Dziwne odgłosy po przekręceniu kluczyka.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich forumowiczów,
ostatnio nęka mnie nieregularnie występujący dźwięk "terkotania" trwający około 5-10 sekund- podobny do odgłosu pompującego się kompresora tuż po przekręceniu kluczyka - bez zapalania silnika. Jeżeli od razu zapalę silnik to owe terkotanie również występuje.
Zlokalizowałem źródło tego odgłosu - nad nogami pasażera z przodu - zdecydowanie nie pod maską.
Dziwne jest to że ten odgłos nie występuje za każdym razem, włącza się również podczas manewrowania, np przy parkowaniu na koniec jazdy (nie jestem w stanie ustalić od czego on zależy).
Wierząc w złośliwość rzeczy martwych u mechanika nie byłem w stanie wywołać tej usterki, natomiast podpięty komputer nie wykazał żadnych błędów.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Co to może być?
Nadmieniam że wszystko w aucie działa jak należy, brak zapalonych kontrolek itd.
Z góry dziękuję za sugestie oraz pomoc.
ostatnio nęka mnie nieregularnie występujący dźwięk "terkotania" trwający około 5-10 sekund- podobny do odgłosu pompującego się kompresora tuż po przekręceniu kluczyka - bez zapalania silnika. Jeżeli od razu zapalę silnik to owe terkotanie również występuje.
Zlokalizowałem źródło tego odgłosu - nad nogami pasażera z przodu - zdecydowanie nie pod maską.
Dziwne jest to że ten odgłos nie występuje za każdym razem, włącza się również podczas manewrowania, np przy parkowaniu na koniec jazdy (nie jestem w stanie ustalić od czego on zależy).
Wierząc w złośliwość rzeczy martwych u mechanika nie byłem w stanie wywołać tej usterki, natomiast podpięty komputer nie wykazał żadnych błędów.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Co to może być?
Nadmieniam że wszystko w aucie działa jak należy, brak zapalonych kontrolek itd.
Z góry dziękuję za sugestie oraz pomoc.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Dziwne odgłosy po przekręceniu kluczyka.
w wielu przypadkach "bulgocze" pompa paliwa w baku jesli poziom paliwa spada poniżej 1/2, przy całym zbiorniku tego nie robi, przynajmniej w moim Mk5 tak byłotomek_b pisze:Witam wszystkich forumowiczów,
ostatnio nęka mnie nieregularnie występujący dźwięk "terkotania" trwający około 5-10 sekund- podobny do odgłosu pompującego się kompresora tuż po przekręceniu kluczyka - bez zapalania silnika.
tam znajduje się dmuchawa i czasami halasuje, czy włączenie / wyłączenie nadmuchu ma znaczenie?Jeżeli od razu zapalę silnik to owe terkotanie również występuje.
Zlokalizowałem źródło tego odgłosu - nad nogami pasażera z przodu - zdecydowanie nie pod maską..
jest już tak 2,3 tygodnie i zależności żadnej z dmuchawą nie znalazłem przy włączonym i wyłączonym burczy...doggie pisze:tam znajduje się dmuchawa i czasami halasuje, czy włączenie / wyłączenie nadmuchu ma znaczenie?
w tym miejscu są klapy sterujące temperaturą jak i obiegiem wewnętrznym, ale wszystko działa jak należy.
- doggie
- V.I.P.
klapy są po środku a nad nogami pasażera masz filtr kabinowy a bardziej po prawej wentylator dmuchawy
Może to silniczki sterujące nawiewem hałasują w pozycjach pośrednich (otwarto/zamkniętych). W moim plusie przy wyłączonej stacyjce bez przerwy słychać coś jakby bulgotanie płynu chłodzącego. Tak jakby co jakiś czas bąbel powietrza się wydobywał.
- doggie
- V.I.P.
ale to są bardziej pojedyncze stuki aniżeli chrobotanie i przy wyłączonym nadmuchu nie stukają
W moim przypadku zdecydowanie chrobotanie, nie stuki - odgłos podobny do pompującego się kompresora - oczywiście nie aż tak głośny. Bez względu na włączony/ wyłączony nawiew dają takie odgłosy - w trakcie tego dźwięku zwiększenie / wyłączenie dmuchawy nic nie zmienia.doggie pisze:ale to są bardziej pojedyncze stuki aniżeli chrobotanie i przy wyłączonym nadmuchu nie stukają
Tak po kilku sekundach przestaje.
Sytuacja się ustabilizowała tzn. już za każdym razem dźwięk występuje (wcześniej nie było takiej prawidłowości) przy zmianie obiegu zewnętrznego/wewnętrznego nawiewu, jak to się zachowuje zamieszczam film:
http://www.youtube.com/watch?v=1upyUZIcjYo
Wydaje się, że da się z tym żyć, bo nie używam wogóle obiegu wewnętrznego, otóż nie -> każde włączenie biegu wstecznego włącza obieg wewnętrzny (nie informując o tym), jakoby nie zaciągać spalin podczas cofania więc ten dźwięk jest bardzo często słyszany.
Czy macie jakieś sugestie? Jak się zabrać za ten problem?
http://www.youtube.com/watch?v=1upyUZIcjYo
Wydaje się, że da się z tym żyć, bo nie używam wogóle obiegu wewnętrznego, otóż nie -> każde włączenie biegu wstecznego włącza obieg wewnętrzny (nie informując o tym), jakoby nie zaciągać spalin podczas cofania więc ten dźwięk jest bardzo często słyszany.
Czy macie jakieś sugestie? Jak się zabrać za ten problem?
- doggie
- V.I.P.
to jest awaria silniczka nastawnika, kwalifikuje się do wymiany
tak, ale w climatroniku, climaticu nieotóż nie -> każde włączenie biegu wstecznego włącza obieg wewnętrzny (nie informując o tym),
Dzięki za sugestie.doggie pisze:to jest awaria silniczka nastawnika, kwalifikuje się do wymiany
Postanowiłem sam zmierzyć się z problemem - umiejscowienie i wymontowanie jest dobrze opisane w książce wydawnictwa WKŁ.
Silniczek który tyle hałasu robił to: 1K0 907 511(C).
Postawnowiłem rozebrać go i zobaczyć w czym tkwi problem, otóż plastik się "rozszedł" po latach i zębatki nie nachodziły na siebie ścisnąłem silniczek "zgrubiając" nieco dystans od obudowy, obudowę zalałem na około poxipolem i mocno się trzyma, działa jak należy.
Zobaczymy na jak długo, kupić drugi zawsze można - na aukcjach używki za ~60-70zł można dostać.
U mnie - co prawda w Polo, climatic - każde wrzucenie wstecznego przełącza na obieg zamknięty.tomek_b pisze: tak, ale w climatroniku, climaticu nie