Fizyczne mycie parownika klimatyzacji sposoby i środki ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam!!! Czy zna ktoś jakiś dobry sposób fizycznego umycia wymontowanego parownika klimatyzacji? Jakimi preparatami? Powiem jeszcze ze żaden sposób odgrzybienia nie pomaga nadal śmierdzi z klimy. Za jakiś czas zamierzam zrzucać deske i wymontować dziada więc proszę o pomoc i dobre rady jak go wyczyścić.
Ostatnio słyszałem ,że kolega oddał do serwisu tel kom ... i tam mu kolega wyczyścił parownik w myjce ultradźwiękowej .... jest bardzo zadowolony
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Wzależności od stopnia zabrudzennia parownika. W serwisie z klimą mówili mi że jak żadne odgrzybianie (chemia ozon itp) nic nie pomagało raczej nic innego jak tylko wymiana na nowy. A to troche koszt jest. (zamiennik coś kolo 300zł orgynal cos ponad 1000zł) Więc pytanie czy jest jakiś sposób na mycie tak żeby byla 100% gwarancja na wyczyszczenie.
Chce Ci się deskę zrzucać ? Ja wyciągam schowek, wentylator i mam całkiem możliwy dostęp do parownika. Z drugiej strony ładuje środek przez odpływ wody. Też mi mocno śmierdziało ale po użyciu w ciągu miesiąca kilku różych środków w sposób jak wyżej opisany w końcu wieje świeżym chłodem Demontaż deski to gruuba robota
Re: Fizyczne mycie parownika klimatyzacji sposoby i środki ?
Nie widze innego wyjścia . Preparatami bezpośrednio na parownik robilem 5 razy (4x Wurth nie jest tani a raz znajomy zalatwil mi oryginalny od toyoty 0,5l) Pierwsze odgrzybienie pomoglo najakieś 50km jazdy i znowu zaczęło walić. Następne odgrzybienia już nic nie dawały. Ozon też pomógl na krótki czas.Kavior pisze:Chce Ci się deskę zrzucać ?
no to jeszcze dołóż spuszczenie i nabicie klimymalyszdj pisze: Kavior napisał(a):Chce Ci się deskę zrzucać ?
Nie widze innego wyjścia . Preparatami bezpośrednio na parownik robilem 5 razy (4x Wurth nie jest tani a raz znajomy zalatwil mi oryginalny od toyoty 0,5l)
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- wojtasb-1987
- Nowicjusz
Ja jakiś tydzień temu też używałem tego środka i niestety nie jestem zadowolony po tygodniu znowu lekko czuć brzydki zapachmalyszdj pisze:4x Wurth
Ale w tamtym roku używałem pianki do czyszczenia klimy CRC (pozostawia miły zapach a nie jakiś szpitalny smród) pryskałem nią cały parownik i wszystkie kanały powietrza poszło około pół puszki za parę dni zrobiłem to jeszcze raz i miałem spokój, więc skoro Wurth nie zadziałał to spróbuje jeszcze raz tą pianką i myślę że będzie ok.
Pryskałeś jak Ci napisali bezpośrednio na parownik (po demontażu wentylatora) czy tradycyjnie do wlotu pod maską ? Bo to duża różnica jest .malyszdj pisze:Nie widze innego wyjścia . Preparatami bezpośrednio na parownik robilem 5 razy (4x Wurth nie jest tani a raz znajomy zalatwil mi oryginalny od toyoty 0,5l) Pierwsze odgrzybienie pomoglo najakieś 50km jazdy i znowu zaczęło walić. Następne odgrzybienia już nic nie dawały. Ozon też pomógl na krótki czas.Kavior pisze:Chce Ci się deskę zrzucać ?
Wymontowałem schowek i wentylator i tam pryskałem. A według ciebie gdzie powinienem?Lupota pisze:Pryskałeś jak Ci napisali bezpośrednio na parownik (po demontażu wentylatora) czy tradycyjnie do wlotu pod maską ? Bo to duża różnica jest .malyszdj pisze:Nie widze innego wyjścia . Preparatami bezpośrednio na parownik robilem 5 razy (4x Wurth nie jest tani a raz znajomy zalatwil mi oryginalny od toyoty 0,5l) Pierwsze odgrzybienie pomoglo najakieś 50km jazdy i znowu zaczęło walić. Następne odgrzybienia już nic nie dawały. Ozon też pomógl na krótki czas.Kavior pisze:Chce Ci się deskę zrzucać ?
Dziś dałem samochód na warsztat w celu wymiany parownika na nowy. Jak bedzie po robocie dam znać czy cos sie poprawilo i postaram się zrobic fotke staremu parownikowi
No i wymienili mi parownik. Ale... co sie okazało. Nie chłodzi mi teraz tak jak wcześniej poprostu leci normalne powietrze tak jak z zewnątrz i jak mam włączoną klime to coś mi syczy pod schowkiem. Pojechałem do pracy 8h później wsiadam do auta włączam klime a tu cisza nie działa. Co sie mogło stać? Jutro jade na warsztat z reklamacją.
- Mariusz Z.
- Nowicjusz
Wsadzili dziurawy parownik albo gdzieś o-ring na złączu z rurkami się podwinął i czynnik sobie poleciał w atmosferę.
Parownik to ja kupowalem nowy zaraz jade wyjasnic co jest nie tak.
No i po kłopocie zostały wymienione oringi na nowe przy łączeniu na rurkach. A co najważniejsze już nie smierdzi w samochodzie. stary parownik tak na pierwszy rzut oka wyglądał czysto lecz jak sie mu przyjżeć był taki zielonkawy troche. A obudowa gdzie ten parownik siedział była cała biała z grzyba czy coś ku temu podobnemu. Więc jak ktoś ma duże problemy z odgrzybieniem klimatyzacji to polecam wymiane parownika na nowy i przy okazji całej tej roboty dokladne wymycie nawiewów i calego środka tam gdzie siedzi parownik. Jest to robota z gwarancją ze nie bedzie śmierdzieć.
Trochę odkopię, ale może komuś się przyda.
Moim zdaniem najlepszym środkiem jest zastosowanie odkurzacza parowego. Gorąca para wszystko wymyje. Tak zrobiłem u siebie bo waliło grzybem i stęchlizną.. Parownik był zawalony brudem i czarnym osadem. Ściekał z niego sam syf, a po umyciu już tylko błyszczał
Teraz czyściutko i pachnąco, co więcej zauważyłem, że mniej szyby parują w wilgotne dni
Przy okazji polecam wyjąć wiatraczek od nawiewu pod schowkiem i także go oczyścić i nasmarować. No i jak ktoś ma chęć można zastosować jakiś środek do czyszczenia klimy i nawiewów. Dodatkowo usuniemy jakieś brudy z kanałów od nawiewu. Nie ma znaczenia jaki każdy działa podobnie, ewentualnie fajnie jak jest na etykiecie, że zawiera cząsteczki miedzi i srebra. Taka piana więcej "wyjmie" z zakamarków
Moim zdaniem najlepszym środkiem jest zastosowanie odkurzacza parowego. Gorąca para wszystko wymyje. Tak zrobiłem u siebie bo waliło grzybem i stęchlizną.. Parownik był zawalony brudem i czarnym osadem. Ściekał z niego sam syf, a po umyciu już tylko błyszczał
Teraz czyściutko i pachnąco, co więcej zauważyłem, że mniej szyby parują w wilgotne dni
Przy okazji polecam wyjąć wiatraczek od nawiewu pod schowkiem i także go oczyścić i nasmarować. No i jak ktoś ma chęć można zastosować jakiś środek do czyszczenia klimy i nawiewów. Dodatkowo usuniemy jakieś brudy z kanałów od nawiewu. Nie ma znaczenia jaki każdy działa podobnie, ewentualnie fajnie jak jest na etykiecie, że zawiera cząsteczki miedzi i srebra. Taka piana więcej "wyjmie" z zakamarków
" Tylko krowa zdania nie zmienia. "