Dziwne odgłosy ocierania przy parkowaniu ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- tommar9035
- Nowicjusz
Witam
Szukałem na forum ale nie znalazłem takiego problemu jaki mojemu golfowi dokucza.
Mianowicie zauważyłem że od około miesiąca jak parkuje to słychać dziwny dźwięk z przodu tak jakby coś albo koło obcierało, wydaje mnie się że ten dźwięk jest od strony kierowcy. Nie wiem czy to wina opony, wahacza, drążka, podpowiedzcie co to może być i jakie mogą być koszta naprawy.
Pozdrawiam
Szukałem na forum ale nie znalazłem takiego problemu jaki mojemu golfowi dokucza.
Mianowicie zauważyłem że od około miesiąca jak parkuje to słychać dziwny dźwięk z przodu tak jakby coś albo koło obcierało, wydaje mnie się że ten dźwięk jest od strony kierowcy. Nie wiem czy to wina opony, wahacza, drążka, podpowiedzcie co to może być i jakie mogą być koszta naprawy.
Pozdrawiam
- Lukasz_mk2
- Forum Master
wjedź na kanał i oblukaj co trze (powinneś szukać świerzych otarć w okolicy plastikowego nadkola), najczęściej plastikowe nadkole lubi się gdzieś zadrzeć i takie są efekty. Dziwne tylko że dzieje się to tylko przy parkowaniu (rozumiem że chodzi Ci o to, że gdy cofasz i skręcasz mocno kołami to coś słychać)
- tommar9035
- Nowicjusz
To się dzieje w momencie parkowania ale nie zawsze przy całkowitym skręceniu kół - czy skręcam w prawo czy w lewo to słychać.
Myślisz że to wina nadkola? Ktoś mi powiedział że to może być wina np.wahacza, drążka kierowniczego albo coś z elementów zawieszenia, dlatego szukam na forum czy ktoś nie miał podobnego problemu.
Pozdrawiam
Myślisz że to wina nadkola? Ktoś mi powiedział że to może być wina np.wahacza, drążka kierowniczego albo coś z elementów zawieszenia, dlatego szukam na forum czy ktoś nie miał podobnego problemu.
Pozdrawiam
- misio127
- Użytkownik
- Kontakt:
ja w golfie 2 miałem cos takiego przy mocnym skręceniu w prawo, okazało się że to końcówka drążka ocierała o rant felgi przyczyna tego niezdiagnozowana do dziś.
viewtopic.php?f=88&t=425738
Sprzedam Tunel Vento, mocowanie tunelu USA:->do niewielkiej negocjacji;)
viewtopic.php?f=119&t=480099&p=5770716& ... l#p5770716
- Lukasz_mk2
- Forum Master
generalnie jak coś ociera to zostawia gdzieś ślad otarcia, więc trzeba wjechać na ten kanał albo się schylić pod autem i szukać tych otarć. Jak już znajdziesz te otarcia to będzie już poła sukcesu (powiedział bym nawet że większa połowa )
- tommar9035
- Nowicjusz
Przyczyna tych tarć było łożysko na amorku ---> wymienione zostały całe poduszki (chyba tak to się nazywa :/ nie wiem bo nie znam się na mechanice) i od razu ustało
Uważam temat za zamknięty - w razie pytań piszcie na prv. postaram się odpowiedzieć
Pozdrawiam
Uważam temat za zamknięty - w razie pytań piszcie na prv. postaram się odpowiedzieć
Pozdrawiam
Volkswagen Golf III Variant 95r. 1.8 GT Benzyna/LPG
Re: Dziwne odgłosy ocierania przy parkowaniu ?
odswieze kotleta...
mam niemalze identyczny problem co kolega...(u mnie przy skrecie w lewo)
dzieje sie tak nawet na standardowych "guzikach" i tylko i wylacznie przy skrecie w lewo...
ma ktos jakis pomysl?
mam niemalze identyczny problem co kolega...(u mnie przy skrecie w lewo)
100% ociera o koncowke drazka bo zarowno jaki na feldze tak i na koncowce sa wyrazne slady...misio127 pisze:ja w golfie 2 miałem cos takiego przy mocnym skręceniu w prawo, okazało się że to końcówka drążka ocierała o rant felgi przyczyna tego niezdiagnozowana do dziś.
dzieje sie tak nawet na standardowych "guzikach" i tylko i wylacznie przy skrecie w lewo...
ma ktos jakis pomysl?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jeśliby załozyć że końcówek nie pomylono stronami i że ET felg jest prawidłowe to chyba trzeba "wycentrować maglownicę" czyli przed zakręceniem drazków ustawić listwę tak żeby wystawała symetrycznie, potem drążki też zakręcić prawidłowo (wymiary na ile trzeba wkręcić podane sa w serwisówkach) i na koniec ustawiać zbieżność końcówkami.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.