Wymiana sanek Golf IV 1.9 TDI

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Harrald
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Harrald » pt maja 02, 2014 22:27

Witam!
Czy wymiana sanek w golfie IV jest bardzo skomplikowana? Mechanik poinformował mnie, że wiąże się to z wyjęciem silnika. Nie można go powiesić lub podeprzeć od spodu? Czy trzeba wyjmować też amortyzatory (wg. mechanika owszem)? Ile kosztuje u Was demontaż sanek i montaż nowych? Z czym wiąże się taka naprawa (co trzeba zdemontować, ile czasu trwa taka naprawa)? Muszę wymienić sanki, gdyż ukręcono śrubę mocującą stabilizator. Auto było naprawiane w kilku warsztatach, nie dojdę teraz, kto uwalił gwint w sankach, tym bardziej tego nikomu nie udowodnię. Podczas jazdy słychać metaliczny stuk. Co dziwne, dopiero po przejechaniu dobrych kilku kilometrów. Prosiłbym o odpowiedzi, za które z góry serdecznie dziękuję. :)

Awatar użytkownika
damian_07
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: damian_07 » sob maja 03, 2014 09:04

Po pierwsze to proponowałbym Ci zmienić mechanika... Nie wiem jaki może być koszt wymiany sanek ale jest to dosyć prosta "operacja" . Na pewno nie trzeba wyjmować silnika ani amortyzatorów. Wystarczy odkręcić 4 śruby 13mm trzymające maglownicę, 4 śruby 21mm trzymające sanki do tego 2x 16mm przy dolnej poduszce skrzyni biegów, 2x 16mm przy końcówkach stabi, no i trzeba rozłączyć wahacze od sanek. Chyba to wszystko. Myślę że więcej jak godzinę nie powinna zająć wymiana :bigok:

bioly05011
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: bioly05011 » sob maja 03, 2014 10:29

tak jak damian 07 zmień mechanika silnik zawieszasz na belce do podwieszania silnika a nie od razu wyjmować no ale fakt jak mechanik chce zarobić dla niego liczą się robocze godziny

Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » sob maja 03, 2014 13:11

Mechanik pierdzieli bzdury.Silnik ze skrzynią mają być podwieszone,zawieszenie też zostaje,a sanki z wahaczami spadają w dół.
Harrald pisze:Muszę wymienić sanki, gdyż ukręcono śrubę mocującą stabilizator
Zastanów się,czy nie lepiej próbować naprawić to. Nie takie cuda się robi :bajer:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Harrald
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Wymiana sanek Golf IV 1.9 TDI

Post autor: Harrald » sob maja 03, 2014 22:26

Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi i pomoc! Nigdzie nie mogłem znaleźć informacji na ten temat - bardzo mi pomogliście. Teraz mam jasność sytuacji i nie dam się naciągnąć "fachofcom". Dzięki! :)
Pozdrowienia!

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » pn maja 05, 2014 16:02

Tak jeszcze zajarzyłem,że silnika nawet nie trzeba specjalnie podwieszać,bo przecież on i tak wisi na podłużnicach podwieszony poduchami :bigok:
Wystarczy odkręcić stabilizator silnika i 2 nakrętki centralne przegubów,żeby zwrotnice odsunąć i sanie można zdejmować :bajer:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”