Stuka poduszka silnika - dolna czy łącznik ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Sąsiadwroc
- Mały gagatek
Witam
Przy zmianie biegów czuję puknięcie silnika w budę - podobnie miałem w innych autach i zawsze padała dolna poduszka.
Czy podobnie jest w Golfie ? Czy raczej dolna poduszka będzie najbardziej zużyta ? Czy może wina jest w łączniku skrzyni z silnikiem (łapa) ?
Co szybciej pada ?
BTW: łącznik raczej łatwo wymienny, a czy z poduchą dolną w razie czego dam sobie radę ?
BTW2: może ktoś mi podrzuci link z rysunkiem poglądowym zawieszenia silnika 1600 FSI ?
Przy zmianie biegów czuję puknięcie silnika w budę - podobnie miałem w innych autach i zawsze padała dolna poduszka.
Czy podobnie jest w Golfie ? Czy raczej dolna poduszka będzie najbardziej zużyta ? Czy może wina jest w łączniku skrzyni z silnikiem (łapa) ?
Co szybciej pada ?
BTW: łącznik raczej łatwo wymienny, a czy z poduchą dolną w razie czego dam sobie radę ?
BTW2: może ktoś mi podrzuci link z rysunkiem poglądowym zawieszenia silnika 1600 FSI ?
umnie tez stukalo o podluznice podczas przyspieszania na skreconych kolach ( np na rondzie) i byla temu winna poducha od strony skrzyni biegów górna. golf mk4 tdi. Mozliwe ze i u ciebie jest tak samo.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- Sąsiadwroc
- Mały gagatek
Re: Stuka poduszka silnika - dolna czy łącznik ?
wesol pisze:umnie tez stukalo o podluznice podczas przyspieszania na skreconych kolach ( np na rondzie) i byla temu winna poducha od strony skrzyni biegów górna. golf mk4 tdi. Mozliwe ze i u ciebie jest tak samo.
U mnie to przy zmianie biegów jest szarpnięcie.
To ile tych poduszek jest w benzynie ?
Dwie boczne + jedna na tyle + ta łapa łącząca skrzynię.... coś jeszcze ?
zazwyczaj w autach sa trzy ale czasami jest taki odbojnik na przedzie lecz nie stanowi on poduszki.
- Sąsiadwroc
- Mały gagatek
feniks pisze:3: lewa, prawa i dolna łapa
dolna łapa - to ten łącznik ?
Sąsiadwroc, nr 25 dolna, 9 i 5 to boczne
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3604364" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3604364" onclick="window.open(this.href);return false;
ja ta 9 wymienialem w swoim wczesniejszym tdi vp. mozna oczewiscie tez sprobowac przesunac ta poduszke oraz skrecic sruby naprezajac silnik. Mozliwe z estuków ni ebedzie albo sie zmniejsza. Wtedy bedzie wiadomo ze to wina poduszki. ja tak eksperymentowalem zanim wymienilem poduche. Zalozylem toprana i bylo okej. Stara poduche rozebralem i spodziewalemsie ze beda jakies widoczne mega wytarcia gumy itp a tam ledwo widoczne. Jednak to byl to.
- Sąsiadwroc
- Mały gagatek
feniks pisze:Sąsiadwroc, nr 25 dolna, 9 i 5 to boczne
dzięki !
Choć 25 to podpora...