Skrzypienie podczas cofania z tyłu.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Od tygodnia skrzypi mi coś w tylnym lewym kole podczas cofania. Nie jest to ciągły pisk tylko co jakiś obrót koła. Co to może być? Łożysko?
Od tygodnia skrzypi mi coś w tylnym lewym kole podczas cofania. Nie jest to ciągły pisk tylko co jakiś obrót koła. Co to może być? Łożysko?
- sidewind76
- Użytkownik
może ręczny nie odbija?
Od nieba dzieli nas tylko 9 milimetrów...
Panowie, zdjąłem koło pokręciłem piastą i tarczę i wygląda to OK.
Jak sprawdzić ręczny? Popuścić trochę to koło na końcówce linki przy zacisku, aby było więcej luzu?
Jak sprawdzić ręczny? Popuścić trochę to koło na końcówce linki przy zacisku, aby było więcej luzu?
witam u mnie bylo to samo, nie odbila linka od recznego i klocki szorowaly o tarcze czego w efekcie bylo wygiecie tarcz i zapieczenie klockow (tak diagnozowal mechanik) pozdrawiam
Witam wszystkich i zapraszam na mojego Bloga poświęconego pracy i programowaniu tokarek ze sterowaniem numerycznym Fanuca.
http://www.cnc-maniak.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.cnc-maniak.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
marcin7x5, ja mam zacisk zregenerowany i nowe jarzma jak klocki i tarcze, wymieniałem to wszystko jakieś 20.000km temu.
- sidewind76
- Użytkownik
tak może i są nowe ale linka od ręcznego pewnie jest stara i się zapieka
najprościej podnieść tył zaciągnąć ręczny spuścić go i zobaczyć czy się koła kręcą
lub po prostu podjedź na stację diagnostyczna wjedź tyłem na rolki powiedz im ze chcesz sprawdzić ręczny i zobaczysz na kompie czy w ogóle trzyma i jak go zwolnisz czy odbił prawidłowo czy któreś koło ma większe opory toczenia
najprościej podnieść tył zaciągnąć ręczny spuścić go i zobaczyć czy się koła kręcą
lub po prostu podjedź na stację diagnostyczna wjedź tyłem na rolki powiedz im ze chcesz sprawdzić ręczny i zobaczysz na kompie czy w ogóle trzyma i jak go zwolnisz czy odbił prawidłowo czy któreś koło ma większe opory toczenia
Od nieba dzieli nas tylko 9 milimetrów...
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
JacekB, na pewno hamulec nie odbija...jeżeli nie linka to rozbierz zacisk
sidewind76, Qto, koledzy ogarnę temat i dam znać jak się rozwiązał bo już mam jakieś tropy od was.
Koledzy; rozebrałem zacisk, wyjąłem tłoczek, nasmarowałem go, jest w bdb stanie bez wżerów itd (podejrzewałem, że się nie cofa do końca), jarzma są nowe i przesmarowane i chodzą idealnie.
Wymieniłem całą piastę wraz z łożyskiem na SKF wczoraj bo wydawało mi się, że czujnik ABS tarł o tą koronkę która jest na piaście (tak było ale nie powodowało piszczenia).
Na klockach zrobiłem drobne fazy na ich brzegach, bo podczas cofania inaczej układa się klocek, też nie to.
Podsumowując;
skrzypi mi coś nadal o pewien obrót koła, wymieniłem piastę z łożyskiem, zacisk trafił na stół wraz z klockami, został rozebrany i przesmarowany mimo, że był w nienagannym stanie.
Nadal problem nie rozwiązany.
Wymieniłem całą piastę wraz z łożyskiem na SKF wczoraj bo wydawało mi się, że czujnik ABS tarł o tą koronkę która jest na piaście (tak było ale nie powodowało piszczenia).
Na klockach zrobiłem drobne fazy na ich brzegach, bo podczas cofania inaczej układa się klocek, też nie to.
Podsumowując;
skrzypi mi coś nadal o pewien obrót koła, wymieniłem piastę z łożyskiem, zacisk trafił na stół wraz z klockami, został rozebrany i przesmarowany mimo, że był w nienagannym stanie.
Nadal problem nie rozwiązany.
Spróbuj wyjąć te metalowe prowanice klocków i złozyc zacisk bez nich. Mnie ostatnio je wyrzucili bo były skorodowane i tez mi skrzypialo podczas cofania. Może to ci pomoże bo u mnie ten efekt zniknął własnie po ich wyjęciu.