SWAP - info na temat wyboru silnikow w VW[UPDATE..sprzeglo]
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Z 2E na ABF, czym należało by się martwić poza znalezieniem silnika wartego zakupu??
- co należało zakupic do niego jeszcze??
- czy coś trzeba było rzeźbić przy swapie (mocowania, inaczej umieszczone poduszki????
- co należało zakupic do niego jeszcze??
- czy coś trzeba było rzeźbić przy swapie (mocowania, inaczej umieszczone poduszki????
Mój GTI http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=644984#644984
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/178429.html][img]http://images.spritmonitor.de/178429_3.png[/img][/url]
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/178429.html][img]http://images.spritmonitor.de/178429_3.png[/img][/url]
Witam, przebrnąłem z lekka przez temat, ale nie znalazłem nigdzie swapa w mk3 z 1.6 AEE na 1.6 GT AEK. Wiem pomysł poroniony, ale znjomy ma taki silnik i chce sobie pwrzucić do niego sekwencję. Jak to wygląda od sprawy technicznej? Duzo z tym roboty?
92' MK3 GT SPECIAL (ABS)
93' VA GT 16V (C20XE)
94' MK3 Variant (ABS)
96' KM3 GTI TDI 20 JAHRE (AFN+)
93' VA GT 16V (C20XE)
94' MK3 Variant (ABS)
96' KM3 GTI TDI 20 JAHRE (AFN+)
- t-tas
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
kolega prosił mnie o zadanie kilku pytań w związku z ewentualnym swapem w mk2 GTi z 1,8 PF na VR6- sprawa wygląda tak, że kuzyn kolegi rozbił swoje mk3 vr6 i jesli dojdzie do swapu udostępni cały wrak do dyspozycji-i teraz czy jak wyjmiemy całość z mk3-silnik, skrzynia, łapy , poduszki to czy wejdzie to tak po prostu(poza klepaniem podłużnicy) do mk2, czy może jednak trzeba coś rzeźbić z innymi poduszkami niż oryginał z vr6, co do zmiany biegów to wiemy, że trzeba zaadaptować system od vr, sterowanie sprzęgłem też do zaadoptowania z mk3, co jeśli chodzi o wiązkę silnikową-czy tak po prostu podpina się ją do skrzynki elektrycznej w mk2 czy coś się sztukuje, czy mogą zostać zegary z mk2(oczywiście przeróbka na pomiar prędkości przez impulsator, obrotek na 6 garów) czy zegary trzeba całe przełożyć z mk3, jakie jeszcze trudności mogły by nas spotkać jeśli by doszło do operacji? wiem, że pytań jest sporo, o wiele rzeczy nie spytałem, a porada na stronie głównej jest nadal niedostępna(już chyba na zawsze) ale wiedząc, że jest na tym forum pewna grupa fachowców mam nadzieję, że podpowiecie co wiecie w sprawie tego swapu co pozwoli koledze podjąć decyzję czy zabieramy się za robotę czy może jednak nie sprostamy takiemu zadaniu
z góry dziękuję za wszelkie rady i informacje
z góry dziękuję za wszelkie rady i informacje
mk1- wycofany ze służby- stoi jak ikarusy w kącie zajezdni
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie
Może mnie Borys nie zabije ale najwięcej w obecnej chwili chyba on ci pomoże. Co do swapu to zapodawajcie z tego wraka także heble kompletne. Będzie w MK2 rozstaw 5x100mm, ale będzie przynajmniej hamować. Elektronike na pewno będzie trzeba powpinać do wiązki.
[ Dodano: Sro Maj 02, 2007 9:14 pm ]
Może mnie Borys nie zabije ale najwięcej w obecnej chwili chyba on ci pomoże. Co do swapu to zapodawajcie z tego wraka także heble kompletne. Będzie w MK2 rozstaw 5x100mm, ale będzie przynajmniej hamować. Elektronika do przeróbki tylko.
[ Dodano: Sro Maj 02, 2007 9:14 pm ]
Może mnie Borys nie zabije ale najwięcej w obecnej chwili chyba on ci pomoże. Co do swapu to zapodawajcie z tego wraka także heble kompletne. Będzie w MK2 rozstaw 5x100mm, ale będzie przynajmniej hamować. Elektronika do przeróbki tylko.
witam wszystkich
to pytanie juz wczesniej padlo, ale nie bylo odpowiedzi
posiadam golfa mk3 z silnikiem 2,0 8v 2e, ktory nawalil
teraz chce kupic 2.0 16v chyba ABF,
i tu pytanie czy to podejdzie bez przerobek, co z elektronika, co ze skrzynia, co ze sprzeglem
moze jest ktos wsrod Was kto mi podpowie czy warto sie w to bawic
pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
to pytanie juz wczesniej padlo, ale nie bylo odpowiedzi
posiadam golfa mk3 z silnikiem 2,0 8v 2e, ktory nawalil
teraz chce kupic 2.0 16v chyba ABF,
i tu pytanie czy to podejdzie bez przerobek, co z elektronika, co ze skrzynia, co ze sprzeglem
moze jest ktos wsrod Was kto mi podpowie czy warto sie w to bawic
pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
Ez na Pl, Kr ?
Witam!
Przeszukałem temat i nie znalazłem informacji dotyczących swapu z Ez. Interesuje mnie bowiem (tak jak w temacie) zmiana na Pl lub Kr. Czy Jest przy tym dużo zachodu? Interesuje mnie przede wszystkim czy mocowania na silnik pasują czy są wogóle całkowicie inne...Pozdrawiam.
Przeszukałem temat i nie znalazłem informacji dotyczących swapu z Ez. Interesuje mnie bowiem (tak jak w temacie) zmiana na Pl lub Kr. Czy Jest przy tym dużo zachodu? Interesuje mnie przede wszystkim czy mocowania na silnik pasują czy są wogóle całkowicie inne...Pozdrawiam.