witam, mam poważny problem. w moim samochodzie seat ibiza 98r z systemem abs, wymieniłem z tyłu bębny na tarczę.
problem polega na tym ze hamulce z tyłu się grzeją, zrobiłem wszystko jak należy:
- posiadałem kompletny swap hamulców od golfa III (mojego) zaciski były rozebrane i wszystko wymienione wraz z tłoczkami, jak jeździłem golfem problem nie występował, zestaw zrobił max 2000km.
wiec po swapie (nowe przewody gumowe i miedziane do zacisków), odpowietrzyłem układ metodą tradycyjną jak i vag com'em, auto było podniesione na podnośniku hydraulicznym i z każdego odpowietrznika był założony wężyk do naczynia z płynem hamulcowym, odpowietrzałem najpierw przód komplet później tył komplet (kilkakrotnie). ponownie rozebrałem zaciski i złożyłem na nowo, bez poprawy.
gdy wyciągnę kompletny zacisk tarcze obracają się swobodnie, klocki w jarzmie chodzą bez oporów, ręczny działa na beton, po prostu brakuje mi pomysłów co może być przyczyną, auto nie posiada korektora siły hamowania.
i teraz dla pewności że się grzeją, wsiadam w auto i robię trasę 12km bez hamowania spokojna jazda, gdy jestem u celu hamuje biegami, gdy stanę hamulce z przodu są zimne a z tyłu czuć klockami.
czyżby pompa ABS??
Powaźny problem po swapie hamulców
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
peja2000, odpowietrza się najpierw , prawy tył , lewy tył ,prawy przód , lewy przód .I jeśli się grzeją to felga powinna być gorąca
tak odpowietrzałem tradycyjnym sposobem (przód lewy przód prawy tył lewy tył prawy) tak sie powinno odpowietrzać układ ABS.... ale jak się odpowietrza vag'iem to pisze że osiowo, czyli przód a później tył.... ciężko stwierdzić czy się felga grzeje bo mam założone alu 15'
Jadę powoli... Ale przed Tobą :D