Krzywo stoi po wymianie amortyzatorów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Bartolomeo171
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam,
Problem dotyczy Golfa IV 1.9TDI
Do tej pory jeździłem na fabrycznych amorach(które miały już dość) i obniżonych springach ok -40mm(nie MTS) po wymianie amortyzatorów z tyłu na MTS tył mi się podniósł, OK - przeżyję.
Po wymianie przodu po jakimś czasie również na utwardzone do obniżonego zawieszenia (niemiecka firma, nie pamiętam jaka) okazuje się, że po stronie pasażera jest o ok 1cm niżej... jest dziwny dźwięk(pyknięcie gumiakiem w sprężynę?) przy lekkim skręcie kół podczas jazdy, na dużej dziurze jest sztywne(ała) trzaśnięcie a na dołku jakby koło ocierało.. na starym zużytym amortyzatorze fabrycznym tego nie było... O co chodzi! Po prostej prowadzi się jak po sznurku(lepiej niż przed wymianą)
Problem dotyczy Golfa IV 1.9TDI
Do tej pory jeździłem na fabrycznych amorach(które miały już dość) i obniżonych springach ok -40mm(nie MTS) po wymianie amortyzatorów z tyłu na MTS tył mi się podniósł, OK - przeżyję.
Po wymianie przodu po jakimś czasie również na utwardzone do obniżonego zawieszenia (niemiecka firma, nie pamiętam jaka) okazuje się, że po stronie pasażera jest o ok 1cm niżej... jest dziwny dźwięk(pyknięcie gumiakiem w sprężynę?) przy lekkim skręcie kół podczas jazdy, na dużej dziurze jest sztywne(ała) trzaśnięcie a na dołku jakby koło ocierało.. na starym zużytym amortyzatorze fabrycznym tego nie było... O co chodzi! Po prostej prowadzi się jak po sznurku(lepiej niż przed wymianą)
- sidewind76
- Użytkownik
a jaka kondycja tego zawiasu była może długo leżał i musi się rozruszać lub doregulować trzeba
sprawdź sposób montażu czy jest prawidłowy
sprawdź sposób montażu czy jest prawidłowy
Od nieba dzieli nas tylko 9 milimetrów...
- Bartolomeo171
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wyjaśniło sie, przyciera prawa półoś o stabilizator, nie wiem jak to możliwe... ;/ i co teraz? trzeba dłuższy łącznik???????
Na postoju też? łożyska były wymienione (na kolumnach) i poprawnie są złożone?Bartolomeo171 pisze: jest dziwny dźwięk(pyknięcie gumiakiem w sprężynę?) przy lekkim skręcie kół podczas jazdy
- Bartolomeo171
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: Krzywo stoi po wymianie amortyzatorów
Poprawnie, wymieniane jakieś 15-18tyś km temu (50% po Poznaniu)Shmatan pisze:Na postoju też? łożyska były wymienione (na kolumnach) i poprawnie są złożone?Bartolomeo171 pisze: jest dziwny dźwięk(pyknięcie gumiakiem w sprężynę?) przy lekkim skręcie kół podczas jazdy
Teraz jakby się troszkę rozjeździło, martwi mnie ten stabilizator
miałem podobnie prawa półośka ocierała mi o stabilizator...pomógł' mi krawężnik - wygiąłem amortyzator i całe zawieszenie zmieniłem z obniżonego/sportowego na normalne - bo po polskich drogach na glebie' nie da się normalnie jeździć ... lekka dziurka i cały przód dobija xd
Golf 4 GTi 1.8 20V TURBO AGU
jak się nie umiemaxan pisze:po polskich drogach na glebie' nie da się normalnie jeździć
jak się założy niedopasowane zawieszeniemaxan pisze:lekka dziurka i cały przód dobija
Re: Krzywo stoi po wymianie amortyzatorów
Może i prawda ale napisałem normalnie... z takim zawieszeniem (super twardym) 2x wolniej po nierównościach.Shmatan pisze: jak się nie umie
Zawieszenie było ok' tylko po ok3 miesiącach uklepywały' mi się poduszki(febi bilstein!) nad amorami i przód siadał. o.t. Przydały by się rozpórki - zarówno górna jak i dolna byle chłamu nie kupić ... poszukuje czegoś takiego ale jakoś nie jestem przekonany do aluminium , jak rozpórka to stal... no chyba że jestem w błędzie?Shmatan pisze:jak się założy niedopasowane zawieszenie
Golf 4 GTi 1.8 20V TURBO AGU