Koszty lakierniczej naprawy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Proszę o pomoc przy oszacowaniu kosztów malowania 4 elementów na samochodzie VW Golf IV:
1. maska
2. błotnik lewy przód
3. drzwi lewe kierowcy
4. drzwi lewe pasażera.
Ktoś przerysował mi czymś ostrym -kluczem albo śrubokrętem - po tych elementach. Są takie podłużne rysy. Na błotniku i drzwiach kierowcy to mocne zadrapania, widać białą warstwę ocynku. Ubezpieczyciel (HDI) chce, żebym sam zaproponował koszty naprawy - sprawa byłaby załatwiona bez rzeczoznawcy, na podstawie rozmowy telefonicznej.
Jakie stawki mogę zażądać?
1. maska
2. błotnik lewy przód
3. drzwi lewe kierowcy
4. drzwi lewe pasażera.
Ktoś przerysował mi czymś ostrym -kluczem albo śrubokrętem - po tych elementach. Są takie podłużne rysy. Na błotniku i drzwiach kierowcy to mocne zadrapania, widać białą warstwę ocynku. Ubezpieczyciel (HDI) chce, żebym sam zaproponował koszty naprawy - sprawa byłaby załatwiona bez rzeczoznawcy, na podstawie rozmowy telefonicznej.
Jakie stawki mogę zażądać?
Re: Koszty lakierniczej naprawy
Mi lakiernik powiedzial ze trzeba cale drzwi malowac albo chociaz do listwy zeby usunac taka ryse po gwozdziu. Koszt 300zl od elementu.
Tak jak kolega wyżej pisze - 300 zł od elementu minimum.Obłomow pisze:Jakie stawki mogę zażądać?
-
- Mały gagatek
Maska tez 300 zł czy bedzie drozej? Wychodziloby 4*300 czyli 1200 zl. Podobno moze byc tez konieczne cieniowanie pozstalych elementow, zeby nie bylo widac zbyt duzej roznicy odcieni lakieru. Golf jest srebrny, wiec takie roznice odcieni byloby bardzo widac.
Mam rzucić cenę mojemu ubezpieczycielowi, więc chodzi o oszacowanie kosztów u dobrego lakiernika, tak żebym dał radę porządnie to zrobić i nie okazało się nagle, że jestem 100 czy 200 zł w plecy.
Obłomow, Może po prostu pojedź do jakiegoś lakiernika i zapytaj ile ceni się za taką robotę.
-
- Mały gagatek
Obłomow, 1. zależy u kogo robić - jedź do lakiernika i się umów na konkretną kwotę. 2. nie pisz posta pod postem, używaj funkcji "edytuj"
Mniej niż 1500 bym za to nie brał
Mniej niż 1500 bym za to nie brał
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Wszystko zależy jak to masz zarysowane i czy koniecznie trzeba lakierować całe elementy,czy wpyłką.
Powiem tak,bo i tak się liczy -450zeta/el. x4 =1800zeta ,a jak się dogadasz z lakiernikiem,tyle zarobisz lub zrekompensujesz sobie czas bez auta.
Shmatan pisze:Mniej niż 1500 bym za to nie brał
Powiem tak,bo i tak się liczy -450zeta/el. x4 =1800zeta ,a jak się dogadasz z lakiernikiem,tyle zarobisz lub zrekompensujesz sobie czas bez auta.
Dostalem od ubezpieczyciela 2400 PLN. Teraz musze znalezc dobrego lakiernika w Krakowie. ASO Skody wycenilo mi taka robote na ok 2000 PLN.
-
- Mały gagatek
maciej.kucinski, usługi lakiernicze w aso? wiadomo że różnie to bywa, ale generalnie to ja podziękuję.
Kasę będę miał w poniedziałek na koncie, więc to mogę zdecydować u kogo to malować - poprosiłem o podanie polecanych lakierników na podforum Małopolska. Chodzi mi rzeczywiście o solidną robotę, niestety ASO wcale nie oznacza, że będzie wszystko OK.