Sprężarka ani wiatraki klimatyzacji nie włącza się
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam, mam pewien problem w Golfie IV (diesel) otóż próbuje włączyć klimatyzacje i niestety zero reakcji, po otworzeniu maski widzę ze się nie załączyły wiatraki ani sprężarka tylko nie wiem co to może być za przyczyna, dodam że jest to climatronic. Po wciśnięciu ECON lub AUTO nie dostrzegam żadnej różnicy. Ktoś może spotkał się z takim przypadkiem?
Pozdrawiam Sylwek
Pozdrawiam Sylwek
brak czynnika lub niska jego ilość, uszkodzony czujnik ciśnienia, uszkodzone sprzęgiełko, elektromagnes, zaśniedziale styki w przekaźniku pod akumulatorem lub zawilgocony, skorodowany przekaźnik
-
- Nowicjusz
aha dziękuję Ci, a czy mogę sam sprawdzić czy jest czynnik? a ten czujnik ciśnienia gdzie się znajduje i czy jeśli będę chciał go wy demontować to rozszczelni mi sie układ?
-
- Nowicjusz
Słuchajcie byłem u mechanika tak na szybkości aby mi uzupełnił czynnik, ale niestety po sprawdzeniu szczelności i uzupełnieniu czynnika sprężarka nie załączyła się, zabrał cały czynnik samochodu który użył abym nie płacił za niego.
Dziś kupiłem sobie kabel OBD II pod Vag i pod Vag-com w kategorii klimatyzacja wyskoczył mi taki błąd 1206 Sygnał zapłonu (obrotów) - brak,
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem dodam jeszcze że jak wszedłem w program oraz panel: silnik---> test wyjść było tam zazębienie sprężarki i zero reakcji.
Może wiecie co to może być za przyczyna?
Dziś kupiłem sobie kabel OBD II pod Vag i pod Vag-com w kategorii klimatyzacja wyskoczył mi taki błąd 1206 Sygnał zapłonu (obrotów) - brak,
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem dodam jeszcze że jak wszedłem w program oraz panel: silnik---> test wyjść było tam zazębienie sprężarki i zero reakcji.
Może wiecie co to może być za przyczyna?
1206 Sygnał zapłonu (obrotów) - brak, brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - z tego co wiem to ten blad u mnie wystepuje pod napisem sporadyczny ale mi klima dzial bez zarzutu. Czytałem ze jest zwiazany o njest z uwaleniem panelu klimatronica. U mnie kiedys klima niedizalal i nie bylo tez zadnych bledów. Okazało sie że jakis czujnik sie wypiał na instalacji, chyba od temperatury ukaldu klimatyzacji. Jak włączasz klime to zauważalne jest podniesienie obrotów prezz silnik?
-
- Nowicjusz
zero reakcji, bo jak się załącza sprężarka to czuć obciążenie silnika a tu nic... dodam także ze 2 wiatraki od kimy tez nie działają.
-
- Nowicjusz
te co są na akumulatorze ? bo jak tak to sprawdzałem są dobre
-
- Nowicjusz
sprawdzałem nawet teraz ale okazały się dobre i nie są zaśniedziałe.
U mnie jak klima nie działała to jak ja właczałem na panelu to był odczuwalny wzrost obrotów silnika, co jest normalne bo ma wieksze obciażenie. I mi nie startowały ani wiatraki ani sprężarka.