Coś puka mi w drzwiach ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- W_I_T_E_K
- ...
- Kontakt:
Coś puka mi w drzwiach ?
Od jakiegoś czasy słyszę że coś puka mi w drzwiach , przy hamowaniu słychać puknięcie i przy większych dziurskach.
Myślałem że to coś w zawieszeniu , wiec pojechałem na szarpaki. Wszystko ok , zawieszenie jak dzwon.
Bo faktycznie nowy gwincik siedzi w golfie.
Wczoraj już mnie szlag trafił. Wiec zacząłem eksperymentować .I tak : jechałem i uchyliłem drzwi - cisza.
Hamowałem , ruszałem i nic. Zamknąłem drzwi znowu puki co jakiś czas. W garażu zacząłem oglądać zamek , niby ok , ale ten cyngiel który jest przykręcany do karoserii ( nie wiem jak to się nazywa ) jest luźny tzn jest przykręcony ale ma luz na tym pałąku. Czy przez to mogą występować te denerwujące puknięcia?
Ma ktoś może nr katalogowy tego ustrojstwa , albo jak to się chociaż nazywa?
Myślałem że to coś w zawieszeniu , wiec pojechałem na szarpaki. Wszystko ok , zawieszenie jak dzwon.
Bo faktycznie nowy gwincik siedzi w golfie.
Wczoraj już mnie szlag trafił. Wiec zacząłem eksperymentować .I tak : jechałem i uchyliłem drzwi - cisza.
Hamowałem , ruszałem i nic. Zamknąłem drzwi znowu puki co jakiś czas. W garażu zacząłem oglądać zamek , niby ok , ale ten cyngiel który jest przykręcany do karoserii ( nie wiem jak to się nazywa ) jest luźny tzn jest przykręcony ale ma luz na tym pałąku. Czy przez to mogą występować te denerwujące puknięcia?
Ma ktoś może nr katalogowy tego ustrojstwa , albo jak to się chociaż nazywa?
- domino19140291
- Ma gadane
Coś puka mi w drzwiach ?
To jest rygiel zamka przynajmniej według ETKI. Swoją drogą to ja też miałem kiedyś taki problem z drzwiami kierowcy właśnie. Na początku wysmarowałem olejem silikonowym wszystkie uszczelki, ale nie tym w sprayu tylko takim do maszyn w butelce (ten w sprayu szybko wysycha). Po tym zabiegu to stukanie przy hamowaniu i ruszaniu ustało. Później bawiłem się jeszcze w wygłuszanie drzwi wszystkich w środku ale to już dużo roboty. Piszesz, że ten pałąk w kształcie U lata luźno więc chyba poszedł nit który go mocuje. Nr cześci 3B0 837 033 AA
Coś puka mi w drzwiach ?
mam to samu w drzwiach u kierowcy.... efekt tego jest taki ze jak nasmarowałem to smarem było cicho... po czasie oczywiście znów to samo wiec pewnie to coś z tym.... może jakś regolacja drzwi by pomogła.... ostatecznie robię głośniej radio ":D bo zamku nie polecam pryskać, kiedy pryskałem krańcówka tak sie zasyfiła w końcu ze przestała działać i musiałem to wszystko czyscić... a uwierz mi nie jest to fajna praca
- W_I_T_E_K
- ...
- Kontakt:
Re: Coś puka mi w drzwiach ?
Witam,
Namierzyliscie moze co tak puka w tych drzwiach? - u mnie to samo wlasnie znow zaczelo, wczesniej nasmarowalem 'zawiasy' i przez jakis czas mialem ok. Wkurzajace to jest =)
Namierzyliscie moze co tak puka w tych drzwiach? - u mnie to samo wlasnie znow zaczelo, wczesniej nasmarowalem 'zawiasy' i przez jakis czas mialem ok. Wkurzajace to jest =)
- W_I_T_E_K
- ...
- Kontakt:
Coś puka mi w drzwiach ?
To nie to co myślałem. Puka nadal przy hamowaniu.
Szlag mnie trafia. Pojedyncze puknięcia. Jak by z drzwi.
Szlag mnie trafia. Pojedyncze puknięcia. Jak by z drzwi.
Coś puka mi w drzwiach ?
W_I_T_E_K, u mnie było (jest to samo) i też myślałem że to z drzwi a okazało się że to fotel pasażera daję takie odgłosy przy hamowaniu prawdopodobnie jego przednia środkowa prowadnica "pobujaj" się siedząc na przednich fotelach może u Ciebie jest to samo
Coś puka mi w drzwiach ?
W_I_T_E_K, problem jest w samym zamku. Tam się wyrobiło i powstał luz i dla tego puka w kontakcie z tym ryglem, co dałeś na foto.
Miałem dokładnie tak samo. Dopiero jak wymieniłem zamek na nowy to problem zniknął
Miałem dokładnie tak samo. Dopiero jak wymieniłem zamek na nowy to problem zniknął
- W_I_T_E_K
- ...
- Kontakt:
Re: Coś puka mi w drzwiach ?
Ok, ale co się wyrobiło?kiss pisze:W_I_T_E_K, problem jest w samym zamku. Tam się wyrobiło i powstał luz i dla tego puka w kontakcie z tym ryglem, co dałeś na foto.
W najbliższych dniach spróbuję dokręcic zamek.
Ciężko bedzie go pobujać na gwincie.W_I_T_E_K, u mnie było (jest to samo) i też myślałem że to z drzwi a okazało się że to fotel pasażera daję takie odgłosy przy hamowaniu prawdopodobnie jego przednia środkowa prowadnica "pobujaj" się siedząc na przednich fotelach może u Ciebie jest to samo
Coś puka mi w drzwiach ?
W_I_T_E_K, nie chodziło mi żebyś bujał autem tylko fotelem siedząc na nim zaprzyj się nogami o podłogę i pchaj plecami do tyłu a potem wychyl się w kierunku kokpitu
Coś puka mi w drzwiach ?
Nie zamek się poluzował tylko mechanizm wewnątrz zamka. Nic się nie da dokręcić, tylko wymianaW_I_T_E_K pisze:W najbliższych dniach spróbuję dokręcic zamek.
Coś puka mi w drzwiach ?
nie wydaje mi sie zeby to byl zamek, przy zawiasach drzwi to slychac - kiedys to spryskalem i mialem na jakis czas spokoj, teraz znowu zaczelo - takze ja bym tam szukal
- W_I_T_E_K
- ...
- Kontakt:
Coś puka mi w drzwiach ?
Dzisiaj z braszką naprostowałem drzwi . Uchyliłem je troszeczke i we dwóch je naciągaliśmy do góry. Po tym zabiegu listwy boczne są na takiej samej wysokości i o dziwo przestało pukać . Ciekaw jestem na jak długo.
To na 100% jest coś z zawiasami.
To na 100% jest coś z zawiasami.
Coś puka mi w drzwiach ?
Jeśli w zawiasie był luz to tym sposobem mogłeś tylko jeszcze bardziej polepszyć.W_I_T_E_K pisze:Dzisiaj z braszką naprostowałem drzwi . Uchyliłem je troszeczke i we dwóch je naciągaliśmy do góry.
Do regulacji drzwi wystarczyło poluzować dolny zawias. Jedna śruba od zewnątrz a druga od wewnątrz pod plastikiem