Przygotowanie silnika pod Turbo
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Musze powiedzieć, że widziałem fajne dziwactwo w mk2. Otóż to auto miało silnik 1,8 na gaźniku dwugardzielowym 2E i nawet GAZ, a co dziwniejsze to miało jeszcze turbine. A tak żeby było fajniej to działało!!!!!!! Otóż gaźnik był zamontowany z boku komory, a pod nim zrobiona była rura, którą turbina zasysała sobie powietrze z paliwem co po sprężeniu trafiało do oryginalnego kolektora ssącego i do cylindrów. Patent w stylu amerykańskich sprężarek śrubowych. To auto miało nawet wolne obroty, które nie szalały. Postaram się gościa dorwać i napstrykać fotek bo mam na niego namiary. Nie sądziłem, że można coś takiego zrobić!!!!!!
Widzialem kiedys w tv jak zakladali turbo do gaznika. Patent polegal na tym aby caly gaznik zamknac w hermetycznej puszce w powietrze tloczyc do tej pusszki a nie bezposrednio do gaznika. Omijalo się problemy ze szczelnoscia gaznika. Jest to tez jakis taki sposób dla gaznikowcow
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
witam
no właśnie turbo i gaznik !!!!!
mam polo 1.3 60HP:) silnik o symbolu HH
i tak właśnie sie zastanawiam co by mu zrobić żeby było miło... troszeczke przesunełem rozżąd, ale zaczoł palić 12l/100!!! 11s do 100km/h no niby nic ale to polo ma 23 lata heheheh tumik jest przelotowy może zmienie jeszcze kolektor i wstawie strumienice... jeżeli ktoś wie coś ciekawego na temat silnika 1.3 HH byłkym bardzo wdzięczny.
pozdrawiam i zapraszam na www.ktkat.prv.pl
no właśnie turbo i gaznik !!!!!
mam polo 1.3 60HP:) silnik o symbolu HH
i tak właśnie sie zastanawiam co by mu zrobić żeby było miło... troszeczke przesunełem rozżąd, ale zaczoł palić 12l/100!!! 11s do 100km/h no niby nic ale to polo ma 23 lata heheheh tumik jest przelotowy może zmienie jeszcze kolektor i wstawie strumienice... jeżeli ktoś wie coś ciekawego na temat silnika 1.3 HH byłkym bardzo wdzięczny.
pozdrawiam i zapraszam na www.ktkat.prv.pl
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
moim zdaniem - i tu sie TAZ z toba nie zgodze- jesli stukaja szklanki na silniku wolnossacym to powoduje to:
a: niepelne otwieranie poszczegolnych zaworow
b: "dobijanie" hydropopychaczy
na silniku doladowanym w szczegolnosci nalezy zwracac uwage na jakosc mieszanki i jakosc napelnienia, mowiac krotko silnik doladowany musi pracowac w idealnych warunkach lub tez byc delikatnie podlany paliwem, inna mieszanka powoduje w dluzszym czasie destrukcje silnika. wiec do podpunktu a w uturbionym silniku nalezy dodac niejednorodna mieszanke w poszczegolnych cylindrach ( raz bogata raz uboga) bogata nic zlego ale ta uboga....... a co do punktu b w cylindrach panuje troszkewyzsze cisnienie ktore dziala na grzybek zaworu wkierunku dzialania sprezyny wiec w przeciwnym do dzialania hydropopychaczy. hydro przenosza wieksze obciazenia wiec nic dobrego to nie wrozy moga sobie wybuchnac. takie jest moje zdanie.
a: niepelne otwieranie poszczegolnych zaworow
b: "dobijanie" hydropopychaczy
na silniku doladowanym w szczegolnosci nalezy zwracac uwage na jakosc mieszanki i jakosc napelnienia, mowiac krotko silnik doladowany musi pracowac w idealnych warunkach lub tez byc delikatnie podlany paliwem, inna mieszanka powoduje w dluzszym czasie destrukcje silnika. wiec do podpunktu a w uturbionym silniku nalezy dodac niejednorodna mieszanke w poszczegolnych cylindrach ( raz bogata raz uboga) bogata nic zlego ale ta uboga....... a co do punktu b w cylindrach panuje troszkewyzsze cisnienie ktore dziala na grzybek zaworu wkierunku dzialania sprezyny wiec w przeciwnym do dzialania hydropopychaczy. hydro przenosza wieksze obciazenia wiec nic dobrego to nie wrozy moga sobie wybuchnac. takie jest moje zdanie.
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.