tylne zawieszenie problem CD.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
A wiec ostatnio pisałem tutaj o problemie z tylnim zawieszeniem, problemem pozornie okazał sie luz na łozyskach - OK łozyska dokrecone, tuleje sprawdzone DOBRE.. auto sztywne nie buja nawet na dziurach, aczkolwiek słysze głuche stuki dobiegajace z tylnego zawieszenia, co u diabła jest grane bo mnie to irytuje powoli ... w czym ja mam problemu szukać jeszcze? amory, sprezyny? no chyba nie.. auto sztywne powtarzam po raz drugi Audi A4!
to że sztywne to nie znaczy ze nie może pukać....Vii pisze:problemu szukać jeszcze? amory, sprezyny? no chyba nie.. auto sztywne powtarzam po raz drugi
pracuje w jednym z ASO ładnych parę lat z mojego doświadczenia problemu bym sie doszukiwał w trzech wariantach:
1. głośna praca samego amortyzatora
2. wybita luźna tuleja mocująca amor do wahacza/belki
3. uszkodzone wyrobione górne mocowanie amortyzatora do nadwozia
powiem szczerze że w "świeżych" autach mamy podobne problemy na ogół kończy sie na (3) ale nie ukrywam że trochę samych amorów (1) tez trochę na wymieniałem, (2) raczej sporadycznie występuje objawy w naprawianych autach dokładnie jak u ciebie w A4
ps jak będziesz to weryfikował to zwróć uwagę na stan osłon i odboji bo wiele osób o tym zapomina a to ważna kwestia
Turbo Klekot TDI/AMF+ 104hp/238nm - Polo 6n2 / sprzedane :(
Turbo Klekot HDI/RHS+ 138hp/320nm - Peugeot 307sw / rodzino-wóz.
dzieki kolego za satysfakcjonujaca mnie w 100% odpowiedz ! Sprawdze sobie dokładniej te tuleje mocujace amory - jesli to nie to przejde do reszty przez Ciebie wymienionych ewentualnych wariantów.. podziekował
Vii, ciesze się że mogłem pomóc. daj znać jakie było rozwiązanie problemu.
Re: tylne zawieszenie problem CD.
lecky wylookałem, ze tak to nazwe pocharatane odboje amorów, te gowienka moga być przyczyna tych głuchych puków?lecky pisze:Vii, ciesze się że mogłem pomóc. daj znać jakie było rozwiązanie problemu.
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
tak i slynne tuleje belki tez (belka do nadwozia)
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
Re: tylne zawieszenie problem CD.
Kolego dzieki za info odnosnie odbojów, a tuleje nie sa tutaj winne, mechanik sprawdzał i stwierdził, ze tuleje OK [pisałem o tym wyzej]
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
W fabii odboje sa nie gumowe tylko z jakiejs pianki jak jedna wisiala a druga sie calkiem urwala to tesciu myslal ze belke zgubił...
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
- Paweł Marek
- V.I.P.
zawsze są z pianki a z pełnej gumy to najtańsze nic nie warte podróbki.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Vii, w A4 na bank będą odboje piankowe....a nie gumowe.
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Oj tam, oj tam, ja mam gumowe od nowości.
- Paweł Marek
- V.I.P.
tak myślę że ta pianka to też guma, tylko z powietrzem
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Dzieki wszystkim za wypowiedzi oraz pomoc.. A wiec ostatecznego rozstrzygniecia sprawy dokonały warunki atmosferyczne po prostu MRÓZ [-15 stopni].. Amortyzator zaczał walić jak głupi podczas jazdy, z tyłu mam gazowo - olejowe, olej cieknie! Wszystkie stuki, rzucania autem i inne dziwne zachowania od prawego tylnego amortyzatora pomimo iz maja one jeszcze 80 % zywotności, a auto było na prawde sztywne i ładnie trzymało drogi nigdy bym nie powiedział ze amor tylko ze własnie luz gdzieś w belce bądz łozysko, a jednakkkk.. moze komuś w przyszłośći sie przydadza te objawy oraz rozwiazanie jakze banalne a jednak .. pozdrawiam
Vii, najważniejsze że przyczyna wyjaśniona szerokości, przyczepności!! (to drugie teraz chyba bardziej potrzebne)