Po zakupie Golfa trzeba byloi troche w nim podlubac, zeby go doprowadzic do stanu uzywalnosci dzisiaj przyszla pora na zbadanie klapy bagaznika....
Otoz w moim Golfie nie bylo w ogole 'pradu' w klapie bagaznika, tzn nie dzialala wycieraczka, spryskiwacz, ogrzewanie szyby oraz nie wlaczalo sie podswietlenie bagaznika. Po rozebraniu tapicerki z tylu i na klapie okazalo sie ze wiazka idaca z samochodu do klapy zostala przecieta. Przeprowadzilem kable, polaczylem, polutowalem, poizolowalem i juz mam prawie wszystko Zostal mi jeden problem - klapa bagaznika sie nie rygluje.
W moim Golfie jest centralny zamek (wersja 3d). Po zamknieciu z pilota drzwi sie zamykaja, ale bagaznik zostaje otwarty. Nie da sie go rowniez zamknac kluczykiem. Po dokladnych ogledzinach domyslilem sie, ze klapa pochodzi od innego samochodu. Ktos na 'szybko' wymienial i po prostu przecial przewody. Kluczyk nie pasuje do zamka w klapie. A dodatkowo zauwazylem, ze nie ma w klapie zadnego elementu od centralnego zamka. Wiazka kabli odpowiadajaca za centralny biegnaca z budy do tylu jest rowniez ucieta.
No i teraz moje pytanie: co robic?:) Nie ukrywam, ze po zakupie mnie troche przygniotlo z kasa, wiec raczej bym wolal poki co nie kupowac elementu centralki do tylnej klapy (sa takie cuda na allegro za ~100zl). Wolalbym zrobic 'cos' z zamkiem, zeby dalo sie klape zamykac chociaz z kluczyka. Czy wsad do zamka jakos sie reguluje pod kluczyk? Czy trzeba kupic nowy (i dodatkowo meczyc sie z drugim kluczykiem)?
Centralny zamek bagaznika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jak pójdziesz do dobrego zakładu ślusarskiego to Ci zrobią nowy bębenek pod obecny kluczyk, pytanie tylko co do kosztów.
Albo opcja tańsza drugi kluczyk.
Albo opcja tańsza drugi kluczyk.
3 Victorie, lewa, prawa jedna na górze, jeżdżę Volkswagen-em, to leży w mojej naturze =)
Golf 3 Red Devil By Me ;D
Golf 3 Red Devil By Me ;D
Tak sobie teraz mysle - gdybym kupil na allegro silownik do centralnego zamka, zamontowal go w klapie i wykorzystal sygnaly z obcietej wiazki od centralnego zasilajac nimi silownik... Bo dorwanie oryginalnego silownika z klapy od 'czworki' graniczy z cudem...