Cieknie w okolicy słupka B
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Cześć!
Od pewnego czasu borykałem się z dość nieprzyjemnym problemem zapachu "nieświeżości" od strony pasa bezpieczeństwa pasażera. Dzisiaj po wizycie na myjni ujrzałem dość nieciekawy widok. Tapicerka słupka B była cała zalana i pas bezpieczeństwa również mokry. Dodatkowo zobaczyłem również plamy na tylnym prawym boczku tapicerki w okolicy siedziska.
Nie mam obecnie czasu aby szukać przyczyn, dlatego zwracam się z prośbą do Was o pomoc przy zdiagnozowaniu przyczyny tego problemu. Poniżej załączam zdjęcia.
Pozdrawiam!
Od pewnego czasu borykałem się z dość nieprzyjemnym problemem zapachu "nieświeżości" od strony pasa bezpieczeństwa pasażera. Dzisiaj po wizycie na myjni ujrzałem dość nieciekawy widok. Tapicerka słupka B była cała zalana i pas bezpieczeństwa również mokry. Dodatkowo zobaczyłem również plamy na tylnym prawym boczku tapicerki w okolicy siedziska.
Nie mam obecnie czasu aby szukać przyczyn, dlatego zwracam się z prośbą do Was o pomoc przy zdiagnozowaniu przyczyny tego problemu. Poniżej załączam zdjęcia.
Pozdrawiam!
Witam. Po zdjęciach ciężko ocenić w 100% gdzie leży przyczyna. Nie napisałeś czy posiadasz szyberdach, bo on zazwyczaj jest głównym winowajcom. U mnie lało jeszcze przez reling dachowy, uszczelki ze starości popuszczały i pełno wody w środku było. Na pewno bez ściągnięcia podsufitki się nie obejdzie.
Relingów nie mam, szyberdachu również. Po wyjeździe z myjni podsufitka była sucha, czego nie można było powiedzieć o słupku.
Właśnie takiej odpowiedzi się obawiałem. Teraz możemy co najwyżej wróżyć z fusów A tak na poważnie zostaje jeszcze antena w dachu lub jakaś uszczelka w drzwiach, ale najlepiej jak rozbierzesz słupek i/lub podsufitkę i jeszcze raz w towarzystwie drugiej osoby pojedziesz na myjnie. Innej rady nie ma.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Słupek i tak musisz zdjąć...może bez niego będzie coś więcej widać. Przy słupku mokrym od góry raczej bez zdjęcia podsufitki ciężko będzie ogarnąć temat.
W takim razie dziękuję Panowie za wskazówki. Pod koniec tygodnia będę dysponował czasem, to postaram się rozgryźć temat i napiszę do czego doszedłem.
Szyba była wymieniana? Może źle wklejona? Myte auto pod ciśnieniem? Może woda się wciska szparą.
Szyba nie była wymieniana, ale przypomniałeś mi tym, że jakiś czas temu widziałem zacieki na tej szybie nie wiadomo skąd. Być może to uszczelka. Dzięki za trop
-
- Forum Master
- Auto: Bora kombi Highline
- Silnik: ARL
Uszczelka drzwiowa, ta która od środka jest welurowa. Ja z nią kombinowałem i nie docisnąłem i miałem podobnie, między blachą karoserii a uszczelką jest jeszcze nakładana taka plastyczna masa jakaś uszczelniająca i ona powinna uszczelniać pod warunkiem, że dopchasz uszczelkę nad obydwu drzwiami do góry.
Moja Borka Variant:
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=627306
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=627306