tuleje tylnej belki-wymiana
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Mam do wymiany tuleje tylnej belki w MK4 bardzo wali z tyłu na dziurach jedna strona byłem na szarpakach i właśnie wyszły tuleje . Czy ktoś z forumowiczów wymianiał je?? idzie samemu wymienic?? opuszczając belke w dół, czy tylko warsztat zostaje gdzie całą belke wyciągają??
Pozdrawiam
Mam do wymiany tuleje tylnej belki w MK4 bardzo wali z tyłu na dziurach jedna strona byłem na szarpakach i właśnie wyszły tuleje . Czy ktoś z forumowiczów wymianiał je?? idzie samemu wymienic?? opuszczając belke w dół, czy tylko warsztat zostaje gdzie całą belke wyciągają??
Pozdrawiam
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
tu masz trochę info http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=100367" onclick="window.open(this.href);return false;
...belkę wystarczy opuścić, tuleje 72mm
Re: tuleje tylnej belki-wymiana
z wyjęciem pewnie problemu nie ma??Qto pisze:tu masz trochę info http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=100367" onclick="window.open(this.href);return false;
a jak je wcisnąć?? jakie przyrządy użyć do tego lub jakiś magiczny wkładacz zrobić z czego naklepiej??
- Qto
- _
- Kontakt:
najlepiej prasą...można kombinować imadłem, różne są kombinacje jak się nie ma sprzętu
kolega się coś zna na tym a można by było długą śrubke z drugiej strony duża podkładka żeby objeła całą tą dziere i skręcać??Qto pisze:najlepiej prasą...można kombinować imadłem, różne są kombinacje jak się nie ma sprzętu
- Qto
- _
- Kontakt:
mówię, kombinacje różne... tylko żeby nic nie pękło i żeby sobie lub komuś krzywdy nie zrobić kombinacja niech będzie alpejska, ale pewna (wytrzymała)
@romanek84
podpowiedz proszę jakie objawy miałeś. Mam coś takiego że na dołach słyszę jakby coś luźnego się telepało czy też jak koło na 'garbach' się podnosi słysze jakiś gumowo-podobny odgłos z tyłu jakby coś poluzowanego się 'telepało' w obydwu tylnych kołach. jak to u Ciebie wygląda?
podpowiedz proszę jakie objawy miałeś. Mam coś takiego że na dołach słyszę jakby coś luźnego się telepało czy też jak koło na 'garbach' się podnosi słysze jakiś gumowo-podobny odgłos z tyłu jakby coś poluzowanego się 'telepało' w obydwu tylnych kołach. jak to u Ciebie wygląda?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
witamharvard pisze:@romanek84
u mnie to jest na wybojach coś właśnie raz telepie raz wali tak że po całej budzie przechodzą drgania jest taki mocny huk. byłem na stacji i właśnie koleś powiedział że tuleje. i też jak kolega pisze na garbie słysze jakiś dziwny dzwięk.
dzisiaj mam wymieniać tuleje dam znać czy to one były przycyzna
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Oby to były one! bo jak zauważyłem zacząłeś od najgorszej roboty cenowo też ! zostawiając w spokoju amory , sinenbloki ,poduszki sprężyn .Tak było u mojego kolegi , waliło ze hej i okazało sie ze tuleja w amorku . A już diagnoza była belka i termin ustalony ,garażowy mechanik usunął to w ciągu godziny , byłoby szybciej tylko sinenbloka nie można bylo namierzyć nowegoharvard pisze:dzisiaj mam wymieniać tuleje dam znać czy to one były przycyzna
Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!
Po wymianie tulejek. Inna jazda teraz. Były tak wyrobione że aż dziw że dopiero po kilku miesiącach się odezwały. Ciężko było wyjąć młotki i przecinak i poszło.
PS Tuleje 69mm a nie plastiki 72!! Już był gdzieś temat zresztą te 72 inaczej wyglądają. mają być 69mm i wsio!
wszystkim szerokości!!!
PS Tuleje 69mm a nie plastiki 72!! Już był gdzieś temat zresztą te 72 inaczej wyglądają. mają być 69mm i wsio!
wszystkim szerokości!!!
- Qto
- _
- Kontakt:
72 też pasują...i tylko takie sprzedają w ASOharvard pisze:PS Tuleje 69mm a nie plastiki 72!!
kolega je sam wymieniał?? jeżeli tak to opisze dokładnie jakie narzędzia używał to wyciągniecią?? i jak wsadziłeś nowe czym wprasowałeś??harvard pisze:Po wymianie tulejek. Inna jazda teraz. Były tak wyrobione że aż dziw że dopiero po kilku miesiącach się odezwały. Ciężko było wyjąć młotki i przecinak i poszło.
wszystkim szerokości!!!
72mm nie wsadziłby mój kolega mechanior. Metalowe 69 dało radę a mieliśmy 69 i plastik 72, Oryginalne tuleje ciężko było wybić więc 2 młotki i przecinak dały radę! Wybił oryginalne jeszcze fabryczne metalowe były a w środku plastik i guma. Nawet przewodów ham. nie odkręcał! Magik.
Kolega fachman dokręcił po opuszczeniu auta śruby teraz cisza i czuje jakby auto było 'napompowane' z tyłu - tak mięciutko teraz w tyłeczku że aż żal gdy ktoś jeździ z uwaloną tuleją mówiąc że stuki nie przeszkadzają! Można się do tego przyzwyczai ba nawet polubić ale inaczej się jeździ po dołach.
Pozdrawiam
Kolega fachman dokręcił po opuszczeniu auta śruby teraz cisza i czuje jakby auto było 'napompowane' z tyłu - tak mięciutko teraz w tyłeczku że aż żal gdy ktoś jeździ z uwaloną tuleją mówiąc że stuki nie przeszkadzają! Można się do tego przyzwyczai ba nawet polubić ale inaczej się jeździ po dołach.
Pozdrawiam