Jak rozebrac skorzane Recaro aby naprawic mate grzewcza??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam dosc dziwny problem poniewaz pewnego razu zimowa pora zrobilo mi sie dziwnie za cieplo w 4ry litery majac odpalone grzanie fotela, po chwili zorientowalem sie , ze cos sie smali, lekko wyczuwalny zapach, po wylaczeniu grzania i zatrzymaniu sie zobaczylem, ze fotel jest na szwie lekko okopcony , od tego czasu podczas proby wlaczenia grzania okazuje sie, ze poddupek dziala tylko do 1/3, do miejsca okopconego szwu, reszta czyli boczki oraz plecy grzeja normalnie, teraz pytanie jest nastepujace, Czy ktos rozbieral wczesniej fotele Recaro skorzane, czy jest z tym duzy problem aby czlowiek srednio zdolny w takim dlubaniu i majacy problemy z cierpliwoscia ogarnie temat oraz ewentualnie jak sie wziasc za naprawe takiej maty badz gdzie i jaka kupic aby podmienic?? z gory dziekuje za pomoc
Neronq widziałeś ten temat: viewtopic.php?f=14&t=68357" onclick="window.open(this.href);return false;
Masz tam opis co i jak robić przy rozbebeszaniu.
Masz tam opis co i jak robić przy rozbebeszaniu.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
Widzialem , martwi mnie tylko fakt, ze tu sa zwykle fotele i to materialowe, kubla na skorze nie bedzie tak latwo i przyjemnie dlatego pytam czy ktos mial jakies doswiadczenie w tej materii. Oraz gdzie i jakiej maty szukac na ewentualna wymiane.
- VWaldini81
- LDZ
Ja u siebie rozbierałem recaro ale w materiale.
Będziesz miał trochę zabawy.
skóra jest sztywniejsza, mniej rozciągliwa.
Ja z 3 razy ściągałem tapicerkę by naprawić matę, aż w końcu kupiłem maty 49x28 na samo siedzisko bez boków i założyłem nowe.
Jak zdejmiesz plastiki maskujące i uda Ci się wywinąć skórę tak jak by z pod fotela
to postaraj się ściągnąć ją z gąbką ze stelaża fotela, chociaż trochę
Łatwiej będziesz miał ze zdjęciem skóry z gąbki.
Później to już gimnastyka, od czepiając haczyki od drutów w gąbce.
Powodzenia.
Będziesz miał trochę zabawy.
skóra jest sztywniejsza, mniej rozciągliwa.
Ja z 3 razy ściągałem tapicerkę by naprawić matę, aż w końcu kupiłem maty 49x28 na samo siedzisko bez boków i założyłem nowe.
Jak zdejmiesz plastiki maskujące i uda Ci się wywinąć skórę tak jak by z pod fotela
to postaraj się ściągnąć ją z gąbką ze stelaża fotela, chociaż trochę
Łatwiej będziesz miał ze zdjęciem skóry z gąbki.
Później to już gimnastyka, od czepiając haczyki od drutów w gąbce.
Powodzenia.
Dzieki VWaldini81, krotko, zwiezle i rzeczowo , jak znajde troche wolnego czasu i nastawie sie psychicznie na taka zabawe to wezme sie do roboty, zastanawiam sie czy moze dac sie naprawic taka mate bo szkoda zeby bez boczkow grzaly no ale sie zobaczy. A gdzie kupic takowe maty poniewaz na allegro albo kiepsko szukalem albo nie znalazlem nie liczac mat do volvo i vw t5
ps
ok chyba znalazlem to o czym mowiles , http://allegro.pl/mata-grzewcza-grzejna ... 04108.html" onclick="window.open(this.href);return false; ??
zawsze mozna sprobowac sprzezyc z boczkami
ps
ok chyba znalazlem to o czym mowiles , http://allegro.pl/mata-grzewcza-grzejna ... 04108.html" onclick="window.open(this.href);return false; ??
zawsze mozna sprobowac sprzezyc z boczkami
rozbierałęm skórę recaro i to z tym twardym plastikiem z tyłu (od audi) - wszystko się da tylko nic na siłę, po kolei rozpinaj wszystkie druty, naszykuj sobie dobre kombinerki, szczypce itp. bo musisz pokonać siłę sprężyn + do tego rozginać zapinki (druty ok 1mm tylko bardzo cieżke do zginania/rozginania. NIe wiem czy u Ciebie mata będzie zaszyta w skórę czy naklejona na gąbkę (lepiej żeby na gąbkę).
Natomiast jeśłi poszła tylko mata siedziska - to rozbiórka siedziska to prościzna
Natomiast jeśłi poszła tylko mata siedziska - to rozbiórka siedziska to prościzna
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Re: Jak rozebrac skorzane Recaro aby naprawic mate grzewcza?
Poszla tylko mata centralnie pod "tyłkiem" wiec mam nadzieje, ze pojdzie w miare sprawnie, wlasnie zamowilem MATE i planuje poswiecic ktorys weekend na takowa zabawe, bede relacjonowal jak cosgrg474 pisze: Natomiast jeśłi poszła tylko mata siedziska - to rozbiórka siedziska to prościzna
Dzieki raz jeszcze
Neronq, ta mata się nei nadaje do twoich foteli - brakuje jej czujnika nagrzania a co za tym idzie - włączenie włącznikiem nie załączy grzania- chyba że tą dołożysz, tamtej nie wymontujesz, tą dołożysz, a kable zasilania dolutujesz
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Wlasnie chce ta dolozyc i dolutowac do kabla od tamtej zeby nie kabinowac z instalacja, chyba obleci wtedy ??
Moze jakies rady odnosnie wykonania montowania ?? bede wdzieczny
Moze jakies rady odnosnie wykonania montowania ?? bede wdzieczny
tak - pytanie czy nie będzie się szybciej tj bardziej nagrzewałaNeronq pisze:chyba obleci wtedy ??
Ma wbudowany termostat wiec chyba nie powinno byc problemu w tym temacie, przynajmniej w teorii :/
nie bardzo mnie zrozumiałeś - hipotetycznie - nowa mata nagrzewa sie wolniej niż stara - wtedy czujnik nagrzania maty dalej sygnalizuje potrzebę grzania - w tym czasie plecy mogą już parzyć i na odwrót, czyli siedzisko zagrzane - odcięcie a plecy chłodneNeronq pisze:Ma wbudowany termostat wiec chyba nie powinno byc problemu w tym temacie, przynajmniej w teorii :/
- VWaldini81
- LDZ
Chyba że wymienimy maty w siedzeniu i oparciu na nowe i przełożymy pastylkę ze starej maty.
Czy nie tak , kolego grg474
Czy nie tak , kolego grg474
jest to też rozwiązanie - również można spróbować połączyć przerwany/przepalony drut grzejny lub kupić matę czy grzany stołek z jakiegoś vw, czy audi, czy skody, czy seata