Wskaźnik temperatury silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam posiadam GOLFA IV 1.9 GTI , wczoraj zauważyłem podczas dłuższej jazdy że temperatura silnika stała ciągle na 70 stopniach , nie podniosła się ani razu do 90 stopni . Dzisiaj przejechałem ok . 1km i też mi od razu pokazało 70 stopni po tak krótkim odcinku chyba nie możliwe . Czy przejadę 20 km to pokazuje 70 czy przejadę 1 km to pokazuje to samo . Jak sprawdzić czy to wina czujnika temperatury czy termostatu ? Pozdrawiam.
-
- Forum Master
- Auto: Bora
- Silnik: ARL
Przy tym wskazaniu,przy obecnych temperaturach zewnętrznych nawet jeśli Termostat jest uszkodzony to i tak po przejechaniu 20km powinien osiągnąć 90 stopni. Także najprawdopodobniej wina czujnika.asdawrwd pisze:czy termostatu ?
teraz na postoju około 5 min stania pokazało 90 stopni ...
a przy wymianie takiego czujnika płyn wyleci lub coś ?
a przy wymianie takiego czujnika płyn wyleci lub coś ?
no czujnik jednym końcem jest wpłynie a drugim we wtyczce. Wyjmujesz czujnik to ten płyn będzie miał otwór do wypłynięcia. Wniosek - trzeba albo mieć bardzo szybkie ręce żeby mało płynu stracić albo spuścić płynasdawrwd pisze:a przy wymianie takiego czujnika płyn wyleci lub coś ?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
a czasem jak mi się temperatura dźwiga czasami do 80 czasami spadnie do zera , potem znowu się podnosi to nie jest wina termostatu ? Bo jak by czujnik temperatury to chyba by mi nic nie pokazywało ?
-
- Forum Master
Nie.Termostat jest do regulacji przepływu mały/duży obieg.Na rozgrzanym pracującym silniku,otwarcie czy zamknięcie termostatu nie spowoduje ci aż takich skrajności.asdawrwd pisze:a czasem jak mi się temperatura dźwiga czasami do 80 czasami spadnie do zera , potem znowu się podnosi to nie jest wina termostatu ?
jakieś firmy tych czujników są ?
po wymianie czujnika musze odpowietrzać układ?
a jakby termostat był nie sprawny to co by mi sie działo ?
przy okazji wymienie płyn do chłodnicy mam do wyboru następujące firmy : amtra , specol , autoteile, febi , jaki wybrać ?
po wymianie czujnika musze odpowietrzać układ?
a jakby termostat był nie sprawny to co by mi sie działo ?
przy okazji wymienie płyn do chłodnicy mam do wyboru następujące firmy : amtra , specol , autoteile, febi , jaki wybrać ?
-
- Forum Master
Jeśli wymienisz czujnik,bez spuszczania płynu tak szybko,że nie zdąży zejść płyn ze zbiorniczka wyrównawczego,to nie.Wystarczy tylko uzupełnić ubytek.A jeśli będziesz spuszczał płyn to należałoby odpowietrzyć.asdawrwd pisze:po wymianie czujnika musze odpowietrzać układ?
Jeśli zaciął by się w pozycji zamkniętej,to przy obecnych temperaturach na zewnątrz by ci się gotował i wywalało by płyn zbiorniczkiem.asdawrwd pisze:a jakby termostat był nie sprawny to co by mi sie działo ?
Jeśli natomiast w pozycji otwartej,to teraz specjalnie by się nic nie działo,natomiast zimą silnik nie osiągnie temperatury roboczej.
-
- Forum Master
jeszcze jedno pytanie taki zestaw bedzie pasowało ?
http://allegro.pl/czujnik-temperatury-c ... 83010.html
http://allegro.pl/termostat-behr-vw-bor ... 70663.html
http://allegro.pl/czujnik-temperatury-c ... 83010.html
http://allegro.pl/termostat-behr-vw-bor ... 70663.html
-
- Forum Master
Termostat jest ok.
czujnik kup w serwisie będzie kosztował coś koło 100zł. na podróby szkoda kasy.
czujnik kup w serwisie będzie kosztował coś koło 100zł. na podróby szkoda kasy.