Witam!
Czy wymiana sanek w golfie IV jest bardzo skomplikowana? Mechanik poinformował mnie, że wiąże się to z wyjęciem silnika. Nie można go powiesić lub podeprzeć od spodu? Czy trzeba wyjmować też amortyzatory (wg. mechanika owszem)? Ile kosztuje u Was demontaż sanek i montaż nowych? Z czym wiąże się taka naprawa (co trzeba zdemontować, ile czasu trwa taka naprawa)? Muszę wymienić sanki, gdyż ukręcono śrubę mocującą stabilizator. Auto było naprawiane w kilku warsztatach, nie dojdę teraz, kto uwalił gwint w sankach, tym bardziej tego nikomu nie udowodnię. Podczas jazdy słychać metaliczny stuk. Co dziwne, dopiero po przejechaniu dobrych kilku kilometrów. Prosiłbym o odpowiedzi, za które z góry serdecznie dziękuję.
Wymiana sanek Golf IV 1.9 TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- damian_07
- Nowicjusz
Po pierwsze to proponowałbym Ci zmienić mechanika... Nie wiem jaki może być koszt wymiany sanek ale jest to dosyć prosta "operacja" . Na pewno nie trzeba wyjmować silnika ani amortyzatorów. Wystarczy odkręcić 4 śruby 13mm trzymające maglownicę, 4 śruby 21mm trzymające sanki do tego 2x 16mm przy dolnej poduszce skrzyni biegów, 2x 16mm przy końcówkach stabi, no i trzeba rozłączyć wahacze od sanek. Chyba to wszystko. Myślę że więcej jak godzinę nie powinna zająć wymiana
-
- VWGolf.pl Killer
tak jak damian 07 zmień mechanika silnik zawieszasz na belce do podwieszania silnika a nie od razu wyjmować no ale fakt jak mechanik chce zarobić dla niego liczą się robocze godziny
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Mechanik pierdzieli bzdury.Silnik ze skrzynią mają być podwieszone,zawieszenie też zostaje,a sanki z wahaczami spadają w dół.
Zastanów się,czy nie lepiej próbować naprawić to. Nie takie cuda się robiHarrald pisze:Muszę wymienić sanki, gdyż ukręcono śrubę mocującą stabilizator
Re: Wymiana sanek Golf IV 1.9 TDI
Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi i pomoc! Nigdzie nie mogłem znaleźć informacji na ten temat - bardzo mi pomogliście. Teraz mam jasność sytuacji i nie dam się naciągnąć "fachofcom". Dzięki!
Pozdrowienia!
Pozdrowienia!
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Tak jeszcze zajarzyłem,że silnika nawet nie trzeba specjalnie podwieszać,bo przecież on i tak wisi na podłużnicach podwieszony poduchami
Wystarczy odkręcić stabilizator silnika i 2 nakrętki centralne przegubów,żeby zwrotnice odsunąć i sanie można zdejmować
Wystarczy odkręcić stabilizator silnika i 2 nakrętki centralne przegubów,żeby zwrotnice odsunąć i sanie można zdejmować