Czy to wina rozrusznika ???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam wszystkich mam problem i liczę na waszą pomoc... od pewnego czasu rozrusznik mi się zawieszał i raz odpalił raz po prostu na tysz "szczotykach" się zawieszał, tylko problem w tym żę coś mi podczas jazdy zaczeło pstykać jak by zwara czy coś, potem wyciągłem kostke nr 67 , zdjołem ten plastik osłonny i włożyłem ją spowrotem gdy przekręciłem kluczyk zaczeło piszczeć i się tak "świecić" w tej kostce a rozrusznik nawet nie ruszył po długim czasie odpalił samochód ale i tak piszczało od tej kostki czy to przez rozrusznik ?? bo kostke sprawdziłem i jest ok. pomóżcie
- sgrodnicki
- Użytkownik
zrób film, to może pomogę, bo miałem trochę przeżyć z rozrusznikiem
choć mi się wydaje że bendix ma zwarcie :/
choć mi się wydaje że bendix ma zwarcie :/
Ostatnio zmieniony pt sty 11, 2013 19:33 przez sgrodnicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Czy to wina rozrusznika ???
ci powiem że tak zmarzłem że bym tel nie utrzymał :/ po prostu jak nie przekręce stacyjką a tą blaszke dotkne do tej drugiej to słychać pąpke paliwa a tak powinno być przy przekręceniu kluczyka w stacyjce :/ a gdy przekręce to tylko się błyska z tej kostki i piszczy i raz na 10 przekręcej może raz załapie rozrusznik :<
- sgrodnicki
- Użytkownik
- sgrodnicki
- Użytkownik
- sgrodnicki
- Użytkownik
No wiec tak, ten przekaźnik to przekaźnik od pompki paliwa, który działa na elektromagnesie(może być go słychać choć nie powinno), po przekręceniu stacyjki ten elektromagnes w przekaźniku się włącza i zwiera ze sobą te blaszki, ty zwarłeś je ręcznie dlatego pompka się włączyła -tak ma być. To jedna rzecz, bo ten przekaźnik nic nie ma do rozrusznika, więc spekuluję problem tylko z rozrusznikiem, którego powinieneś dokładnie rozebrać przeczyścić i ocenić stan podzespołów.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
wiesz co powiem ci że dałem go do znajomego "mechanika" rozebrał go około rok temu i mi zrobił z nowymi częściami no ale wycenił jak za nówke sztuke dupek ,no rozrusznik już zamówiłem będzie w poniedziałek dzięki za wskazówke jak zrobię to powiem czy jest git
- sgrodnicki
- Użytkownik
No będę na pewno czekał , a co do świecącego przekaźnika, to według mnie zaświecić się powinno przy zwarciu, tylko choć i tak tamtędy idzie zbyt mały prąd
żeby iskrzyć, i było słychać elektromagnes ale jak chodzi pompka to jest ok:) a co do takich mechaników to się nie wypowiadam :/ No i jeśli masz choćtrochę zdolności manualnych to sam rozbierz rozrusznik i zobacz co tam jest:)
żeby iskrzyć, i było słychać elektromagnes ale jak chodzi pompka to jest ok:) a co do takich mechaników to się nie wypowiadam :/ No i jeśli masz choćtrochę zdolności manualnych to sam rozbierz rozrusznik i zobacz co tam jest:)
Skoro maglownice sam wyciongłem i założyłem potem po regeneracji to to powinien być pikuś
- sgrodnicki
- Użytkownik
wymiana maglownicy bez kanału to jakieś 5/10, a wymiana i rozłożenie rozrusznika z RP to 1,5/10
- sgrodnicki
- Użytkownik
No to spokojnie sobie poradzisz, z tym, najwyżej będziesz miał dwa rozruszniki, jak uda Ci siego naprawić, tylko trzeba pamiętać aby od spodu silnik podeprzeć:)