Scieranie klocków w przednim kole
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam problem w moim Golfie 1.9 TDI 1Z mam następujący,lewe przednie koło ściera od strony wewnętrznej czyli od strony silnika klocek hamulcowy,co zrobiłem?
Sprawdziłem i wymieniłem na nowy przewód elastyczny ,wymieniłem z obu stron.
Układ hamulcowy odpowietrzony .
Co zastanawia ,chcąć cofnąć tłoczek trzeba użyć bardzo dużej siły,aby mieć punkt odniesienia przeszedłem do koła z prawej strony i sprawdziłem jaka siłą mozna cofnąć tłoczek w zacisku,okazało się że taka samą siłą.
Nie wiem co dalej zrobić ,aaa jeszcze niekiedy przy skręcaniu w lewo slyszę że kolcek nie ociera tak by wynikało że na łozysku był luz,a nie ma łozysko jest nowe.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu niby to prostej usterki pozdrawiam.
Sprawdziłem i wymieniłem na nowy przewód elastyczny ,wymieniłem z obu stron.
Układ hamulcowy odpowietrzony .
Co zastanawia ,chcąć cofnąć tłoczek trzeba użyć bardzo dużej siły,aby mieć punkt odniesienia przeszedłem do koła z prawej strony i sprawdziłem jaka siłą mozna cofnąć tłoczek w zacisku,okazało się że taka samą siłą.
Nie wiem co dalej zrobić ,aaa jeszcze niekiedy przy skręcaniu w lewo slyszę że kolcek nie ociera tak by wynikało że na łozysku był luz,a nie ma łozysko jest nowe.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu niby to prostej usterki pozdrawiam.
- proinstalnet
- Ma gadane
wimienic prowadnice zacisku na zwrotnicy wyczyscic nasparowac i bedzie pieknie
twoje wygladaja pewnie tak jak na zdjeciu nr 2 i przez to sie zacieraja i zacisk nie pływa a ma pływac bo to konstrukcja zaciskow pływajacych
twoje wygladaja pewnie tak jak na zdjeciu nr 2 i przez to sie zacieraja i zacisk nie pływa a ma pływac bo to konstrukcja zaciskow pływajacych
Re: Scieranie klocków w przednim kole
Dziękuje za szybką odpowiedż ,fakt czyściłem prowadnice, nie są lśmiące ale swobodnie poruszają się w zacisku oraz były smarowane,dla pewności wymienie tak jak kolega wskazał.
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie tylko prowadnice trzeba zregenerować zacisk. Wypychać hamulcem tłoczek, oczyścić przy brzegu często koroduje, ewentualnie zakupić zestaw naprawczy (ok 20 zeta) i wymienić gumki. Zachować przy tym wszystkim idealną czystość i będzie jak talala
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Tak też zrobiłem ,tłoczek wypchany brak skorodowania wokół niego,ale nie pomyślałem o wymianie uszczelek ,zaiste zrobie to.
Zgodnie z sugestjami kolegów powymieniałem,wszystko gra jak lala,dziękuje za porady pozdrawiam.
Witam mam problem z kontrolką gdyż mam vw golfa IV z 2000 r.i mi sie zapaliła kontrolka.wszystko ładnie wymieniłem klocki i pojawia sie problem.Bo po wymianie nadal pali sie kontrolka..ale najlepsze w tym,że nie mam czujników przy klockach a kontrolka się zapala,a wogole nie mam czujników do klocków,gdyz mnie to zdziwiło w tym roczniku,że takiego czegoś nie ma.podjchałem na komputer i nie pokazuje żadnego błedu!nie wiem jak teraz tego prbemu sie pozbyć bo nawet na komputerze nie można tego wykasować.Może odłączyć akumulator,żeby z restowac komputer..no nie mam pojećia..pomóżcie
Sprawdź poziom płynu hamulcowego .Jarek1984 pisze:Witam mam problem z kontrolką gdyż mam vw golfa IV z 2000 r.i mi sie zapaliła kontrolka.wszystko ładnie wymieniłem klocki i pojawia sie problem.Bo po wymianie nadal pali sie kontrolka..ale najlepsze w tym,że nie mam czujników przy klockach a kontrolka się zapala,a wogole nie mam czujników do klocków,gdyz mnie to zdziwiło w tym roczniku,że takiego czegoś nie ma.podjchałem na komputer i nie pokazuje żadnego błedu!nie wiem jak teraz tego prbemu sie pozbyć bo nawet na komputerze nie można tego wykasować.Może odłączyć akumulator,żeby z restowac komputer..no nie mam pojećia..pomóżcie
sprawdzil poziom i jest wszystko ok..nie mam pojecia co jest, nadal pali sie kontrolka....
Abs działa..na śliskiej nawierzchni sprawdzałem i jest wszystko ok.na komputerze zadnego błedu nawet nie pokazało.chyba,że coś z czujnikiem Abs coś jest .Ale nie pokazuje,żadnego błedu na kompie i to jest dziwne.