Problem ze spryskiwaczami reflektorow
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- bugatti415
- Ma gadane
Witam.Zauwazylem ostatnio ze przestaly mi pryskac spryskiwacze reflektorow.Plyn w zbiorniku zalany do pelna (zimowy).Spryskiwacze wysuwaja sie ze zderzaka,slychac jak pompa sie zalacza.Ale plyn nie leci.Ani z prawego,ani z lewego.Uklad szczelny,zadnych przeciekow nie stwierdzilem.Na szybe pryska normalnie.Bezpiecznik raczej to nie jest,bo slychac jak pompa od reflektorow sie zalacza.Miesiac temu jeszcze bylo ok.Jakas podpowiedz od czego zaczac ?
Re: Problem ze spryskiwaczami reflektorow
sprawdzić drożność wężyków od pompki do dysz ,być może jest załamany ,zgnieciony,zapchany
zdejmij wężyk z jednego spryskiwacza i zobacz czy pompka podaje płyn.
zdejmij wężyk z jednego spryskiwacza i zobacz czy pompka podaje płyn.
- bugatti415
- Ma gadane
Wlasnie sek w tym ze nie wiem jak sie zabrac zeby sciagnac wezyk ze spryskiwacza.Trzeba sciagac zderzak,czy w jakis iny sposob ?
- Heavy20122
- Ma gadane
Nie jestem pewny jak jest w spryskach lamp, ale najczęściej zawodzi zaworek na przewodzie, którym podczas awarii wybija płyn do spryskiwaczy.
________________________________________________________________________________________
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."
-
- Mały gagatek
Może to dziwne ale mogły ci pozasychać lub zaśniedzieć od długiego nieużywania bo ja tak właśnie miałem.Podczas spryskiwania wysuwały się słychać było pompkę ale płyn z nich nie leciał. Zacząłem spryskiwać aż do skutku i po pewnym czasie zaczął z nich lecieć płyn.Nie pamiętam dokładnie ale trwało to chyba dwa dni po parę prób dziennie aż w końcu płyn poleciał.
- bugatti415
- Ma gadane
A gdzie znajduje się ten zaworek mniej więcej ?Heavy20122 pisze:Nie jestem pewny jak jest w spryskach lamp, ale najczęściej zawodzi zaworek na przewodzie, którym podczas awarii wybija płyn do spryskiwaczy.
- Heavy20122
- Ma gadane
Tego kolego nie jestem pewien, ale zgadując to gdzieś pod zderzakiem.
________________________________________________________________________________________
A ja mam inne pytanie, kiedy wysuwają się spryskiwacze i zaczyna do pryskać na reflektory?
Od kupna mi nie działają dlatego pytam
Tzn kiedy zaczyna pryskać na reflektory? Od razu czy trzeba dłużej przytrzymać wajchę?
Bo chciałem sprawdzić czy sama pompka działa ale nawet się nie ruszyła, i teraz nie wiem czy nie działa czy ja coś źle robię.
Od kupna mi nie działają dlatego pytam
Tzn kiedy zaczyna pryskać na reflektory? Od razu czy trzeba dłużej przytrzymać wajchę?
Bo chciałem sprawdzić czy sama pompka działa ale nawet się nie ruszyła, i teraz nie wiem czy nie działa czy ja coś źle robię.
Spryski działja jak pryskasz na szybę ok 3s i pod warunkiem, ze masz włączone światła. Zobacz czy w ogóle masz bezpiecznik jak masz i jest sprawny, to zobacz jaki masz przekaźnik wycieraczek. U mnie od kupna tez nie działały, przekaźnik był założony 377 czyli bez spryskiwaczy.
-
- Nowicjusz
- Auto: Volkswagen Golf
Odgrzebie temat. Kupilem uzywany zderzak wraz ze spryskiwaczami lamp. Okazuje sie ze prawa dysza jest uszkodzona. Po zamontowaniu zderzaka podczas gdy lewa dysa zlapana w palce i pociagnieta by zalozyc zaslepke stawiala wyczuwalny opor i sama sie chowala, prawa wyszla calkiem i bez oporu. Tak jakby nie bylo ani zadnej sprezynki ktora powinna ja chowac ani blokady przed calkowitym wysunieciem. Taka usterka jest do naprawy czy tylko nowa dysza?