Wymiana drazkow kierowniczych. Prosba o porade
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Witam wszsytkich. Tak jak w temacie. Jak najprosciej wymienic drazki kierownicze? Wiem ze sa specjalne klucze do tego przenaczone ale niestety nie posiadam takiego. Moze juz istnieje post na ten temat. Jesli tak to prosze o podeslanie linku. Moze ktos z was juz to robil, jesli tak to prosze o porade jak za to sie zabrac i jak najprosciej to zrobic. Dodam ze przy wymianie drazkow rowniez beda wymieniane koncowki ale to juz jest mniejszy problem z ktorym sobie poradze. Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam
- VWaldini81
- LDZ
Drążek odkręca się kluczem 32 lub większym. Ciężko tam go włożyć bo belka trochę przeszkadza.
Ja wymieniałem na podwórku, bez kanału i odkręcałem "francuzem" jak i dokręcałem.
Zajeło mi to 30-40min.
Ja wymieniałem na podwórku, bez kanału i odkręcałem "francuzem" jak i dokręcałem.
Zajeło mi to 30-40min.
-
- Mały gagatek
Re: Wymiana drazkow kierowniczych. Prosba o porade
Kolego a powiedz mi jedna rzecz. Jaka byla u ciebie '' glowka '' tego drazka. Chodzi mi o ta czesc z ktorej wychodzi gwint i wkreca sie w magiel. Byla gladka czy przystosowana pod klucz??VWaldini81 pisze:Drążek odkręca się kluczem 32 lub większym. Ciężko tam go włożyć bo belka trochę przeszkadza.
Zajeło mi to 30-40min.
- VWaldini81
- LDZ
Oryginał był gładki czyli okrągły tylko w 2 miejscach zeszlifowane na klucz, a lemforder 6kątna pod klucz.
Dlatego używałem "francuza" do odkręcenia starych, później dużym kluczem dokręcałem nowe.
Dlatego używałem "francuza" do odkręcenia starych, później dużym kluczem dokręcałem nowe.
-
- Mały gagatek
VWaldini81 serdeczne dzieki za pomoc:) powiedz mi jeszcze czy musiales odkrecac wahacz?
- VWaldini81
- LDZ
Wahacz wyjmowałem ponieważ wymieniałem tylne tuleje w nim.rosiaczek1989 pisze:czy musiales odkrecac wahacz?
-
- Mały gagatek
Re: Wymiana drazkow kierowniczych. Prosba o porade
To rozumiem ze bez wyciagania wahacza dam sobie rade. Serdeczne dzieki kolego. Pozdrawiam
najpierw luzujesz końcówkę na drązku a dopiero można odkręcić i wybić ze zwrotnicy
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
i zablokować musisz listwe, bo mozesz uszkodzić przekładnie!!! odkrecając drążek działasz momentem nie tylko na drążek ale także na listwe w która wkrecony jest drążek, są do tego zestawy kluczy...
Ktoś może mi powiedzieć czy tym kluczem uda się odkręcić i zamontować nowe drążki kierownicze ? http://allegro.pl/klucz-sciagacz-do-dra ... 32413.html" onclick="window.open(this.href);return false; ? Mam dwie przedłużki 25cm + grzechotka, klucz dynamometryczny. Moment 75 Nm ? Zapewne da się zrobić i francuzem ale wolę kupić odpowiedni ściągacz może się przydać do innych aut.
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Też mam u siebie drążek do wymiany bo ma lekki luz. Ale pytanie czy mogę wymienić tylko ten który ma luz czy od razu oba. I jak zablokować kolumnę bez odpowiedniego klucza?
Zawsze można pojechać SZYBKO.
Nie zawsze można dojechać SZYBCIEJ!!
Kolego piotrb79 musisz oba. Dam przykład jeden masz już mega wyrobiony ( i go wymieniasz) a drugi już też ma jakiś uszczerbek podczas eksploatowania ,no ale to logiczne
- piotrb79
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ok rozumiem. Przy wymianie drążków muszę też wymienić te osłony gumowe i tu jest problem czy zacisnąć objemy bo takich szczypiec nie mam. Chyba że można zalizyc taka opaskę skrecana na śrubę. I czym zablokować kolumne żeby go jej nie uszkodzić przy odkrecaniu drazka.
Zawsze można pojechać SZYBKO.