demontaż uchwytu rozkładania fotela
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Siemka
mam pytanie jak wyjąć ten uchwyt/rączkę który służy do składania fotela kierowcy w MKIV. Jeżeli jest różnica to fetele są skórzane recaro.
Próbowałem siłą wyciągnąć, ale nie chce niczego urwać.
mam pytanie jak wyjąć ten uchwyt/rączkę który służy do składania fotela kierowcy w MKIV. Jeżeli jest różnica to fetele są skórzane recaro.
Próbowałem siłą wyciągnąć, ale nie chce niczego urwać.
Re: demontaż uchwytu rozkładania fotela
wojtas46 pisze:Ten uchwyt jest na wcisk , więc powinien dać się wyciągnąć
no właśnie nie bardzo, za nic nie chce się dać wyciągnąć
- guziolek
- Forum Master
- Kontakt:
Ewentualnie czymś podważać, skoro ręcachami nie dajesz rady, tylko z wyczuciem żeby nie połamać.
uchwyt siedzi na pręcie - a pomiędzy prętem masz blaszkę sprężystą - masz 2 wyjścia - zdjąć na chama lub wykorzystać zmyślnie uformowane blaszki w kształcie U które od tyłu wsuniesz do uchwytu żeby podgiąć blaszkę sprężystą umożliwiając demontaż
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- niziok
- Mały gagatek
- Auto: Bora 1,9tdi ATD `02
Golf VI 1,6tdi CAYC `11 - Silnik: cayc
- Kontakt:
Re: demontaż uchwytu rozkładania fotela
Wczoraj wyciągałem.
Najpierw należy kluczykiem otworzyć blokadę. Następnie chwycić szufladkę (którą się cięgnie do góry w celu zwolnienia zapadki blokady-czyli rozłożenia oparcia)i dynamicznie pociągnąć do góry. Jest na zatrzaskach więc nie ma obawy że się ją uszkodzi. Należy jedynie uważać, żeby nie ułamać pionowego bolca pod szufladką, idącego do zapadki. Pozostaje teraz zdemontować ramkę (wg nomenklatury serwisowej "rozeta"). W tym celu należałoby również szarpnąc do góry, uważając na podwójne zabezpieczenie blokujące ją w motelowej obudowie siedzenia. Poniżej przedstawiam fotki:
P.S. W przypadku uszkodzenia jakiegokolwiek elementu koszt w serwisie ASO jest naprawdę bardzo niewielki:
Szufladka z popychaczem - ok 6zł,
klip (sama prowadniczka dla popychacza) - ok 2zł
rozetta (czyli ramka z blokadą) - ok 10-15zł
Najpierw należy kluczykiem otworzyć blokadę. Następnie chwycić szufladkę (którą się cięgnie do góry w celu zwolnienia zapadki blokady-czyli rozłożenia oparcia)i dynamicznie pociągnąć do góry. Jest na zatrzaskach więc nie ma obawy że się ją uszkodzi. Należy jedynie uważać, żeby nie ułamać pionowego bolca pod szufladką, idącego do zapadki. Pozostaje teraz zdemontować ramkę (wg nomenklatury serwisowej "rozeta"). W tym celu należałoby również szarpnąc do góry, uważając na podwójne zabezpieczenie blokujące ją w motelowej obudowie siedzenia. Poniżej przedstawiam fotki:
P.S. W przypadku uszkodzenia jakiegokolwiek elementu koszt w serwisie ASO jest naprawdę bardzo niewielki:
Szufladka z popychaczem - ok 6zł,
klip (sama prowadniczka dla popychacza) - ok 2zł
rozetta (czyli ramka z blokadą) - ok 10-15zł
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.