Jeśli ktoś z was wie cokolwiek o SWAPIE w MK II z Silnika 1.8 PF na podobny np" 2.0 niech mi pomoże i przeczyta tego posta

jestem posiadaczem MKII w wersji Wolfsburg Edition GTI tak ze buda i srodek jest OK wiec szkoda sprzedać za grosze

Kilka dni temu miałem pożar w swoim PF-ie i opalilo mi komore silnika.
Foty:

i teraz pasowało by coś wstawić- jakiś silnik bo osprzęt silnika PF jest bardzo drogi i praktycznie przewyższa watrość całego silnika a w ten juz bardzo nie chce inwestować. No może jak by miał ktoś cały osprzęt i kable po pieniądzach to bym wzioł.
Interesuje mnie taki silnik zeby włożyć z jak najmiejszą ilościa przeróbek. Najlepiej by było trafić PF-a w dobrym stanie ale cieżka sprawa a o osprzęt też. Sam przepływomierz to koszto od 200-300zł
Rozgladałem sie juz za takimi silnikami jak:
1.8PF taki jak mój
1.8 16V KR ale cieżko coś znaleść w DB stanie ( no i ten wtrysk mechaniczny

Nawet TD mi chodzily po glowie w 1.9TD i 1.6TD 75-80KM ale tanie nie są.
Ale bardziej mnie ciągnie pod benzyne.
Słyszalem zeby sie raczej nie pchać w stare KR-PL-PF ale kwestia pięniedzy a auto stoi

Cos cza kupić: Szukam tak:
1.8 PF lub PB
1.8 16V KR lub PL są to silniki z MKII. Passata B3
2.0 2E z passata albo mkIII i takie juz podobno lepiej...
Pojęcie mam i garaż też. Gorzej u mnie tylko z elektryka...
Intensywnie poszukuje też całego Auta z takim silnikiem ale rozbitego lub skorodowanego na maksa żeby przerzucić wszystko co pod maska i z kablami.
A moje pytanie jest takie:
Jaki z tych silników bedzie najprościej wrzucic do mnie???
Jakie zmiany muszę przeprowadzić w przypadku silnika 16V?? i 2.0 2E
BARDZO PROSZĘ o pomoc bo nie chodzi tu tylko o Swap ale o uratowanie samochodu bo zżyłem sie z nim bardzo.