Stukanie w tylnym nadkolu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Był już kiedyś taki temat http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=297126 ale chciałem go odświeżyć bo chyba wątek nie został dokończony.
W tylnym prawym kole gdzieś w nadkolu słychać stukanie i to tylko po jeżdzie po dziurach. Na równej trasie nic nie słychać. Amorki mam sprawne, tuleje belki tylnej wymienione 2 miesiące temu. Zaczęło mi się to dziać jak zmieniłem opony na zimowe i na dworze jest temperatura poniżej 0. Za cholerę nie wiem skąd to stukanie. Jak bujam autem na postoju to nie ma żadnych stuków. Wyjąłem już wszystko z bagażnika i sprawdzałem i stuka gdzieś w okolicach kielicha w górnej części amortyzatora.
W tylnym prawym kole gdzieś w nadkolu słychać stukanie i to tylko po jeżdzie po dziurach. Na równej trasie nic nie słychać. Amorki mam sprawne, tuleje belki tylnej wymienione 2 miesiące temu. Zaczęło mi się to dziać jak zmieniłem opony na zimowe i na dworze jest temperatura poniżej 0. Za cholerę nie wiem skąd to stukanie. Jak bujam autem na postoju to nie ma żadnych stuków. Wyjąłem już wszystko z bagażnika i sprawdzałem i stuka gdzieś w okolicach kielicha w górnej części amortyzatora.
Może to tylko piankowy odbojnik w amortyzatorze w minusowych temperaturach lubi się luzować i lata, a jak ty zaglądasz to zostaje w górnym położeniu-- już się z tym spotkałem
Ba.........................
Dzisiaj byłem na sprawdzaniu amorków i są w idealnym stanie. Na szarpakach tez nic nie wykazało a stuka coraz mocniej, pozostało w sobotę wyciągać amorek. A w tylnych amorach są łożyska?
Jeden kolega, bodajże Vii pisał, że też miał sprawne amory itd, na szarpakach nic. Po wymianie amorów jak ręką odjął
Re: Stukanie w tylnym nadkolu
Tak dokładnie Katerpi miałem tak w Audi A4, amory były w stanie BDB, stacje diagnostyczne tez mówiły ze to nie amortyzatory. A to były amory - raczej amor bo prawy tylko. Gdzieś osłona puściła syf z ulicy w amor i tak zakończył on swoja kadencje. Wiec nie słuchać stacji diagnostycznych bo oni nie sprawdzaja fizycznego stanu amora czyli olej w nim i zawartości syfu z ulicy w nim. Masz amory do wymianykaterpi pisze:Jeden kolega, bodajże Vii pisał, że też miał sprawne amory itd, na szarpakach nic. Po wymianie amorów jak ręką odjął
- Marcin TDI
- -Diesel Power-
- Kontakt:
takie tłuczenie to faktycznie amor. parę dni temu to robiłem i okazało się że amor był dobry ale jak go wymontowałem to miał luz na boki i dlatego sie trzaskał
MK4 Variant viewtopic.php?f=89&t=562077" onclick="window.open(this.href);return false;
Dzisiaj wymontowałem amortyzator i pojeździłem trochę bez amorka i już stuków nie było słychać, czyli to wina raczej amorka. Jakie polecacie kupić Bilstein, KYB? Znalazłem całkiem niedrogie za 2 szt. ale nie wiem czy warto? http://moto.allegro.pl/amortyzatory-gaz ... 50599.html
sprężyny sprawdziłeś?? moze któras jest peknieta .. sprawdz również czy nic nie trze o koło chodzi mi tu o linke ham recznego
sprobój rowniez sprawdzic poprzez nacisk na nadwozie czy jest ten stukot,,, oczywiscie na postoju
sprobój rowniez sprawdzic poprzez nacisk na nadwozie czy jest ten stukot,,, oczywiscie na postoju
Wiesz co Ci powiem. Nie miałem nigdy tych SRL ale slyszałem wiele opini i na ogół to były opinie pozytywne. Nie powinny być złe.. A czy bilstein czy Kayab'a ? KYB zdecydowanie bardziej polecam. Podstawa aby amor był dobrze założony a dokładnie odboje i osłony!sebagubin pisze:Jakie polecacie kupić Bilstein, KYB? Znalazłem całkiem niedrogie za 2 szt. ale nie wiem czy warto?
Tylko i wyłącznie kYB, na bilsteinach miałem to co ty, stukanie w tylnym lewym nadkolu, a mor był sprawny w 85%.
Wczoraj wymieniłem amorki razem z odbojami i osłonami. Jak stukało wcześniej tak stuka dalej. Nie mam pojęcia gdzie szukać dalej przyczyny. To jest taki dziwny odgłos jakby ktoś pukał w pustą plastikową rurę.