Oszczędzanie na płynie do spryskiwaczy w zimie, konsekwencje
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Forum Master
- Auto: Bora kombi Highline
- Silnik: ARL
Zastanawiam się czy zbyt mocno rozcieńczony koncentrat płynu może coś uszkodzić w układzie. Tzn czy może np rozsadzić spryski reflektorów, na które ostatnio trochę się wykosztowałem. Litrowy koncentrat sonax, przy -10 rozcieńcza się 1/2 z destylowaną. Ja rozcieńczyłem 1/4.5 czyli litr koncentratu i 4.5 litra wody ale temperatura spodziewana to -7. Chodzi o to że to tanio wychodzi, bo np dobry płyn kosztuje 25pln za 4 litry mam taki kupiony na duże mrozy ale to trochę szkoda kasy w zimie przy mrozach -5. Myślicie, że może mi rozsadzić pompki czy po prostu ostatecznie będzie ji zamarzać na szybie?
Moja Borka Variant:
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=627306
Dolej denaturatu to nie zamarznie -- a tak poważnie kolego to kup sobie w markecie kilka baniek płynu i po kłopocie ---
Ja w Selgrosie do firmy kupiłem beczkę 200l zimowego do -30stopni za 240zł brutto .,.... mamy ją 3 rok
Ja w Selgrosie do firmy kupiłem beczkę 200l zimowego do -30stopni za 240zł brutto .,.... mamy ją 3 rok
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
nic się nie stanie...płyn zamarznie i tyle z psikania.
Nie wiem ile tego płynu zużywasz, że planujesz w ten sposób oszczędzać... Jednego roku przyszły mrozy, zalałem płynu zimowego kiedy było jeszcze około pół zbiorniczka płynu letniego. Zmieszałem obydwa płyny...wszystko ładnie, pięknie... -12 i płyn zamarznięty. Innego razu, w kumpla aucie, w trasie 1700km płyn zamarzł...i pół Europy jechanie bez płynu w niezbyt przyjemną pogodę
Chcesz oszczędzać to śmiało...policz tylko ile zaoszczędzisz i czy warto.
Nie wiem ile tego płynu zużywasz, że planujesz w ten sposób oszczędzać... Jednego roku przyszły mrozy, zalałem płynu zimowego kiedy było jeszcze około pół zbiorniczka płynu letniego. Zmieszałem obydwa płyny...wszystko ładnie, pięknie... -12 i płyn zamarznięty. Innego razu, w kumpla aucie, w trasie 1700km płyn zamarzł...i pół Europy jechanie bez płynu w niezbyt przyjemną pogodę
Chcesz oszczędzać to śmiało...policz tylko ile zaoszczędzisz i czy warto.
W auchanie ostanrio byla jakas fajan promocja na plyny. Za dwi banieczki po 5 litrow czyli lacznie 10 litrow wychodzilo 8 zl. Calkiem fajny zapach. tyle ze do -10 stopni. Te takie do -25 czy-30 troszke drozsze ale nie za duzo tyle ze po jednej banieczce. Zakupilem chyba 3 takie pary czyli 30 litrow ale mam tez chyba dwie po -30 i jedna litrowa -60 stopni. Jak cos to bede albo wzmacnial albo nawet w razie co bezposrednio lal na szybe ten -60.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Tylko z tymi marketowymi różnie bywa,czasem tak,że wychodzisz z marketu i kierujesz się do auta,podnosisz maskę i chcesz nalać,ale nie możesz bo zdążył w 2 minuty zamarznąć w bańce
Luuuudzie. Nie opowiadajcie głupot w stylu " wychodzisz z marketu i kierujesz się do auta,podnosisz maskę i chcesz nalać,ale nie możesz bo zdążył w 2 minuty zamarznąć w bańce".
Płyn to płyn.
Kupujesz, lejesz i jeździsz. Kończy się? Kupujesz nowy.
Ja kupuje te z najtańszej półki i jest prima.
Nic nie zamarza i wszystko jest cacy.
Pozdrawiam.
Płyn to płyn.
Kupujesz, lejesz i jeździsz. Kończy się? Kupujesz nowy.
Ja kupuje te z najtańszej półki i jest prima.
Pozdrawiam.
dziwne bo przy -15, płyn do -20 z marketu po przeciagnięciu wycieraczką robił mi zasłonę, że musiało webasto zagrzać płyn i zagrzać szybę żeby zasłona zniknęła - widać u was w marketach są lepszeElvis_btm pisze:Ja kupuje te z najtańszej półki i jest prima.
Wyjaśnijmy sobie płyn do -22 = w bańce i przewodach nie zamarznie do -22, ale w formie mgiełki zamarznie już przy -15
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
grg474,
Owszem. Ma prawo zamarznąć na szybie ale przecież każdy jeździ z włączonym ogrzewaniem skierowanym na przednią szybę samochodu co sprawia, że szyba jest ciepła.
Owszem. Ma prawo zamarznąć na szybie ale przecież każdy jeździ z włączonym ogrzewaniem skierowanym na przednią szybę samochodu co sprawia, że szyba jest ciepła.
-
- Forum Master
Najtańszy płyn owszem nie zamarza ale śmierdzi jak zakłady chemiczne z domieszką denaturatu.
Moja Borka Variant:
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Skrzak, no dobra...ile na tym zaoszczędzisz ? Warto?
-
- Forum Master
No właśnie nie wiem czy nie zamarźnie ale taki płyn który mam kupiony dwa baniaki po 4l do -22 to sonax 20 pln sztuka a koncentrat kosztuje 1l ok. 10pln + baniak destylowanej za 2,50-3.50 pln. Na trasie w pierwsze święto zszedł mi cały pojemnik 5,5l. Czasem pryskałem samą szybę jak se przypomniałem, że mam spryski lamp, żeby za dużo nie zużyć. Tylko wiesz to jest takie rozwiązanie do maks minus dziesięć. Jak przymrozi konkretnie to wtedy zaleję ten do -22. Tak generalnie schodzi mi dużo płynu, mam takie zboczenie, że muszę mieć czystą szybę jak jadę.
Acha i przy temp 0 do jakiś -3 zalewam pół litra koncentratu + 5l destylowanej to mnie wychodzi całe 5,5l po jakieś 7,50pln, przy czym jest to wtedy dobrej jakości ogólnej bo sonax. Więc licz na dwie trasy taki drogi płyn (widziałem ten sam po 25), to wychodzi 50pln a z koncentratem wychodzi 15 pln, to jest różnica, przy czym mówimy cały czas o płynie dobrej jakości a nie o denaturacie, że w aucie trzeba oddychać przez buzię.
Acha i przy temp 0 do jakiś -3 zalewam pół litra koncentratu + 5l destylowanej to mnie wychodzi całe 5,5l po jakieś 7,50pln, przy czym jest to wtedy dobrej jakości ogólnej bo sonax. Więc licz na dwie trasy taki drogi płyn (widziałem ten sam po 25), to wychodzi 50pln a z koncentratem wychodzi 15 pln, to jest różnica, przy czym mówimy cały czas o płynie dobrej jakości a nie o denaturacie, że w aucie trzeba oddychać przez buzię.
Moja Borka Variant:
można i denaturatem - tylko by trzeba zrobić tak jak w golfie 6 - pryskasz na szybę to na 2 minuty załącza się obieg wewnętrzny - trzeba by podumać nad układem przekaźnika co da 2 impulsy jeden jak załączasz spryskiwacz i drugi po 2 minutach i wtedy można lać wszystko co chwilowo capi
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
-
- Forum Master
Re: Oszczędzanie na płynie do spryskiwaczy w zimie, konsekwe
No genialne, o układzie zamkniętym nie pomyślałem, przecieź moźna nawet ręcznie przełączyć przed pryśnięciem. Może jest takowy przekaźnik w mk6.
Moja Borka Variant:
Można też pomyśleć nad patentem z Mercedesa - u nich w autach są grzane baniaki + grzane spryski ...
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google