spawanie skrzyni biegów golf ii 1.3 kat
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, czy ktoś z Was wie z jakiego stopu jest skrzynia biegów w golf ii 1.3 kat NZ z 90r. oraz czy da się to pospawać elektroda bez gazu? Miałem kolizje i wyrwało mi mocowania przedniej poduchy od skrzyni biegów i nie bardzo mi się uśmiecha rozkręcać skrzynie, wyciągać ją i wieźć do spawacza z TIG'iem.
Bez Krzycha i młota, to nie robota
Ciekawe, że nigdzie nie ma takich informacji...
Na moje oko metalurga i logikę wydaje mi się (ale to nie jest pewne), że może to być dural (Al-Cu) albo silumin (Al-Si). Stopy aluminium ogólnie są trudno spawalne, ale do zrobienia. Żeliwo by się lepiej spawało, ale to za ciężki materiał na takie rzeczy chyba
Na moje oko metalurga i logikę wydaje mi się (ale to nie jest pewne), że może to być dural (Al-Cu) albo silumin (Al-Si). Stopy aluminium ogólnie są trudno spawalne, ale do zrobienia. Żeliwo by się lepiej spawało, ale to za ciężki materiał na takie rzeczy chyba
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Tylko TIG.
Jakbyś na to nie popatrzył,to i tak musisz ją wyjąć,nawet jeśli dojdzie do wymianykrisLLU pisze:nie bardzo mi się uśmiecha rozkręcać skrzynie, wyciągać ją i wieźć do spawacza z TIG'iem.
Dobra, skrzynia wyjęta i wsadzona używka z polówki za 280zł . Odnośnie pęknięcia to nikt nie chciał się tego podjąć bo pęknięcie siegało do gwintu, także skrzynka do rozkręcenia i 50 ziko na szrocie dostane za złom.
Ps. materia z jakiego jest wykonana to stop Aluminium z domieszką innego metalu-taka opinia dwóch speców.
Ps. materia z jakiego jest wykonana to stop Aluminium z domieszką innego metalu-taka opinia dwóch speców.
- darwaz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Spawałem skrzynie vw z alu, spawałem też starsze z magnezu. ogólnie gównolit straszny ale do pospwania. Kwestia tylko taka że trzeba skrzynię wyjąć a jeśli pęknięcie jest w części w której jest olej albo blisko niej to tez rozebrać i dokładnie umyć, rozfrezować pęknięcie i dopiero spawać. Koszt spawania większy niż skrzyni, no chyba że chodzi o droższe skrzynie, 02m itp.
Właśnie oto chodzi, jakbym miał wydać nawet tylko 200PLN to bez sensu, bo gwarancji nie ma czy po jakimś czasie przy spawie nie puści. A tak to 280 i skrzynia wsadzona. Temat do zamknięcia.