Wymiana tylnego łożyska Golf IV
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Marcin TDI
- -Diesel Power-
- Kontakt:
ato, będzie dobry. Ja mam identyczny i dało radę ściągnąć łożysko
MK4 Variant viewtopic.php?f=89&t=562077" onclick="window.open(this.href);return false;
A po usunięciu piasty z łożyskiem został Ci ten pierścień wewnętrzny łożyska czy jak się to nazywa. Również idzie go zahaczyć tymi ramionami ściągacza ?
- Marcin TDI
- -Diesel Power-
- Kontakt:
mi został i zrobiłem to w ten sposób,że przecinakiem lekko pukałem żeby się ruszył i wtedy już było go jakoś złapać i ściągnąłem ściącaczem
MK4 Variant viewtopic.php?f=89&t=562077" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam wszystkich. Pozwolę sobie podłączyć się pod temat. Sprawa dotyczy wymiany łożyska tylnego w MK4 1.6 SR.
Kupiłem zestaw SKF-u z piastą VKBA3456. Czy po dokręceniu odpowiednim momentem trzeba po jakimś czasie kontrolować nakrętkę, lub jeśli nie zdobędę klucza dynamometrycznego to jaki jest sprawdzony sposób na dokręcenie tej nakrętki bez niego.
Pozdrawiam
Maciej
Kupiłem zestaw SKF-u z piastą VKBA3456. Czy po dokręceniu odpowiednim momentem trzeba po jakimś czasie kontrolować nakrętkę, lub jeśli nie zdobędę klucza dynamometrycznego to jaki jest sprawdzony sposób na dokręcenie tej nakrętki bez niego.
Pozdrawiam
Maciej
Dokręcasz kluczem dynamometrycznym i odpuszczasz na chyba 1/4 obrotu ( musiałbyś sprawdzić w manualu). W praktyce natomiast widziałem jak w warsztacie dokręcano metodą "aż zapiszczy" - czyli kawał rury i jazda.