Witam,
Na poczatku kwietnia oddałam do mechanika swojego Golfa, ponieważ wybierak zacinal się przy próbie redukcji z 3 do 2. Czasem pojawiał sis problem takze z wrzuceniem jedynki przy włączonym silniku (głównie po nieudanej redukcji po puszczeniu i ponownym wciśnięciu sprzęgła). Samochód wrócił z naprawy. Wymieniono synchronizatory dla 1 i 2.
Od dwoch dni znowu mam problemy ze skrzynią. Tym razem pojawia sie opór przy wrzuceniu 1. Dwójka, co jakiś czas zgrzyta (sporadycznie), a jedynce zdarza sie "wyskoczyć". Skrzynię zalewałam olejem przy okazji ostatniej naprawy. Sprzęgło wymieniałam w listopadzie 2016.
Czy macie może jakiś pomysł co sie dzieje? Mam gwarancję półroczną na ostatnią naprawe, choc nie wiem czy uda mi sie to naprawić w jej ramach :/
Zgrzyty, opór i wypadanie biegu po naprawie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
- Auto: MK2 1.8 GTI
- Silnik: PF
Zacznij od najprostszej rzeczy czyli linki sprzęgła.
U siebie w mk2 mialem problem prawie identyczny i okazało się, ze linka źle naciągnięta.
U siebie w mk2 mialem problem prawie identyczny i okazało się, ze linka źle naciągnięta.
Ja bym sprawdził:
1. Jak kolega wyżej linka (chyba że jest tam hydraulika?)
2. Wiem że czesto w mk4 padał łączniki między lewarkiem a skrzynią (plastikowe G.... które się wyrabia i są problemy)
3. Olej w skrzyni biegów jest? - mialem auto na warsztacie po innych mechaniorach co spuscili olej ze skrzyni i zapomnieli go spowrotem wlać....
4. W kolejnych etapach można sprawdzić poduszkę skrzyni, sprzęgło, no i samą skrzynię = ale to już w ostateczności.
1. Jak kolega wyżej linka (chyba że jest tam hydraulika?)
2. Wiem że czesto w mk4 padał łączniki między lewarkiem a skrzynią (plastikowe G.... które się wyrabia i są problemy)
3. Olej w skrzyni biegów jest? - mialem auto na warsztacie po innych mechaniorach co spuscili olej ze skrzyni i zapomnieli go spowrotem wlać....
4. W kolejnych etapach można sprawdzić poduszkę skrzyni, sprzęgło, no i samą skrzynię = ale to już w ostateczności.
Skoro zgrzyta i wypadają biegi to albo brak całkowitego zazębienia lub luzy na wałkach w skrzyni. Może być też wina sprzęgła.