Co to za wiązka kabli pod tylną kanapą
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- ryszard.derbich
- Mały gagatek
- Auto: VW Golf III CL 1.4 KAT 1993
- Silnik: ABD
- Kontakt:
Jak w temacie. Z racji tego, że dzisiaj ładna pogoda, postanowiłem po ogarniać wnętrze w moim MK III. Kiedy podniosłem siedzisko tylnej kanapy, moim oczom ukazała się taka oto wiązka kabli. Ktoś wie co to za ustrojstwo i czemu to ma służyć. A jeżeli już to co można by pod to podłączyć ???
Jeżeli już było lub wybrałem zły dział to z góry przepraszam ale wyszukiwarka nic nie znalazła. Dodam jedynie, że jest to Golf MK III w modyfikacji CL z 1992 roku.
Macie jakieś sugestie co do tego, a może ktoś już się spotkał z takim czymś ???
Proszę o jakąkolwiek pomoc.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dokładnie tak to wygląda:
Jeżeli już było lub wybrałem zły dział to z góry przepraszam ale wyszukiwarka nic nie znalazła. Dodam jedynie, że jest to Golf MK III w modyfikacji CL z 1992 roku.
Macie jakieś sugestie co do tego, a może ktoś już się spotkał z takim czymś ???
Proszę o jakąkolwiek pomoc.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dokładnie tak to wygląda:
Po kolorach kabli na schematach jest to niby od czujnika otwarcia tylnich drzwi.
- ryszard.derbich
- Mały gagatek
- Kontakt:
Może i być, wydaje mi się, że to wiązka od wzmacniacza albo od zmieniarki ale specem nie jestem więc mogę się mylić...
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
pytasz o wiązkę czy o wtyczkę ?
jeśli o wtyczkę to podaj dokładne kolory kabli...na foto widać brązowy i brązowo/biały - ale może nie widać jakiegoś paska
...i zobacz czy z drugiej strony wtyczki nie ma numeru części
jeśli o wtyczkę to podaj dokładne kolory kabli...na foto widać brązowy i brązowo/biały - ale może nie widać jakiegoś paska
...i zobacz czy z drugiej strony wtyczki nie ma numeru części
- ryszard.derbich
- Mały gagatek
- Kontakt:
Znajomi twierdzą, że to ponoć od lampki bagażnika lub jakiś głośników (wzmacniacz / zmieniarka).
Lampka bagażnika odpada bo jest i bardzo ładnie świeci.
Oznaczenia od strony widocznej na fotkach: SLD 16
Oznaczenia od wewnętrznej strony: 1 na kabel brązowy i 2 ma kabel biało-brązowy, dodatkowo napis VW / Audi i numer części.
Tak to w praktyce wygląda:
Na odwrocie wtyczki widnieją napisy (jak wyżej w poście) 1 na kablu brązowym i 2 na kablu biało-brązowym
aha, jest numer części: 191972702
Panowie, sprawa chyba się wyjaśniła:
wg. mnie na 99.9 % wydaje mi się, że jest to podstawowa instalacja od modułu świateł przyczepy ale nie jestem do końca pewien
Co Wy na to ???
Lampka bagażnika odpada bo jest i bardzo ładnie świeci.
Oznaczenia od strony widocznej na fotkach: SLD 16
Oznaczenia od wewnętrznej strony: 1 na kabel brązowy i 2 ma kabel biało-brązowy, dodatkowo napis VW / Audi i numer części.
Tak to w praktyce wygląda:
Na odwrocie wtyczki widnieją napisy (jak wyżej w poście) 1 na kablu brązowym i 2 na kablu biało-brązowym
aha, jest numer części: 191972702
Panowie, sprawa chyba się wyjaśniła:
wg. mnie na 99.9 % wydaje mi się, że jest to podstawowa instalacja od modułu świateł przyczepy ale nie jestem do końca pewien
Co Wy na to ???
- Qto
- _
- Kontakt:
światła przyczepy raczej nie zadziałają na dwóch kablach...w dodatku masowych.
Po numerze nic nie widzę w Etce...jest dużo takich wtyczek ale żadna mi nie pasuje. Po kolorach to tak jak już machul333 wspomniał - czujnik otwarcia drzwi.
PS Nie pisz posta pod postem
Po numerze nic nie widzę w Etce...jest dużo takich wtyczek ale żadna mi nie pasuje. Po kolorach to tak jak już machul333 wspomniał - czujnik otwarcia drzwi.
PS Nie pisz posta pod postem
Najpierw sprawdź czy ten czujnik drzwi jest podłączony. Najszybciej będzie
Już wiem od czego to jest
\W etce jest podpisana jako-
króciec łączący słupek a i b
są 4 takie wtyczki , czyli jest od czujnika drzwi , ponieważ ich ilość oraz kolory kabli się zgadzają.
Już wiem od czego to jest
\W etce jest podpisana jako-
króciec łączący słupek a i b
są 4 takie wtyczki , czyli jest od czujnika drzwi , ponieważ ich ilość oraz kolory kabli się zgadzają.
- ryszard.derbich
- Mały gagatek
- Kontakt:
Kolego, a wiesz może jak to podłączyć, bo tym to jestem zielony, po Twojej opinii jestem szczerze zaskoczony bo nie sądziłem, że CL z 1992 w odmianie EU może mieć taki czujnik. Licznik nie ma nawet żadnej kontrolki od tego, a co do przekaźnika to nie mam pojęcia który za to odpowiada. Rozbierałem drzwi, klapę i tam nie ma żadnych (może są gdzieś poukrywane, ale taki znalazłem tylko jeden) wtyków więc może wiesz może jak to należy podłączyć aby było to zgodne z fabrycznym oryginałem.
Pomożesz dalej rozgryźć ten temat ???
Pomożesz dalej rozgryźć ten temat ???
czujnik ma każdy niezależnie od wersji , otwórz drzwi i będziesz miał coś podobnego jak na zdjęciu
http://vernal.com.pl/volvo/krancowka.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
sprawdź czy masz to z tyłu podłaczone
http://vernal.com.pl/volvo/krancowka.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
sprawdź czy masz to z tyłu podłaczone
- ryszard.derbich
- Mały gagatek
- Kontakt:
No fajnie, fajnie mam takie coś i z jednej jak i drugiej strony ładnie odbija. I co dalej...
Teraz jak to podłączyć; kostka (ta ze zdjęcia na początku postu) wisi luzem pod kanapą i nigdzie nie widziałem żadnego wtyku do tego. Gdzie to może być. Czy będę zmuszony pruć obicie w lewych i prawych drzwiach, a może lewe i prawe dolne boczki bo nie mam zielonego pojęcia. Czy do tego potrzebny jest przekaźnik, jak już to o jakim numerze ??? Pomożecie dalej bo kompletnie się na tym nie znam, temat bardzo mnie zaciekawił. Czy takich kostek w całym aucie jest więcej (czy tylko tak jedna), czy będę musiał dokupić jakiś kabel / wtyk albo przekaźnik ??? Czy wystarczy znaleźć miejsce do wpięcia i już ??? Jak to dokładnie wygląda ???
Teraz jak to podłączyć; kostka (ta ze zdjęcia na początku postu) wisi luzem pod kanapą i nigdzie nie widziałem żadnego wtyku do tego. Gdzie to może być. Czy będę zmuszony pruć obicie w lewych i prawych drzwiach, a może lewe i prawe dolne boczki bo nie mam zielonego pojęcia. Czy do tego potrzebny jest przekaźnik, jak już to o jakim numerze ??? Pomożecie dalej bo kompletnie się na tym nie znam, temat bardzo mnie zaciekawił. Czy takich kostek w całym aucie jest więcej (czy tylko tak jedna), czy będę musiał dokupić jakiś kabel / wtyk albo przekaźnik ??? Czy wystarczy znaleźć miejsce do wpięcia i już ??? Jak to dokładnie wygląda ???
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Z racji tego ze w fabryce mieli jakies tam standardy jezeli chodzi o wiazki to pchali jedna wiazke niezaleznie do ilosci furtek. Jakbys mial 5 drzwi to bys mial to podlaczone...a ze masz 3 to lezy pod kanapa...u mnie jest podobnie.
tak jak wyżej.
bo w 5 drzwiowym ściągasz plastik przy tylnych drzwiach jest na 3 spinkach, wcześniej odkręcasz kołek mocowania kanapy imbusem h5 oraz sciągasz plastik pułki bagażnika 1 spinka.
po czym ukazuje ci się wtyk na tą oto kosteczkę.
lampka bagażnika ma podobna tylko węższa .
bo w 5 drzwiowym ściągasz plastik przy tylnych drzwiach jest na 3 spinkach, wcześniej odkręcasz kołek mocowania kanapy imbusem h5 oraz sciągasz plastik pułki bagażnika 1 spinka.
po czym ukazuje ci się wtyk na tą oto kosteczkę.
lampka bagażnika ma podobna tylko węższa .
- mariusz131
- Mały gagatek
- Auto: Opel Zafira B OPC Line 1,8 140KM
Panowie u mnie pod tylna kanapa sa kostki laczace czujniki abs tylna os.
Było mk3 1,8 adz. Było mk5 1,9 TDI
- Qto
- _
- Kontakt:
ale na pewno nie ma tam kabelków brązowych i brązowo/białychmariusz131 pisze:Panowie u mnie pod tylna kanapa sa kostki laczace czujniki abs tylna os.