tuleje tylnej belki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
tuleje tylnej belki
Poczytałem trochę na forum o dwóch rodzajach tulejek 69 i 72mm, ale moje pytanie jest takie czy różni się otwór w który wchodzą, czy każda belka ma taki sam otwór a tylko tuleje są ciaśniej upakowane, pytam bo chcę kupić tuleje w ASO a wymieniać u mechanika, a w moim mieście nie ma aso więc ze zwrotem będzie ciężko. Pozdrawiam
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
- kw
- Forum Master
tuleje tylnej belki
Właśnie problem w tym, że podobno ETKA nie rozróżnia tych średnic, tak mi powiedzieli w sklepie z częściami do vag
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
tuleje tylnej belki
Owszem są dwa rodzajekw pisze:Poczytałem trochę na forum o dwóch rodzajach tulejek 69 i 72mm
niekw pisze: czy różni się otwór w który wchodzą
takkw pisze:czy każda belka ma taki sam otwór
niezupełnie, tuleje 69mm są metalowe, 72mm plastikowe. Oryginalnie VW robił 69 metalowe ale szybko zastąpił je plastikowymi 72mm. Obecnie metalowe można dostać tylko FEBI (tych lepszych firm, tańszych nie wiem) które są 2x droższe niż plastikowe - ludzie w sklepach często pytają jakie są tuleje w aucie bo nie wiedzą o co chodzi, człowiek niekumaty idzie zmierzyć i mówi, że akurat ma pecha i u niego są te droższekw pisze:tylko tuleje są ciaśniej upakowane
Można, cena 100zł/szt...ale można podjechać do sklepu, kupić tuleje Lemfordera i dostać identyczne jak w ASO - nawet będą miały wybite znaczek VW Zaoszczędzone 60-70zł można przeznaczyć na mechanika.kw pisze:chcę kupić tuleje w ASO
w ASO mają tylko tuleje 72mm, jak chcemy wsadzać 69mm to tylko zamiennikimarcin7x5 pisze:Jak chcesz kupic w ASO to po nr vin dobiorą ci właściwą srednicę.
- kw
- Forum Master
tuleje tylnej belki
Qto, dzięki za rozjaśnienie sprawy
Kupię chyba Lemfordera, tylko spotkałem się z takim czymś na forum
Kupię chyba Lemfordera, tylko spotkałem się z takim czymś na forum
Czy spotkałeś się z czymś takim w praktyce? Czy może jechać do AD (znajomy mechanik ma tam rabat), kupić Lemfordera i się nie przejmować.Panowie - co do Lemforder'a to nie do końca jest tak różowo. Tylko komponenty lemforder'a które maja logo "diament z sową wewnatrz" zaznaczam na produkcie, nie na opakowaniu są odpowiednikami części sprzedawanych w ASO. Są też produkty lemforder'a które mają Logo diamentu z literka L wewnątrz i są to zwykłej jakości zamienniki takie jak corteco czy inne.
Re: tuleje tylnej belki
Ja bym kupował Lemfordera w ciemno. Nie zmienia to jednak faktu, że rynek części zamiennych jest specyficzny. Wiele osób o tym nie wie, ale większość producentów (nawet wspomniany Lemforder) nie produkuje wszystkich czesci w swoich fabrykach, tylko posiada licznych poddostawców, którzy produkują pod tę markę produkty o fabrycznej jakości w przypadku wybranych pojazdów. Czy to źle? Niekoniecznie, bowiem przez to że produkt jest sygnowany logiem Lemfordera świadczy o tym, że nie można tam wsadzić byle g..., a poza tym objęty jest on gwarancją producenta. Więc trochę nie rozumiem tego typu wywodów.
Re: tuleje tylnej belki
A czy nie jest tak ze tuleje metalowe 69 mm są tulejami pełnymi i sa wytrzymalsze od tych 72mm wystarczy porównać:
69mm: http://moto.allegro.pl/tuleje-tylnej-be ... 67728.html" onclick="window.open(this.href);return false;
72mm: http://moto.allegro.pl/tuleje-tylnej-be ... 34516.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Pytam bo jestem skłonny dać te 100zł więcej na tuleje byle były wytrzymalsze.
69mm: http://moto.allegro.pl/tuleje-tylnej-be ... 67728.html" onclick="window.open(this.href);return false;
72mm: http://moto.allegro.pl/tuleje-tylnej-be ... 34516.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Pytam bo jestem skłonny dać te 100zł więcej na tuleje byle były wytrzymalsze.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
tuleje tylnej belki
To jedź do ASO i powiedz że chcesz metalowe, zobaczysz co odpowiedząprzemlin pisze:Pytam bo jestem skłonny dać te 100zł więcej na tuleje byle były wytrzymalsze.
tuleje tylnej belki
ja bym montował Lema:), dokładnie jak koledzy wyżej wspomnieli nie wszytkie części są przez niego produkowane(np ostatnio klient kupilu mnie poduszki pod silnik do a6 AVG i w środku siedziało Corteco) nie zmienia to jednak faktu, że jakieś określone wymagania musi taka część spełniać, i nie wsadzą w pusełko Lemfordera np Hans Pries
Nowe części samochodowe, Opony. Niskie ceny. Oleje Premium Motul, Penrite. Warsztat. Zapraszamy
tel. 888-530-456
gg 3543322
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=32&t=548383
www.expressparts.pl
tel. 888-530-456
gg 3543322
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=32&t=548383
www.expressparts.pl
tuleje tylnej belki
chłopaki poradźcie które tuleje montować? Mam i te 69mm i te 72mm, jedne mogę oddać. Które są lepsze? Chyba, że nie ma poważniejszych różnic?