Zmiana bloku silnika bez zmiany głowicy?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Poope
- Ma gadane
- Auto: Golf IV 'HighLine' 2.0 l [LPG]
- Silnik: AQY
Cześć,
Czy możliwa jest zmiana bloku silnika 1600 -> 1800 bez zmiany głowicy, do której - o ile wiem - jest przykręcony dotychczasowy gaźnik?
Czy możliwa jest zmiana bloku silnika 1600 -> 1800 bez zmiany głowicy, do której - o ile wiem - jest przykręcony dotychczasowy gaźnik?
Pozdro, Poope
podejrzewam że nie powinno być większego problemu, oba silniki są tej samej konstrukcji jedynie różnią się pojemnością
- Poope
- Ma gadane
Hmm, czyli pewności nie ma?
No bo głowice się różnią od strony gaźnika na pewno...
No bo głowice się różnią od strony gaźnika na pewno...
Pozdro, Poope
jak nie spróbujesz to się nie dowiesz , ale myślę że będzie pasiło
Poproś w sklepie o uszczelkę głowicy do silnika 1.6 i 1.8 przymierz sobie obie do siebie.Bedziesz miał pewnosć.Wedle mnie powinny pasować.A jakie oznaczenia tych silników?
- Poope
- Ma gadane
Teoretycznie mam PN. Chodzi o to, że w przeszłości podobno kiedyś ktoś zmienił silnik na 1800, tyle że do 1800 nie pasuje gaźnik który mam, tj. 2EE. Więc odpuściłem sobie rzekome "1800".
Jednak silnik mi się grzeje przy byle 23-24 st.C (jazda w mieście) tak, że wskaźnik NIGDY NIE JEST PO ŚRODKU, ciągle jest na prawo mniej lub b.często bardziej i pracuje wiatrak. I dlatego podejrzewam zmianę bloku bez zmiany chłodnicy.
PS: Własnie zakupiłem chłodnicę od 1800 (szerszą), może pomoże, a na pewno nie zaszkodzi
EDIT: uszczelka głowicy jest dla nich taka sama, tu raczej chodzi o układ montażu gaźnika...
EDITII:
1.6 B (PN) - EL828807
1.8 B 84KM - EL828807
1.8 B 90KM - EL828807
Wniosek - można wymienić głowicę 1600 -> 1800, zresztą jak koledzy podejrzewali... Dzięki za dyskusję, temat do zamknięcia
Jednak silnik mi się grzeje przy byle 23-24 st.C (jazda w mieście) tak, że wskaźnik NIGDY NIE JEST PO ŚRODKU, ciągle jest na prawo mniej lub b.często bardziej i pracuje wiatrak. I dlatego podejrzewam zmianę bloku bez zmiany chłodnicy.
PS: Własnie zakupiłem chłodnicę od 1800 (szerszą), może pomoże, a na pewno nie zaszkodzi
EDIT: uszczelka głowicy jest dla nich taka sama, tu raczej chodzi o układ montażu gaźnika...
EDITII:
Wyjaśniło się - uszczelki pod blok silnika Golf II np. Elringa (wzięte z katalogu części z internetu):J.B.S. pisze:Poproś w sklepie o uszczelkę głowicy do silnika 1.6 i 1.8 przymierz sobie obie do siebie.Bedziesz miał pewnosć.Wedle mnie powinny pasować....
1.6 B (PN) - EL828807
1.8 B 84KM - EL828807
1.8 B 90KM - EL828807
Wniosek - można wymienić głowicę 1600 -> 1800, zresztą jak koledzy podejrzewali... Dzięki za dyskusję, temat do zamknięcia
Pozdro, Poope
hmmm ja założyłem bez problemu 2EE do 1.8 RP. Wystarczy tylko zmienić kolektor ssący na ten z 1.6PN i wszystko gra.