Czy warto założyć przednią szybę używaną ??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czy warto założyć używaną przednią szybę do samochodu ?? Czy są z nią jakieś problemy ?? Czy może pęknąć ?? Proszę o opinię i sugestie, pozdrawiam
Szyba to raczej element "mało eksploatacyjny" w porównaniu do amortyzatorów, klocków czy tarcz hamulcowych itp. Jeżeli różnica w cenie jest duża to pokusiłbym się o zakup używanej. Oczywiście jeżeli jest ona w dobrym stanie (nie ma pajączków, znaczących rys). Nie byłoby sensu wymieniać kolejnej, bo pękła. Wtedy lepiej dopłacić do nowej i mieć pewność.
nowa z montażem płaciłem ostatnio 435 - gdyby byłą z czujnikiem deszczu to + 30zł - bez montażu szyba kosztuje ponad 100zł mniej. Nie wiem jak drastycznie tanio kupisz żeby się opłacało
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Jest do kupienia za 180 zl, w dobrym stanie bez zarysowań + oczywiście montaż
Jeśli za używkę to średnio. Zapłacisz lekką ręką 300 zł z montażem.banan1 pisze:Jest do kupienia za 180 zl, w dobrym stanie bez zarysowań + oczywiście montaż
Wolałbym dołożyć i kupić nową. Używana może nie mieć rysek ale wypiaskowana na pewno trochę będzie.
Jak chcesz kupić uzywkę za prawie 300 zł z montażem to jej się dokładnie przyjrzyj.
Szyby się piaskują przez co zmiejsza się widoczność zwłaszcza w mocnym oświetleniu. Punkty rozpraszają światło.
Dlatego jesli używka to musi być ideał. Inaczej nie widzę sensu.
Szyby się piaskują przez co zmiejsza się widoczność zwłaszcza w mocnym oświetleniu. Punkty rozpraszają światło.
Dlatego jesli używka to musi być ideał. Inaczej nie widzę sensu.
Też miałem dylemat czy kupić nową czy używaną. Padło oczywiscie na kupno nowej i nie żałuje, ze wydałem te kilkadziesiąt złoty wiecej.
Szyba jest elegancka i bez zadnych odprysków od kamieni.
Jechałem raz passatem B4 który miał wypiaskowaną szybę i pod słońce nic nie było widac.
Ja poleciłbym nową.
Szyba jest elegancka i bez zadnych odprysków od kamieni.
Jechałem raz passatem B4 który miał wypiaskowaną szybę i pod słońce nic nie było widac.
Ja poleciłbym nową.
mkIII: viewtopic.php?f=88&t=460254&p=5542641#p5542641" onclick="window.open(this.href);return false;
mkIV: viewtopic.php?f=89&t=563488" onclick="window.open(this.href);return false;
mkIV: viewtopic.php?f=89&t=563488" onclick="window.open(this.href);return false;
- KamilP
- DieseL PoweR
Mi znajomy mówił że używka pod wpływem innych naprężeń w nowym samochodzie może sobie od tak pęknąć.. Inaczej karoseria pracuje. A do tego w nowej dużo lepsza widoczność.. Szyba się zużywa, jak to koledzy wcześniej napisali piaskuje się. Ja bym chyba wolał dołożyć i kupić nówkę, nie stać mnie na tanie rzeczy.. (w tym powiedzeniu spoooro prawdy jest)
nie opłaca się, kup nową to koszt około 350zł i jeszcze gwarancje dostaniesz jak tak zrobiłem i jestem zadowolony, bo mieli tylko z paskiem przyciemniającym i dostałem w promocji
Kodix
W zeszłym roku płaciłem 150 albo 180 za używkę. stan idealny. żadnych problemów z nią nie mam.
- piotrusss89
- Użytkownik
Moim zdaniem też lepiej zapłacić więcej i mieć pewność że będzie wszystko z nią okej, a kupisz używkę i nawet pęknie pod wpływem naprężeń czy coś i nikomu nie zgłosisz reklamacji..bo będą ściemniać że to wina szkła a nie złego zamontowania..
Moja Bryka http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=491633" onclick="window.open(this.href);return false;
A komu zgłosisz tą reklamacje, jak Ci nowa pęknie? Jeśli szyba pęka to w 99% NIE JEST to wada samej szyby
- don vittorio
- rock n roll
Ja wymieniałem szybę 2 razy.Ori, moją fabryczną; po zakupie było z pajączkiem; (wiedziałem o tym jak kupowałem) była próba sklejenia tego i musiałem wymienić. Wymieniłem na nową (jakąś tam) i co? Pękłą od naprężyn w prawym dolnym rogu. Potem kupiłem używkę ori i jeżdzi do dziś. Aby uprzedzić domyśły w stylu "nowa pewnie była źle wklejona i dlatego pękła" mówię, że obydwie były wklejane w tym samym zakładzie. Ja polecałbym dobrą używkę ori.
"Jestem nędzarzem, posiadam tylko marzenia. Rozsiałem je u twych stóp.
Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach.”
Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach.”