ma co kombinowac
cowboy, ja podałem tylko taki przykład ...... test był robiony na 1 silniku i po założeniu kompletu wtrysków auto było hamowane ... wątpię żeby ten temat jeszcze istniał bo było to dobry rok temu ale jak chcesz to poszukaj na forum audi ( nie pamiętam jakiej )
Nie będę się kłócił które wtryski są lepsze bo to nie o to chodzi jak pisałem podałem tylko taki przykład .
Nie będę się kłócił które wtryski są lepsze bo to nie o to chodzi jak pisałem podałem tylko taki przykład .
podałeś jeden przykład na podparcie tezy że wtryski ASV sa lepsze niż AFNdamcio151 pisze:podałem tylko taki przykład
tymczasem są setki zawirusowanych AFNów i 1Z z wtryskami AFN gdzie nie widac różnicy w wynikach chiptuningu
mając 1Z na pewno kupiłbym uzywki 110KM ze sprawdzonego źródła, np od kogos kto swapował na 216
jeśli nowe to końcówki 216 i mozna robić hybrydy - nowe ASV nawet w cenie 900 PLN nie mają sensu porównując to do 216-tek
cowboy co do
ale.... mój przykład tyczył się
tocowboy pisze:mając 1Z na pewno kupiłbym uzywki 110KM ze sprawdzonego źródła, np od kogos kto swapował na 216
jeśli nowe to końcówki 216 i mozna robić hybrydy - nowe ASV nawet w cenie 900 PLN nie mają sensu porównując to do 216-tek
ale.... mój przykład tyczył się
głównie chodziło mi o zaprzeczenie tekstu że ASV to to samo co AFNcowboy pisze:wtryski (z AFN)
lepsze ASV
przecież to to samo