Amortyzatory czy poduszki amorków?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
W moim aucie mam taki objaw, że jak wjeżdżam w większą dziurę to spod maski słychać dźwięk jakby ktoś przyłożył mi z ogromnego młota. Wybrałem się na stację diagnostyczną na szarpaki no i diagnosta stwierdził, że do wymiany:
- tuleje wahacza
- krążek kierowniczy
- amortyzatory
Co do amortyzatorów to się zdziwiłem, gdyż samochód mam od znajomego i dobrze pamiętam, że około 1,5 roku temu on te amory wymieniał. Dodatkowo sprawdzając je na zasadzie „bujania” samochód po 2 bujnięciach już się nie rusza. Niestety na stacji nie było sprzętu do sprawdzenia amorków, jednak diagnosta twierdzi, że są one do wymiany.
Wczoraj zajrzałem pod maskę i zauważyłem widok jak na foto.
- Może przyczyną tego zachowania są odstające kielichy (o ile dobrze kojarzę nazwę)
– Może zamiast amorków należy wymienić poduszkę i łożysko amorka?
- Może to jest tak że kiedy wieżdza się w dziurę amortyzator ściągany jest na dół, a kielich uderza w karoserię i to jest przyczyną tego dźwięku?
W moim aucie mam taki objaw, że jak wjeżdżam w większą dziurę to spod maski słychać dźwięk jakby ktoś przyłożył mi z ogromnego młota. Wybrałem się na stację diagnostyczną na szarpaki no i diagnosta stwierdził, że do wymiany:
- tuleje wahacza
- krążek kierowniczy
- amortyzatory
Co do amortyzatorów to się zdziwiłem, gdyż samochód mam od znajomego i dobrze pamiętam, że około 1,5 roku temu on te amory wymieniał. Dodatkowo sprawdzając je na zasadzie „bujania” samochód po 2 bujnięciach już się nie rusza. Niestety na stacji nie było sprzętu do sprawdzenia amorków, jednak diagnosta twierdzi, że są one do wymiany.
Wczoraj zajrzałem pod maskę i zauważyłem widok jak na foto.
- Może przyczyną tego zachowania są odstające kielichy (o ile dobrze kojarzę nazwę)
– Może zamiast amorków należy wymienić poduszkę i łożysko amorka?
- Może to jest tak że kiedy wieżdza się w dziurę amortyzator ściągany jest na dół, a kielich uderza w karoserię i to jest przyczyną tego dźwięku?
Re: Amortyzatory czy poduszki amorków?
Ale czy rozwalone łożysko amortyzatora miało by wpływ na takie konkretne puknie ?marcin7x5 pisze:Może rozsypało się łożysko amortyzatora.
Dodam jeszcze, że przy małych nierównościach nie dochodzą niepokojące dźwięki.
Wszystko ma miejsce przy większych dziurach - szczególnie da się to odczuć np na drogach gdzie wyfrezowany jest asfalt. Zjeżdzając z "normalnej" drogi na te wyfrezowana oraz z wyfrezowanej na "normalną" da się odczuć solidne pukniecie.
Czytając na necie różne posty zastanawiam się także nad wymianą odboju.
Tylko czy robocizna wymiany odboju, osłony oraz poduszki i łożyska amorka nie będzie porównywalna z robocizną wymiany całego amortyzatora? W obydwu przypadkach trzeba wymontować amortek, prawda?
A sprawdzałeś czasami łaczniki stabilizatora i same gumy stabilizatora. Czasami wydaje nam sie, że dźwiek dobchodzi z jednego miejsca a on tymczasem przenosi się jeszcze z innego.
Osobiście nie sprawdzałem. Bylem na stacji diag (jak pisałem wyżej) i tamci magicy nic nie wspomnieli o łączniku czy gumie stabilizatoramarcin7x5 pisze:A sprawdzałeś czasami łaczniki stabilizatora i same gumy stabilizatora.
Panowie a co myślicie o tych wystających kielichach ? jak to powinno normalnie wyglądać?
tak. Normalnie tak odstaja nie sa oparte o kielich jesli auto soi na kolach. Dziwne to ale jak podnieszesz auto do gory to wtedy dopiero opra sie o kielichy. Stawiam poza tulejami wahacza na poduszki gorne amortyzatora wraz z lozyskami. One wlasnie powoduja takie pukania na nieruwnosciach jak sa juz wypracowane. Nie mowie juz co slychac jak sie lozysko wystpie i kulki wyleca bo szkoda pisac. Amorki raczj emasz sprawne tylko te poduszki i tuleje wahacza wymień.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Ponowie a wyjaśnijcie mi proszę jakie dokładnie zadanie mają odboje ?
Hej
Jako, że ze mnie żaden specjalista, a mechanik amator to proszę Was o pomoc.
Niecały rok temu wymieniłem amory+poduszki+łożyska amora. Dzisiaj przez przypadek zauważyłem, że coś jest chyba nie tak...Podniosłem dwie strony na podnośniku i u góry amora na mocowaniu jest 4mm-5mm luzu w płaszczyźnie pionowej, tzn. amor nie siedzi twardo tylko się rusza. Wydaję mi się, że poduszki wytłukły się granic możliwości, ale czy to możliwe po niecałym roku jazdy?
Tak wygląda górne mocowanie amora:
P.S wszystkie śrubki dokręcone.
Jako, że ze mnie żaden specjalista, a mechanik amator to proszę Was o pomoc.
Niecały rok temu wymieniłem amory+poduszki+łożyska amora. Dzisiaj przez przypadek zauważyłem, że coś jest chyba nie tak...Podniosłem dwie strony na podnośniku i u góry amora na mocowaniu jest 4mm-5mm luzu w płaszczyźnie pionowej, tzn. amor nie siedzi twardo tylko się rusza. Wydaję mi się, że poduszki wytłukły się granic możliwości, ale czy to możliwe po niecałym roku jazdy?
Tak wygląda górne mocowanie amora:
P.S wszystkie śrubki dokręcone.
poczytaj wczesniej ze tak mam byc. Nawet nowy golf 4 z fabryki wyjezdzajac ma tam przerwe- luz. Luzu ma nie byc jak auto stoi na glebie a ty łapkami szarpiesz na boki calym macpersonem. Czy to takie trudne do zrozumienia??
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to