dziwny osad na tapicerce... czym to zlikwidowac?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam.. w dzien zrobilo sie cieplo grzeje sloneczko wiec postanowilem wyczyscic autko... i jakie bylo moje zdziwienie gdy zobaczylem ten osad dziwny meszek na tapicerce tylnych drzwi z prawej i lewej strony.. wyszedl w obydwu naroznikach tapicerki w miejscu gdzie szyba sie chowa.. meszek wychodi od srodka... Plesn? Grzyb? pewnie tak.. musze teraz sciagnac tapicerke i wyczyscic to.. moze mial ktos podobny problem na swojej tpicerce i czym to wyczyscic?.. jest wiele srodkow na plesnie ale moga czasem wywabic kolor czego bym nie chcial a kupowac kilkanascie prod. i testowac kazdy czy nie przebarwia to mija sie z celem..
becek83, każde mk4 ma takie - mi się wydaje że to kurz, i czyszcze go po zimie patyczkami kosmetycznymi
Shmatan, Niestety koledzy muszę was zmartwić ... ale u mnie też to było i jest bo wraca jak bumerang po długiej deszczowej pogodzie lub po zimie ...
Myślałem ,że to kurz ... więc zebrałem na patyczek i dałem koleżance , która siedzi na Uniwerku we Wro i jest Chemikiem ....
Diagnoza !! ( po łacinie nie pamiętam nazwy ) ale jest to rodzaj pleśni , podobny do tego na chlebie jak za długo stoi .... Tworzy się wlaśnie w miejscach , gdzie zbiera się para ( a jak wiadomo - zaparowane szyby i MK4 to jak brat i siostra ) .... więc zostaje tylko czyszczenie , choć jak wpadnę w szał to zacznę to psikać jakimiś preparatami na pleśń itp ...
Pozdro i niech Grzyb będzie z wami
Myślałem ,że to kurz ... więc zebrałem na patyczek i dałem koleżance , która siedzi na Uniwerku we Wro i jest Chemikiem ....
Diagnoza !! ( po łacinie nie pamiętam nazwy ) ale jest to rodzaj pleśni , podobny do tego na chlebie jak za długo stoi .... Tworzy się wlaśnie w miejscach , gdzie zbiera się para ( a jak wiadomo - zaparowane szyby i MK4 to jak brat i siostra ) .... więc zostaje tylko czyszczenie , choć jak wpadnę w szał to zacznę to psikać jakimiś preparatami na pleśń itp ...
Pozdro i niech Grzyb będzie z wami
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
no to pozostaje ogolocic drzwi z tapicerki i potraktowac to jakimis srodkami... jeszcze podjade do jednej firmy niech ozonem wnetrze auta potraktuja przy robieniu klimy za jednym razem. Dzieki za odpowiedzi teraz wiem z czym walczyc
Haki, to troche mnie zmartwiłeś :/ preparaty na pleśń mogą odbarwiać materiał uszczelki - uważaj!
Shmatan, będę niedługo robił tzw " rdzewiejące trójkąty " w tylnych furtkach to zainteresuję się tematem dogłębnie = rozbiorę , wyczyszczę , może dam coś na uszczelkę ( jakąś maść etc ) popytam Pani Doktorantki co by poleciła
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
Haki, ocet gumie nie powinien zaszkodzić - grzyby zdechną (albo się zamarynują)
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
a co myslicie o czystym spirytusie??? no oczywiscie nie do picia hehe w nastepny weekend jak bedzie sloneczna pogoda to ogolacam tylne drzwi z tapicerki.. ciekawe jak to pod tapicerka wyglada.. bo ja widze tylko niewielki meszek jak wychodzi z szczeliny
Hmm ja tak miałem w swoim Golfie MKIII czyściłem to środkiem do tapicerki czysta tapicerka czy coś takiego Plaka a powodem było to że się rozlało coś .
W Passacie B3 miałem cały samochód pokryty takim czymś ponieważ szyber był nieszczelny i w pasku ściągałem całą tapicerkę i prałem ręcznie wanishem .
W jednym i drugim przypadku po pleśni nie ma śladu , niestety wilgoć robi swoje
W Passacie B3 miałem cały samochód pokryty takim czymś ponieważ szyber był nieszczelny i w pasku ściągałem całą tapicerkę i prałem ręcznie wanishem .
W jednym i drugim przypadku po pleśni nie ma śladu , niestety wilgoć robi swoje
macie jakis dobry pkt. gdzie mozna potraktowac klime Ozonem? wnetrze autka tez za jednym zamachem...
Powiem tak.. dalem autko do przeczyszczenia klimy ozonem.. kazalem troszke przeczymac czyszczenie ze wzgledu na ten osad.. i jak narazie osad znikl:) jestem zadowolony z tego bo nic nie widac:) zobaczymy jak bedzie po naprawde deszczowych dniach... dam znac za jakis czas czy osad sie pojawil zwlaszcza po deszczach.. przed zima tez dam wozonowac wnetrze autka i mam nadzieje ze problem zniknie.. jak sie cos pojawi to was powiadomie.. jak nie tez to zrobie:P hehe