Mocowanie kół; coś wypadło; wali przy skręcaniu kół.

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

domilika117
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: domilika117 » pn sie 22, 2011 11:43

Witajcie,

Mam problem z golfem III 1.6, a zupełnie sie na tym nie znam. Wypadła jakaś śruba (coś śrobopodobnego) z przedniego koła po lewej stronie. Niestety nie miałam się jak zatrzymać, żeby to "złapać". Koło się nadal trzyma. Przy ruszaniu (zanim wypadło) był taki opór jak przy ruszaniu na ręcznym, a potem coś strzeliło (jakby sie odkleiło) no i pojechałam. W zasadzie przy jeździe prosto na równym nic nie słychać, a przy skręcaniu kół, nawet w miejscu, coś głucho wali, jakby przeskakuje uderzając o coś innego. Wnioskuję, że wypadło coś, co odpowiada za połączenie koła z kierownicą. Jeszcze jest drugi dźwiek, ale sądzę, że to nie to samo. Mianowicie coś jeszcze metalicznie stuka na wybojach, jednak to było jeszcze zanim to coś wypadło. Zupelnie nie mam pojęcia jak wyglada mechanizm mocowaniu kół w moim autku, więc nie wiem co to mogło być.
Koło z zewnatrz wyglada normalnie, odległość od nadkola nad lewym i prawym kołem jest taka sama.

Czy macie jakis pomysł, co mogło wypaść? Albo jakiś schemat z opisem wszystkich cześci, co jest co? Czy moge spróbować dojechać do mechanika, czy lepiej nie?

...
Z dochodzenia w internecie i konsultacji, wygląda, że to przegub poszedł. Czy to możliwe?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn sie 22, 2011 14:27

jedź lepiej do mechanika , z opisu niewiele wynika , a jest tam troszke elementów odpowiedzialnych za zawieszenie koła , i nie bagatelizuj sobie tego bo możesz sobie narobić sporo problemów , z przegubu jakby coś wyleciało , to albo kawałek ukruszonego koszyczka , albo kulka , ale przy takim uszkodzeniu raczej nie było by szansy na dalszą jazdę , masz wszystkie śruby mocujące koło ? powinno być ich cztery

domilika117
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: domilika117 » pn sie 22, 2011 15:40

Śruby mocujace są 4 - przynajmniej są 4 główki :-) nie wiem jak ocenić czy są całe.
Tam są aluski z taką zaślepką na śruby.

Gdzie jest przyczep układu skrętnego przy kole? Może istnieje jakiś schemat?

Do najbliższego mechanika mam do pokonania zawrotkę i cztery zakręty. Trochę się boję jechać.

Awatar użytkownika
Robson83
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Robson83 » czw sie 25, 2011 22:42

Lepiej zawołaj sobie kogoś kto choć trochę ma pojęcia o samochodach, niech podniesie podnośnikiem samochód i to zobaczy. Bo jak się tam coś urwało w zawieszeniu, układzie kierowniczym lub przegub to auto może się "rozkraczyć".

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”