Sprężyna przód
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Sprężyna przód
Witam,
pękła mi jedna sprężyna przy lewym amortyzatorze. Chchiałbym ją wymienić ale zastanawiam się na jaką, ponieważ z tego co czytam są różne wymiary różniące się wysokością. Jakie są w standardzie sprężyny ? Mój Golf to MK4 1.9 TDI 90 KM. Czy będzie konieczna wymiana obydwu sprężyn ?
pękła mi jedna sprężyna przy lewym amortyzatorze. Chchiałbym ją wymienić ale zastanawiam się na jaką, ponieważ z tego co czytam są różne wymiary różniące się wysokością. Jakie są w standardzie sprężyny ? Mój Golf to MK4 1.9 TDI 90 KM. Czy będzie konieczna wymiana obydwu sprężyn ?
-
- VWGolf.pl Killer
Sprężyna przód
jeśli kupisz używke od diesla właśnie możesz sztukę wymienić,ale jak nowa może krzywo stać auto ,choć wymieniałem nowe i sztukę zakładałem jak koleś tak chciał...
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
Sprężyna przód
Na sprężynie powinny być kolorowe oznaczenia twardości - np 1 pasek zielony i 4 paski niebieskie. Musisz zerknąć do nadkola i zobaczyć powinieneś zobaczyć bez podnoszenia auta. Wtedy możesz szukać używanych o tych samych kolorach, ale lepiej wymienić obie nawet jeżeli zdecydujesz się na używane 9 będzie wiadomo, że ich wysokość i zużycie jest takie samo. W nowych sprężynach już nie ma takiego problemu z kolorami bo szukasz pod odpowiedni model ( diesel, benzyna, 4motion). Chyba że zdecydujesz się kupić nowe z ASO.
TDI -> The Devil Inside
Sprężyna przód
No ok, tylko że nowe pod mój model też mają różne rozmiary.. różnią się kilkoma milimetrami i nie wiem czy się tym przejmować czy nie ? Jakie są oryginalne rozmiary do mojego modelu?
Re: Sprężyna przód
Sprawdziłem, u mnie ani na tej pękniętej ani na tej dobrej nie ma oznaczenia tych pasków. Macie jakieś sprawdzone, żeby pasowały do mojego modelu, nie były zbyt drogie i były twardsze? Bo teraz mi chodzi przód jak nie powiem coo ..Paulex pisze:Na sprężynie powinny być kolorowe oznaczenia twardości - np 1 pasek zielony i 4 paski niebieskie. Musisz zerknąć do nadkola i zobaczyć powinieneś zobaczyć bez podnoszenia auta. Wtedy możesz szukać używanych o tych samych kolorach, ale lepiej wymienić obie nawet jeżeli zdecydujesz się na używane 9 będzie wiadomo, że ich wysokość i zużycie jest takie samo. W nowych sprężynach już nie ma takiego problemu z kolorami bo szukasz pod odpowiedni model ( diesel, benzyna, 4motion). Chyba że zdecydujesz się kupić nowe z ASO.
Sprężyna przód
Podaj kod silnika, rocznik, ilość drzwi sprawdzę w etce, a jeżeli przód "chodzi" to może amortyzatory już nie tłumią dobrze? Sprawdzałeś na przeglądzie jak to wygląda? Jak pójdziesz do sklepu motoryzacyjnego to Ci dobiorą odpowiednie. Podajesz wszystkie dane techniczne i się dowiesz jaka cena. A wachlarz wysokości i twardości w zamiennikach nie jest taki jak w oryginalnych. Pewnie będą 3-4 rodzaje. Jest na forum temat o springach i amorach, poczytaj tam -> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=142&t=557365" onclick="window.open(this.href);return false;
TDI -> The Devil Inside
Paulex Golf IV, 1999 rok, 1.9 TDI 90 KM, 3 drzwiowy - kod silnika nie wiem czy to AGR czy ALH, można to jakoś sprawdzić ? No właśnie chodzi o to, że na koniec marca mam przegląd więc muszę wymienić te sprężyny a na przeglądzie wtedy bym się podpytał o amortyzatory czy trzeba wymieniać Jak byś mógł to proszę sprawdź, bym sobie w necie zamówił bo z tego co wiem dużo tańsze niż w sklepie Lepsze dla mnie by były twardszePaulex pisze:Podaj kod silnika, rocznik, ilość drzwi sprawdzę w etce, a jeżeli przód "chodzi" to może amortyzatory już nie tłumią dobrze? Sprawdzałeś na przeglądzie jak to wygląda? Jak pójdziesz do sklepu motoryzacyjnego to Ci dobiorą odpowiednie. Podajesz wszystkie dane techniczne i się dowiesz jaka cena. A wachlarz wysokości i twardości w zamiennikach nie jest taki jak w oryginalnych. Pewnie będą 3-4 rodzaje. Jest na forum temat o springach i amorach, poczytaj tam -> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=142&t=557365" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprężyna przód
Generalnie oryginalnie jest kilka rodzajów sprężyn do Twojego auta, są też różne długości. Twardość możesz zwiększyć poprzez włożenie gum w zwoje sprężyny. Jeżeli nie ma na Twoich sprężynach kolorów żadnych (paski, kropki) to prawdopodobnie ktoś już wcześniej wymienił sprężyny, albo są one tak skorodowane. W zamienniku w sklepie samochodowym dobiorą Ci sprężyny i powinny spokojnie pasować. Bo jako nowe na pewno będą twardsze niż te obecne które masz.
TDI -> The Devil Inside
Sprężyna przód
Paulex, http://allegro.pl/sprezyny-kayaba-vw-go ... Y2QwOWM%3D" onclick="window.open(this.href);return false;
Zamówiłem te, powinny być chyba nie?
Zamówiłem te, powinny być chyba nie?
Sprężyna przód
Jeżeli skontaktowałeś się ze sprzedawcą i podałeś to co chcieli to powinny być dobre. Przepraszam że nie odpisałem wcześniej, ale za dużo problemów było ....
Jak teraz samochód się sprawuje?
Jak teraz samochód się sprawuje?
TDI -> The Devil Inside
Sprężyny wymienione na te z linka powyżej Jest wszystko ok, samochód stoi wyżej niż wcześniej i na wybojach tak nie "faluje"